Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Prezidenta padomnieks: Mobilizācija Krievijā pasliktina situāciju, bet militārā apdraudējuma līmenis Lietuvai nemainās

Krievijā notiekošā mobilizācija pasliktina reģionālo drošības situāciju, bet militāro draudu līmenis Lietuvai nemainās, pirmdien pēc Lietuvas Valsts aizsardzības padomes sanāksmes sacīja prezidenta Gitana Nausēdas vecākais padomnieks nacionālās drošības jautājumos Ķēstutis Budris.

 "Mēs uzskatām, ka pasliktinās situācija reģionā, taču militāro draudu līmenis paliek nemainīgs. Mēs to uzskatām par zemu," žurnālistiem sacīja Budris, piebilstot, ka Krievija apzināti eskalē situāciju.

Mobilizējot karaspēku un organizējot pseidoreferendumus okupētajās Ukrainas teritorijās, Krievija "apzināti eskalē situāciju un palielina spriedzi reģionā", viņš teica.

 "Visas darbības no Krievijas puses galvenokārt ir vērstas uz to, lai mainītu situāciju Ukrainā," sacīja padomnieks.

Pēc viņa teiktā, Valsts aizsardzības padomes locekļi uzklausīja izlūkdienestu un iekšlietu dienestu amatpersonu sniegto informāciju par esošo situāciju uz Krievijas un Baltkrievijas robežas. 

"Kā jau zināt, Kaļiņingradas [apgabalā] un citos Krievijas reģionos ir lielas bažas par izsludināto mobilizāciju, bet mēs neredzam, ka tas atspoguļotos centienos ierasties Lietuvā," sacīja Budris.

Runājot par aizliegumu Krievijas dezertieriem iebraukt Lietuvā, prezidenta padomnieks teica, ka prezidenta Nausēdas nostāja nav mainījusies, norādot, ka dezertierus nedrīkst ielaist Lietuvā tikai tāpēc, ka viņi izvairās no Krievijas militārā dienesta.

Vaicāts par iespējamo papildu ieroču nodošanu Ukrainai, Budris sacīja, ka pirmdienas sanāksmē šis jautājums netika apspriests. Tomēr viņš uzsvēra, ka dalībnieki tika informēti par jau sniegto atbalstu, piebilstot, ka atbildīgās iestādes pašlaik izskata iespēju sniegt Kijivai papildu atbalstu. "Lai pieņemtu lēmumu, nepieciešams plašāka militāra rakstura informācija, novērtējums par ietekmi uz Lietuvas aizsardzības spējām un finansiālais pamatojums," viņš teica. 

"Mēs atgriezīsimies pie šī jautājuma vēlāk," piebilda Budris.

Lietuvas Valsts aizsardzības padomi veido valsts prezidents, premjers, parlamenta priekšsēdētājs, aizsardzības ministrs un bruņoto spēku komandieris. Padome izskata un koordinē nozīmīgākos Lietuvas valsts aizsardzības jautājumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē