Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +21 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 12. septembris
Erna, Eva, Evita

Čehijas prezidents nosauc Nord Stream par leģitīmiem mērķiem karā

Čehijas prezidents Petrs Pavels ir nosaucis gāzesvadus Nord Stream par leģitīmu mērķi uzbrukumam Krievijas-Ukrainas karā, tomēr arī uzsvēris, ka viņam nav pierādījumu par Ukrainas līdzdalību to spridzināšanā.

Pāvels pauda šo viedokli podkāstā "PoliTalk", kura teksta versiju publicēja Čehijas ziņu vietne Novinky.cz.

Kad notiek bruņots konflikts, tajā tiek uzbrukts ne tikai militāriem mērķiem, bet arī stratēģiska rakstura mērķiem, sacīja Pavels.

"Cauruļvadi ir stratēģisks mērķis. Ja uzbrukums būtu vērsts uz to, lai pārtrauktu gāzes un naftas piegādes Eiropai (..), tad - un es to saku nosacīti - tas būtu leģitīms mērķis," sacīja Pavels.

Čehijas prezidents tomēr uzsvēra, ka viņam nav precīzas informācijas par to, ka tieši Ukraina būtu organizējusi šo cauruļvadu spridzināšanu 2022.gada septembrī.

Pavels arī noraidīja pieņēmumu, ka uzbrukums "Nord Stream" būtu radījis lielas problēmas eiropiešiem.

"Mums tai laikā jau bija vairākas alternatīvas, tāpēc "Nord Stream" nebija kritiski svarīgs cauruļvads, no kura būtu atkarīga Eiropas enerģētiskā drošība. Neapšaubāmi tas radīja noteiktus sarežģījumus, bet ne tādus, ar kādiem mēs nespētu tikt galā," sacīja Pavels.

Viņš piebilda, ka cauruļvadi vienmēr ir bijuši un būs mērķis, jo tie var ietekmēt konfliktu par labu vienai vai otrai pusei.

Laikraksts "The Wall Street Journal" 15.augustā publicēja pētījumu, kurā apgalvots, ka gāzes vadus uzspridzinājuši Ukrainas izlūkdienestu aģenti un ka šo operāciju sākotnēji esot apstiprinājis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Laikraksts arī apgalvoja, ka galvenā loma operācijā bijusi toreizējam Ukrainas armijas virspavēlniekam Valērijam Zalužnijam, un diversiju veikusi sešu militāro un civilo ūdenslīdēju komanda, darbojoties no īrētas jahtas.

Ukraina paziņoja, ka "The Wall Street Journal" apgalvojumi par Kijivas iesaisti "Nord Stream" spridzināšanā ir "pilnīgas muļķības".

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nebeidzamie eksperimenti

Jaunais mācību gads tikko sācies, taču jau tagad skaidrs, ka tas līdzi nes ne tikai aizvien aktuālo pedagogu deficītu, kas attiecīgi rada galvassāpes gan skolu vadībai, gan skolēniem, bet arī diezgan...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē