Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

EP deputāts: Jāsāk Eiropas kopīgie ieroču iepirkumi Ukrainai

Jāsāk Eiropas kopīgie ieroču iepirkumi Ukrainai, uzsvēris Latviju pārstāvošais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Ivars Ijabs.

Kā aģentūru LETA informēja politiķa pārstāvji, Ijaba ieskatā, Eiropas Savienības (ES) valstu kopīgie ieroču iepirkumi Ukrainas un visas Eiropas aizsardzībai ir jāsāk ne vēlāk kā maijā.

EP deputāts ir atbildīgais ziņotājs par jauno Eiropas kopīgo aizsardzības iepirkumu regulu EP Iekšējā tirgus komitejā.

Ijabs uzsver, ka regulu ir jāpieņem līdz maijam un tad nekavējoties jāsāk šie iepirkumi. Viņaprāt, tie ļaus ātrāk un izdevīgāk atjaunot ES valstu krājumus, kas samazinājušies pēc piegādēm Ukrainai.

Vienlaikus, pēc EP deputāta domām, ir strauji jāvirzās uz priekšu ar dalībvalstu politisku lēmumu izmantot ES budžetu vērienīgiem munīcijas un bruņojuma iepirkumiem tieši Ukrainas vajadzībām. Šo priekšlikumu nesen izvirzīja Igaunijas premjere Kaja Kallasa.

Ijabs uzskata, ka no ES budžeta ir jāpiešķir avansa maksājumi Eiropas aizsardzības industrijai, lai paātrinātu Ukrainai nepieciešamo ieroču ražošanu un piegādi.

"Ja mēs varējām salīdzinoši ātri finansēt un organizēt kovida vakcīnu izstrādi un ražošanu, tad mums ir jāspēj arī Eiropas līmenī nodrošināt jaudīgāki aizsardzības tehnikas un munīcijas ražošanu," pauda deputāts.

Ijabs norāda, ka šādam risinājumam šķērslis varētu būt Ungārijas premjers Viktors Orbāns, kurš pēdējās dienās ir noliedzis Ukrainas uzvaras iespējamību un aicina uz nekavējošu pamieru. Tomēr EP deputāts uzskata, ka pārējās dalībvalstis var pārvarēt Ungārijas veto - ja vien tam būtu pietiekama politiskā griba.

"Patlaban ir skaidrs, ka Ukraina uzvarēs tikai tad, ja Rietumiem būs spēcīgāka griba un izturība mobilizēt savu ekonomiku, aizsardzības rūpniecību un ieroču piegādes nekā Putina Krievijai,"norāda deputāts.

Viņš klāsta, ka ES valstu kopīgi aizsardzības iepirkumi būs iespēja arī Latvijas ražotājiem attīstīt savas jaudas un iekļauties ES un NATO militārās rūpniecības piegādes ķēdēs, piemēram, aizsardzībai svarīgu dronu vai bruņutehnikas ražošanā.

LETA jau rakstīja, ka, ņemot vērā Ukrainas lielo vajadzību pēc munīcijas, ES strādā pie jaunas iepirkuma procedūras, Minhenes drošības konferencē paziņoja ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.

Igaunijas premjerministre Kallasa atklāja, ka mērķis ir izmantot procedūru, kas būtu līdzīga tai, kas tika izmantota Covid-19 vakcīnu iegādei pandēmijas laikā. Viņa sacīja, ka ES valstīm vajadzētu darīt pieejamu naudu, kas pēc tam tiktu izmantota lielu līgumu slēgšanai ar aizsardzības nozari caur ES. Procedūra nodrošinātu, ka nozare var veikt nepieciešamās investīcijas ražošanas paplašināšanai.

Igaunijas premjerministre sacīja, ka Krievija vienā dienā izšauj tik daudz artilērijas šāviņu, cik Eiropa saražo mēnesī, un Krievijas aizsardzības nozares uzņēmumi strādā trīs maiņās. ES nepieciešams ātri palielināt ražošanas iespējas, norādīja Kallasa, piebilstot, ka Ukraina nevarēs uzvarēt karu bez munīcijas. Kallasa atklāja, ka varētu tikt izmantots arī finanšu instruments, caur kuru ES jau atbalsta ieroču un aprīkojuma piegādes Ukrainai un bruņoto spēku apmācību programmas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē