Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss
Atliek secināt, ka iniciatīva bija nepieciešama vien kā ārpolitisks žests

Pilsonības izrāde

Saeima ceturtdien noraidīja Valsts prezidenta iniciatīvu Latvijā dzimušajiem nepilsoņu bērniem pilsonību piešķirt automātiski, bet ar nosacījumu, ka gadījumos, ja vecāki to nevēlas, viņiem jāformē savai atvasei citas valsts pilsonība (ja tam ir juridisks pamats), jo nepilsoņa statuss vairs netiktu pieļauts.

Kā tas noteikts Saeimas Kārtības rullī, pirms balsojuma tika uzklausīti vien divu deputātu viedokļi (viens par, otrs pret), līdz ar to prezidenta iniciatīva noraidīta, to nevērtējot pēc būtības. Turklāt fakts, ka priekšlikums nepārvarēja pat nodošanu komisijām, nozīmē, ka tēma noņemta no parlamentāriešu dienas kārtības. Vispār un uz ilgu laiku. Tiesa, tas gan arī nozīmē, ka nepilsoņu bērnu tēma ārpus parlamenta būs karsta arī turpmāk, jo, saglabājoties šim statusam Latvijā dzimstošiem bērniem, saglabāsies arī Krievijas vēlme par viņiem iestāties kā savējiem. Vai tāds bija Saeimas mērķis, noraidot Vējoņa iniciatīvu? Droši vien ne. Tomēr emocijas guvušas virsroku pār vēlmi šo jautājumu vērtēt, ņemot vērā reālās no tā izrietošās sekas.

Taču šajā gadījumā vairāk pārsteidz kaut kas cits. Pirms dažām dienām sazvanīju mūsu Valsts prezidentu, kurš tajā brīdī jau atradās ASV, un jautāju, vai, nākot ar šo likumdošanas iniciatīvu, viņš ir runājis ar Saeimas deputātiem, centies gūt sev atbalstītājus. Prezidents atbildēja, ka ne, un atrunājās, ka cerot uz politiķu godaprātu (šī intervija lasāma 21. septembra laikrakstā Diena). Tātad pats pret savu iniciatīvu viņš izturējās formāli, bez ieinteresētības rezultātā. Turklāt, labi zinot gan Nacionālās apvienības un vairāku Vienotības un ZZS deputātu noraidošo attieksmi, gan arī koalīcijas līgumā iekļauto veto principu šajā jautājumā, pats noteikti jau sākotnēji paredzēja, ka iniciatīvas liktenis būs tieši tāds, kāds nu tas ir. Un tomēr šo jautājumu virzīja. Izskatās pēc kaut kādas politiskas spēlītes, vai ne?

Pieļauju, ka iniciatīva bija nepieciešama vien kā ārpolitisks žests viņa vizītes ASV kontekstā – lai nodemonstrētu "starptautiskajiem partneriem", ka centies. Un ka, racionāli vērtējot, problēmu nav (tam savukārt bija nepieciešams nesen pilī sarīkotais pasākums ar juristu, sociologu un valsts pārvaldes ekspertu piedalīšanos). Tagad to, ka Saeima likumprojektu noraidīja, var pamatot ar atrunām, ka "tāda nu ir demokrātija, neko darīt...", "tāda ir parlamenta griba", kā arī ar to, ka tuvojas vēlēšanas.
Vēl dīvaini, ka līdz ar šo noraidījumu Nacionālā apvienība vairs kategoriski neuzstāj uz to, lai izglītība Latvijā būtu tikai valsts valodā. Kā gan tam šajā kontekstā būtu mazinājusies aktualitāte? 

Top komentāri

melnieks, Kremļa algotnis
m
1938. gadā visi austrieši un visi Sudetijas vācieši bija Austrijas un Čehoslovakijas pilsoņi, kas tomēr netraucēja Hitleram par viņiem ''iestāties kā par savējiem''.
cenzūra ir fašisms
c
Vēl tālāk. Kas bija tie 200 000, kas nobalsoja par Latvijas rusifikāciju? Ja pase jau pati par sevi nodrošina cilvēka lojalitāti valstij, tad šo balsotāju skaitam vajadzētu būt 0!
piebeidzot ''diskusiju''
p
Vajadzētu tomēr ļaut cilvēkiem pašiem izvēlēties, kas viņi grib būt, nevis uzspiest viņiem Latvijas pilsonību, kuru viņi nav prasījuši. Starp citu, melniek, es saņemu Latvijas pilsonību tieši tādā pašā kārtībā - pierādot, ka mani vecāki/vecvecāki bija pilsoņi. Un tagad, melniek, noskaidrosim - kurš te tiek uzskatīts par otrās šķiras pilsoni? Palieku pie uzskata, ka es, jo man vajadzēja pierādīt to, ko šie pieprasa, agresīvi bļaudami!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē