Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Baidens: Hamās vadoņa Sinvara nāve paver "iespēju" ķīlnieku atbrīvošanai un kara izbeigšanai Gazas joslā

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien paziņoja, ka palestīniešu teroristiskā grupējuma Hamās faktiskā vadoņa Jahjas Sinvara nogalināšana Izraēlas armijas operācijā ir "laba diena Izraēlai, ASV un pasaulei", jo paver "iespēju" ķīlnieku atbrīvošanai un kara izbeigšanai Gazas joslā.

ASV amatpersonas pauda piesardzīgu optimismu, ka šī kaujinieka nogalināšana, kuru Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans bija nosaucis par "masīvu šķērsli mieram", var iedot jaunu dzīvību pamiera sarunām, kurās līdz šim nav izdevies panākt lūzumu.

"Dažu pēdējo nedēļu laikā nav bijis sarunu par kara izbeigšanu, jo Sinvars ir atteicies risināt sarunas," ceturtdien reportieriem sacīja Valsts departamenta preses sekretārs Metjū Millers. "Mēs tagad redzam iespēju, kad viņš ir aizvākts no kaujaslauka, aizvākts no "Hamās" vadības, un mēs gribam izmantot šo iespēju."

Baidens savā paziņojumā, lidojot uz Vāciju, salīdzināja reakciju uz Sinvara nāvi ar sajūtām ASV pēc "Al-Qaeda" līdera Osamas bin Ladena nogalināšanas.

Viņš sacīja, ka "Hamās" 2023.gada 7.oktobra uzbrukumu Izraēlai organizatora nogalināšana "vēlreiz pierāda, ka neviens terorists nekur pasaulē nevar izbēgt no taisnīguma, lai cik ilgu laiku tas prasītu".

Baidens sacīja, ka tagad ir 'iespēja" mieram Tuvajos Austrumos. "Jahja Sinvars bija nepārvarams šķērslis visu šo mērķu sasniegšanai. Šis šķērslis vairs neeksistē. Bet mums priekšā paliek daudz darba," atzina Baidens.

Pēc ierašanās Vācijā Baidens paziņoja, ka ir piezvanījis Izraēlas premjerministram Benjaminam Netanjahu, lai "apsveiktu viņu ar Sinvara notveršanu", un piebilda, ka "Hamās" līderim "uz rokām bija daudz asiņu".

Baidens arī sacīja, ka tuvāko četru vai piecu dienu laikā nosūtīs ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu uz Izraēlu, lai censtos panākt pamieru. 

Baidens telefonsarunā ar Netanjahu sacījis, ka "tagad ir laiks virzīties uz priekšu (..) uz pamieru Gazā" un ka viņš tagad ''cer", ka pamiers ir iespējams.

Sinvara nāves pavērto iespēju atzina arī citi politiķi.

ASV viceprezidente Kamala Herisa sacīja, ka "šis brīdis dod mums iespēju beidzot izbeigt karu Gazā". "Un tam jābeidzas tā, ka Izraēla ir drošībā, ķīlnieki ir atbrīvoti, ciešanas Gazā beidzas, un palestīniešu tauta var realizēt savas tiesības uz cieņu, drošību, brīvību un pašnoteikšanos," Herisa sacīja reportieriem pēc ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas pasākuma Milvoki pilsētā.

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena atzina, ka "Hamās" līdera nāve "ievērojami" vājina šo grupējumu.

Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņoja, ka Sinvara nāve piedāvā svarīgu "iespēju" izbeigt gadu ilgušo karu Gazas joslā.

"Mums vajag izmantot šo iespēju, lai nodrošinātu visu ķīlnieku atbrīvošanu un beidzot izbeigtu karu. Mums vajag izbeigt militārās operācijas," sacīja Makrons pēc ES samita sarunām Briselē.

Itālijas premjerministre Džordža Meloni paziņoja, ka Sinvara nogalināšana paver ceļu "jaunai fāzei" Gazas joslas bruņotajā konfliktā.

"Es esmu pārliecināta, ka var tikt uzsākta jauna fāze: ir laiks atbrīvot visus ķīlniekus, nekavējoties izsludināt pamieru un sākt Gazas atjaunošanu," sacīja Meloni.

Izraēlas armija ceturtdien paziņoja, ka tās spēki iepriekšējā dienā nogalinājuši Sinvaru Rafahas pilsētā Gazas joslas dienvidos. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

BRICS līderu samits

Nākamajā otrdienā, 22. oktobrī, Krievijas pilsētā Kazaņā sāksies trīs dienas ilgs pašas nozīmīgākās nerietumu valstu apvienības BRICS līderu samits, par kuru t. s. globālajos dienvidos izplatīt...

Ir, kur ietaupīt

Valsts kontrole (VK) šonedēļ nosūtījusi Saeimai vēstuli, kurā vērš uzmanību uz VK revīzijās sniegtajiem un vēl neieviestajiem ieteikumiem un atziņām, kas varētu radīt pozitīvu ietekmi...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē