Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Teherānas izvēle

Krievijas izvērstās karadarbības Ukrainā dēļ maz uzmanības pēdējās dienās tika pievērsts notikumam, kas jau ir atstājis un turpinās atstāt ietekmi uz dažāda mēroga ģeopolitiskajiem procesiem, – Irānas prezidenta Ebrāhīma Raisī oficiālajai vizītei Ķīnā, pirmajai pēdējo 20 gadu laikā.

Pekinā Irānas prezidents tikmēr ieradās visaugstākā ranga delegācijas priekšgalā, bet vizītes gaitā tika parakstīti divi desmiti starpvalstu vienošanos, aptverošu visplašāko jautājumu spektru. Galvenais no parakstītajiem dokumentiem bija vienošanās par visaptverošu stratēģisko partnerību starp abām valstīm, kurās līgums tiek uzskatīts gan par apliecinājumu Teherānas galīgam "pagriezienam uz austrumiem", gan par attiecību paraugu topošās daudzpolārās pasaules kārtības (vai attiecību tā dēvētajā pasaulē bez Rietumiem) ietvaros. Tāpat tas ir apliecinājums, ka Irāna kļūst par Ķīnas un Krievijas ģeopolitiskās ass trešo stūrakmeni.

Irāna tikmēr ir ne tikai valsts ar vairāk par 85 miljoniem iedzīvotāju un lieliem energoresursu krājumiem. Tā ir valsts, kas atrodas Eirāzijas ģeogrāfijai stratēģiski nozīmīgā vietā, paverot vērienīgas iespējas transporta koridoru attīstīšanai, valsts ar bruņotajiem spēkiem, kas tiek uzskatīti par jaudīgākajiem reģionā, kā arī šiītu islāma garīgais centrs. Šis fakts padara Teherānu par galveno spēlētāju gan tā dēvētā šiītu pusmēness valstīs, gan visas pasaules šiītu musulmaņu vidū, kuru skaits tiek lēsts 200–300 miljoni cilvēku. Visbeidzot – Irāna de facto ir vēl viena valsts – civilizācija.

Konkrēti vienošanos ar Ķīnu gadījumā svarīgi arī ir, ka dokumenti un publiskotie plāni nenozīmē Teherānas pāriešanu Ķīnas ietekmes zonā, bet ir smagsvara papildinājums jau esošajiem līgumiem un sadarbības projektiem ar Indiju un Krieviju, divām citām Eirāzijas lielvarām. Turklāt, kas attiecas uz attiecībām ar Maskavu, gan Krievijā, gan Irānā izplatīts ir viedoklis, ka tālākā nākotnē abu šo valstu alianse būs pilnvērtīgs līdzsvars Ķīnas un Indijas ietekmei. (Sava veida Eirāzijas analogs Vācijas un Francijas tandēmam.)

Protams, Irānā netrūkst savu iekšējo problēmu, tāpat kā netrūkst problēmu starptautiskajās attiecībās. Arī Eirāzijas ģeopolitiskā nākotne vēl ne tuvu nav izlemta. Tajā pašā laikā tendence virzīties uz "pasauli bez rietumiem" ir acīmredzama, bet Teherānas galīgā un neatgriezeniskā izvēle šajā ziņā atstāj būtisku ietekmi uz spēku samēru. Cits jautājums ir par iemesliem, kādēļ šāda izvēle ir tikusi izdarīta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē