Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +27 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Šuvajevs: Progresīvie koalīcijā jūtas droši un labi

Progresīvie valdošajā koalīcijā jūtas droši un labi, šodien žurnālistiem pauda Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Andris Šuvajevs, komentējot partijas ministru pozīcijas valdībā.

Šuvajevs uzsvēra, ka kultūras ministres Agneses Loginas (P) lēmums atkāpties no amata neesot nekādā mērā saistīts ar pagājušās nedēļas spekulācijām par koalīcijas stabilitāti. Politiķis atturējās plašāk komentēt Loginas lēmumu, jo tam esot personīgi iemesli. Taču ārējs spriediens no koalīcijas neesot bijis.

''Manuprāt, koalīcija strādā pietiekami koleģiāli un konstruktīvi. Līdz šim koalīcijā nav bijušas sarunas par nepieciešamību mainīt valdību vai paplašināt koalīciju. Un pēc Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultātiem neredzu pamatu šādai diskusijai,'' uzskata Šuvajevs.

Vaicāts, kā vērtē "Progresīvo" ministru darbu valdībā, Šuvajevs atbildēja, ka "kritika būs vienmēr". Pēc politiķa vārdiem, kritika ne vienmēr nozīmē ko sliktu, bet gan norāda, ka ir uzsāktas pārmaiņas. "Progresīvie" vienmēr ir pastāvējuši uz to, ka vēlas ieviest pārmaiņas ikvienā no nozarēm, ko vada, uzsvēra Šuvajevs.

Kā ziņots, "Progresīvie" pirmdien valdes un frakcijas kopsēdē lēmuši kultūras ministra amatam virzīt pašreizējo Kultūras ministrijas (KM) parlamentāro sekretāri Agnesi Lāci (P).

Šuvajevs žurnālistiem pauda, ka "Progresīvie" ir pārliecināti, ka Lāce ir piemērota kultūras ministra amatam, pēdējo deviņu mēnešu laikā viņa esot iedziļinājusies "visā nozares specifikā un darbībā". Pēc Šuvejeva vārdiem, izvirzītā kandidāte lieliski spēs pārstāvēt "Progresīvo" vērtības arī turpmāk.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc piekrita virzīšanai amatā, Lāce sacīja, ka esot ļoti svarīgi turpināt iesāktās prioritātes un patlaban, budžeta veidošanas laikā, ir svarīgi nodrošināt, lai nozares perspektīva un intereses tiek skaidri pārstāvētas. "Šajā amatā visvairāk vēlos būt pavisam skaidra kultūras nozares balss, stāstīt par kultūras nozares specifiku, piemēram, nodokļu politikas kontekstā, lai radošo personu specifiska tiek ņemta vērā," teica kultūras ministres amata kandidāte.

Tāpat Lāce vēloties, lai turpinās iesāktais darbs pie sabiedrisko mediju apvienošanas un vienotas, drošas informatīvās telpas veidošanas, kā arī latviešu valodas stiprināšanas. Kā norādīja Lāce, tie ir lasītprasmes jautājumi, latviešu valodas mācības pieaugušajiem un latviešu valodas izdzīvošana digitālā laikmetā.

Lāce noliedza, ka viņai jau bijusi saruna ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV) par iespējamām pārmaiņām ministrijas vadībā. Tikšanās premjerministri esot plānota pēc valdības vadītājas atgriešanās no komandējuma.

Lācei paredzētas tikšanās ar koalīcijas partneru frakcijām trešdienas, 19.jūnija, pēcpusdienā. Tāpat šonedēļ kultūras ministra amata kandidāte tiksies ar opozīcijas partijām.

''Progresīvie'' vēlas, lai balsojums par Lāces apstiprināšanu notiek šīs ceturtdienas, 20.jūnija, Saeimas sēdē, norādīja Šuvajevs.

Internetā pieejamā informācija liecina, ka Lāce ir kādreizējā sabiedriskās politikas centra "Providus" vadošā pētniece migrācijas un integrācijas jomā.

Viņai ir Latvijas Universitātes (LU) maģistra grāds politikas zinātnē un Eiropas maģistra grāds socioloģijā ar specializāciju starptautiskajā migrācijā un sabiedrības saliedētībā no Amsterdamas, Deusto un Osnabrikas universitātēm.

Kā norādīts "Providus" mājaslapā, viņas iepriekšējā darba pieredze ietver vairākas Latvijas valsts pārvaldes un pašvaldību iestādes, pētnieciskā asistenta amatu Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Augstā komisāra mazākumtautību jautājumos birojā, pētnieka amatu Migrācijas pētniecības institūtā Koča Universitātē un eksperta migrācijas un dažādības jautājumos amatu Sabiedrības integrācijas fondā. Lāce ir strādājusi kā konsultante ANO Bēgļu aģentūrā un kā pētniece LU.

Lāce arī kandidēja aizvadītajās EP vēlēšanās no partijas "Progresīvie". Kandidātes anketā norādīts, ka Lāce teicami zina angļu valodu, labi - vācu un nīderlandiešu valodu, bet pamatzināšanu līmenī - spāņu valodu.

Kā ziņots, līdzšinējā kultūras ministre Agnese Logina nolēmusi personīgu iemeslu dēļ atkāpties no ministres amata, un šos pienākumus viņa beigs pildīt jau pirmdien, 17.jūnijā.

"Progresīvie" kā galvenos kritērijus nākamajam ministram izvirzīja pieredzi ministrijas darbā, augstu izpratni par kultūras, mediju politikas un integrācijas jautājumiem, kā arī nevainojamu reputāciju. Frakcija aicinās ar virzīto kandidātu tikties "Jaunās vienotības" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdības frakcijām, kā arī Saeimas opozīcijas frakcijām.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Logina sāka pildīt kultūras ministres pienākumus 2023.gada 15.septembrī. Neilgi pēc tam viņas komandai pievienojās Lāce, kļūstot par KM parlamentāro sekretāri.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kam vajag jauno dzelzceļu?

Saistībā ar projekta Rail Baltica smagnējo gaitu ir sācies vainīgo meklēšanas un atbildības pārspēlēšanas laiks.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē