Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
"Mēs nevaram cerēt uz panākumiem visur, taču tur, kur mums ir potenciāls atvest medaļu, jāiegulda arī līdzekļi"

Jaunups: Sporta finansēšanā – kā mežonīgajos rietumos

Sporta pārvaldībā ir stagnācija, liela pašapmierinātība. Satrūkstas vienīgi krīzēs kā pēc Rio olimpiādes, kad nebija medaļu. Latvijas olimpiskā komiteja negrib, bet ministrija nespēj veidot jomas politiku – atzīst VEF Rīga prezidents Edgars Jaunups.

Fragments no intervijas:

Nesen Dienā vēstījām par nesamērīgi ar citiem sporta veidiem lielām summām, ko caur valsts uzņēmumiem saņem autosportisti. Esi no jauna dibinājis un vadi basketbola klubu, tieši tāpēc aicināju uz sarunu par tēmu: sporta finansējums. Starp citu, vai VEF Rīga gada budžets ir liels noslēpums?

Budžets gadu no gada atšķiras, vidēji tie ir 1,3–1,4 miljoni eiro. Labākos gados bijis pat vairāk.

Kāda varētu būt valsts interese [atbalstot sporta veidus] vēl bez jauniešu iesaistes sportā?

Pirmais – valsts tēla jautājums. Atpazīstamība, reputācija tomēr aug, īpaši, ja ir panākumi. Otrais – valsti parasti interesē valstsvienības sasniegumi. Šajās komandās spēlē izlases kandidāti, tādējādi viņiem veidojas neatsverama pieredze un tas veicina kopējo potenciālu. Treškārt, var jau par to vīpsnāt, bet, ja kāds parēķinātu, īstenībā redzētu, ka valstij no tā, ka šeit brauc viesu komandas uz spēlēm, ir pietiekami liels ekonomiskais efekts – viņi maksā par viesnīcām, ēšanu, vietējo transfēru, autotransportu, treniņu zālēm, kas tiek īrētas pirms spēlēm u. tml.

Ja saruna sākās ar autosportu, man tiešām nav žēl, ka viņi tiek pie šiem līdzekļiem, personiski pazīstu ļoti daudzus autosportistus, tajā skaitā cilvēkus, kas par to naudu cīnās, un tādā ziņā viņus cienu. Bet, protams, ka, manuprāt, šī konkrētā situācija, ko jūsu laikraksts analizēja, precīzi atklāj, ka kaut kādu principu un sajēgas, kāpēc atbalstām tos vai citus, vispār nav. Jo autosporta un motosporta kontekstā, ja runājam par lielajām sacensībām, kas te notiek, manuprāt, vispār nav iespējams runāt par šiem pasākumiem kā par sporta nozares sadaļu. Manuprāt, ja var nopamatot, un es pieņemu, ka var, ka tie ir ekonomiku veicinoši pasākumi līdzīgi kā savulaik Eirovīzija, bet tad tie jāparedz Ekonomikas ministrijas budžetā, vispirms sarēķinot ekonomisko efektu.

Pieminēji finansēšanas kritēriju nepieciešamību. Kurai amatpersonai vai institūcijai tie būtu jāizstrādā?

Viena no divām institūcijām. Pirmā, kurai bijušas visas iespējas, ņemot vērā lielo politisko ietekmi, kas tai no laika gala bijusi, proti – Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK). Šī organizācija pēc visiem kritērijiem ilgu laiku Latvijā bijusi kā sporta ministrija. Jā, tā nav Ministru kabineta daļa, LOK prezidents nesēž ar balsstiesībām Ministru kabineta sēdēs, bet tās ir detaļas, būsim godīgi. Diemžēl no LOK nav bijušas atbildes uz šiem jautājumiem. Tā vietā ir stagnācija, diezgan liela pašapmierinātība, satrūkšanās tikai tad, kad ir kaut kāda krīzes situācija, kā, piemēram, pēc Rio olimpiādes, kad nebija medaļu. Bet tiešām ar tādu fundamentālu kritēriju un spēles noteikumu formulēšanu LOK nekad nav izcēlusies. Tāpēc, manuprāt, esam tur, kur esam – kā mežonīgajos rietumos – kurš ātrāk skrien un tajā brīdī ietekmīgāks (šoreiz tie izrādījās autosportisti), tas tālāk tiek. Un šādā situācijā pat īsti nav ko pārmest autosporta lobētājiem. Kritēriju taču nav.

Kas ir otrs, kas varētu šos kritērijus sagatavot?

Protams, de iure "sporta ministrija" – Izglītības un zinātnes ministrija. Bet tur kritēriju trūkumu sportā nevar pārmest ne Kārlim Šadurskim, ne viņa priekšgājējiem – atnāk jauns ministrs, un tās pirmās jomas, ar ko saskaras, ir vispārējā izglītība, augstākā, profesionālā, zinātne...

Bet ir taču par sportu atbildīgs valsts sekretāra vietnieks!

Jā, bet visa izglītības joma ir kaut kas tik objektīvi gigantisks, problemātisks, dziļš, ka tas nabaga ministrs līdz sportam objektīvi netiek. Manuprāt.

Un tomēr – ne viss taču no ministra atkarīgs. Ir "ierēdņu armija".

Taisnība! Sistēmas nav. Agrāk bija Sporta pārvalde, to nolikvidēja. Šobrīd, ja nemaldos, valsts sekretāra vietnieka sporta jomā pakļautībā strādā septiņi cilvēki. Tikai.

Varbūt tad sports jāpārceļ uz Veselības ministriju, lielāku akcentu liekot uz veselīgu dzīvesveidu iespējami daudziem?

Precīzi! Man tas ļoti patiktu, ja vien tajā jomā arī nebūtu milzu problēmu. Tikpat labi – zem Kultūras ministrijas, kam arī šī joma diezgan piestāvētu, ja mēs spētu atkāpties no nedaudz emocionāla pieņēmuma, ka šī pamatā ir Dziesmusvētku organizēšanas ministrija, kas, protams, ir absurds. Austrijā, piemēram, par sportu atbildīga ir Aizsardzības ministrija.

Visu interviju lasiet trešdienas, 11. janvāra, avīzē Diena!
 

Top komentāri

kovbojs
k
Vai tad nu Jaunupam par to uztraukties? Kad Vienotības sastāvā zaga Latviju, nekādi mežonīgie rietumi pat tuvu nestāvēja.
Jautajumi autoram
J
1. Cik Vefs sanem dotacija no Krievijas VTB ligas?(Krievijas soft politics). 2. Cik un kadas Valsts Akciju sabiedribas dod naudu Vefam?(politiskais balsojums).
MM
M
Tā ir - visu naudu liek uz zirgiem (motosportu). :(
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē