Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Mūrnieks: Lidostu nevar vadīt politiski

_Lidostas Rīga _vadītājs Aldis Mūrnieks intervijā Dienas žurnālistei Magdai Riekstiņai.

Šonedēļ esat oficiāli apstiprināts lidostas Rīga valdes priekšsēdētāja amatā. Kā panāksiet, ka lidostā ienāk jaunas aviokompānijas, pieaug galamērķu skaits un pasažieru daudzums?

Domāju, tādas aviokompānijas, kura nav pat dzirdējusi par lidostu Rīga, Eiropā nav, bet noteikti jāstiprina sadarbība ar esošajiem partneriem. Tomēr gribu uzsvērt: atbildība par pasažieru skaitu negulst tikai uz lidostas pleciem, jo lidosta nav mērķis, uz kuru lidot. Lidosta ir instruments, ar kuru valsts var apkalpot tūristus, kuri uz valsti dodas biznesa vai atpūtas ceļojumos. Lidostas pasažieru skaits cieši saistīts ar to, kā strādā tūrisma industrija. Esam tikušies ar Tūrisma attīstības valsts aģentūras pārstāvjiem, Rīgas tūrisma organizatoriem, kā arī tūrisma jomas uzņēmējiem, lai saprastu, kā mēs varam viens otram palīdzēt. Redzam, ka pietrūkst odziņas, kāpēc tūristiem ierasties Latvijā.

Kas ir lidostas Rīga spēcīgākā konkurente - Tallinas vai Viļņas lidosta?

Cilvēki, kuri atrodas triju stundu brauciena attālumā no Rīgas, ir mūsu potenciālie pasažieri. Tāpat situāciju vērtē Tallinas, Viļņas un Kauņas lidostu vadība. Mūsu ietekmes zonas pārklājas. Ja kādas citas Baltijas valstu lidostas piedāvājums ir ļoti labs, tad mēs zaudējam pasažierus. Lai tā nenotiktu, svarīga ir sadarbība ar aviokompānijām arī tehniskā līmenī, nevis tikai tas, cik pievilcīgi izskatās mūsu terminālis.

Izskanējis viedoklis, ka valsts akciju sabiedrība lidosta Rīga jāprivatizē. Vai jūs arī tā uzskatāt?

Nē. Lidosta daudzus no saviem darbības virzieniem var nodot ārpakalpojumos, var piesaistīt privāto kapitālu, īstenojot privātās publiskās partnerības projektus. Bet valstij lidosta jāpatur kā instruments tūrisma industrijas attīstībai. Ja lidostu privatizētu, īpašnieki sāktu to attīstīt ar citu stratēģiju, domājot par maksimāli lielu peļņu, nevis par tūristu pieplūdumu Latvijā. Valstij ir lielāks ieguvums no atbraukušajiem tūristiem, kuri tērē Latvijā līdzekļus, nekā rastos tad, ja lidosta tiktu privatizēta.

Arņa Luhses atlaišanu saistīja ar Zaļo un Zemnieku savienības ietekmes mazināšanos. Vai lidostas valde šobrīd ir brīva no politiska diktāta?

Nevaru atbildēt par citiem, tikai par sevi: neesmu politiķis, bet aviācijas profesionālis. Uzskatu, ka politiska vadība lidostai kā saimnieciskam uzņēmumam, kurā vajadzīgas zināšanas par aviāciju, neko labu nevar atnest. Es darīšu darbus, ko esmu iecerējis, tik ilgi, kamēr strādāšu šajā amatā. Bet esmu absolūti pragmatisks, nedomāju, ka šis amats man ir uz mūžu. Kad valdes priekšsēdētāja amatā nāks nākamie cilvēki, es gribētu, lai tie būtu profesionāli aviācijas speciālisti.

Visu interviju lasiet šodien laikrakstā Diena.

Ja esat laikraksta Diena abonents, interviju bez maksas varat lasīt arī e-avīzes 13. decembra numurā. Reģistrējoties jānorāda abonenta numurs, kurš ir uz abonēšanas kvīts (to var uzzināt, zvanot Abonentu servisam pa tālruni 67000624).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vājuma brīdis vai tendence

Iepriekšējās nedēļas beigās Indijas premjerministra zvērestu jau trešo reizi deva hinduistu nacionālistu – Indijas Tautas partijas jeb Bharatiya Janata Party (BJP) – līderis Narendra Modi, kurš att...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē