Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Pabriks: Rietumvalstīm jāpalīdz Ukrainai normāli funkcionēt ziemas apstākļos

Ukrainai nedrīkst būt apgādes problēmas ziemas apstākļos, un rietumvalstīm ir jānodrošina ne tikai ieroči, bet arī citas nepieciešamās lietas valsts normālai funkcionēšanai, sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), kurš trešdien Oslo piedalījās Ziemeļu grupas aizsardzības ministru sanāksmē.

Sanāksmē tika apspriesta turpmākās militārās palīdzības sniegšana Ukrainai, kā arī nepieciešamība ieguldīt līdzekļus starptautiskā fondā. Šajā fondā līdzekļus varētu piesaistīt arī no valstīm, kas nav Eiropā.

Turpinot par rietumvalstu atbalstu Ukrainai, Pabriks norādīja, ka jādomā ne tikai par ieroču un bruņojuma piegādi, bet arī lietām, kas valstij nepieciešamas, lai tā varētu funkcionēt, jo, piemēram, patlaban Ukrainai ir elektroapgādes problēmas.

"Būtiski, lai varam garantēt, ka Ukrainas armija nesalst, ir pabarota, kaujasspējīga, un lai arī karavīri šo ziemu spētu izturēt un būtu pārāki par Krievijas armiju. Ukrainai nedrīkst būt apgādes problēmas ziemas apstākļos, tas mums ir jānodrošina," uzsvēra ministrs, gan piebilstot, ka lielākā daļa Ziemeļu grupas valstu ir aktīvākās Ukrainas atbalstītājas.

Vienlaikus ministrs atzīmēja, ka, lai arī atbalsta sniegšana Ukrainai rietumvalstīm ir politiskās gribas jautājums, militārās industrijas kapacitāte pēdējās desmitgadēs nebija plānota šāda veida karadarbībai, un rietumvalstis nespēja situāciju strauji mainīt.

Tas nozīmē, ka Latvijai ir jāizmanto šis laiks, lai attīstītu savu militāro ražošanu, turklāt jāņem vērā, ka Krievija kādā brīdī atgūsies no saviem zaudējumiem Ukrainā.

Ziemeļu grupa ir neformāls sadarbības forums, kurā ietilpst Ziemeļvalstis, Baltijas valstis, Vācija, Polija, Nīderlande un Lielbritānija. Grupas dalībvalstis vieno mērķis attīstīt kopīgus sadarbības projektus aizsardzības jomā.

Ziemeļu grupas aizsardzības ministru tikšanās tiek rīkotas divas reizes gadā. Katru pusgadu Ziemeļu grupas vadība tiek uzticēta kādai tās dalībvalstij, un pašlaik Ziemeļu grupas vadošā valsts ir Norvēģija.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē