Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +23 °C
Pērkona negaiss
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

PVO vaino četras rūpniecibas nozares 2,7 miljonos nāves gadījumu Eiropā gadā

Pasaules Veselības organizācija (PVO) trešdien vainoja četras rūpniecības nozares - tabakas, intensīvi apstrādātu pārtikas produktu, fosiliju degvielas un alkohola rūpniecību, ka tās izraisa 2,7 miljonu cilvēku nāves gadījumus gadā.

Šīs "četras rūpniecības nozares katru dienu nogalina vismaz 7000 cilvēkus mūsu reģionā", paziņoja PVO Eiropas reģiona direktors Hanss Klūge. Šajā reģionā ir ietvertas 53 valstis, ieskaitot Vidusāzijas valstis.

Šo rūpniecības nozaru konsolidācija nedaudzos multinacionālos uzņēmumos "ir ļāvusi tiem iegūt ievērojamu varu pār politisko un juridisko kontekstu, kuros tīe darbojas, un radīt šķēršļus sabiedrības interešu noteikumiem, kas varētu ietekmēt to peļņu," paziņoja PVO, publiskojot ziņojumu.  

Šo nozaru taktika ietver neaizsargātu cilvēku izmantošanu ar mērķētām mārketinga stratēģijām, patērētāju maldināšanu un nepatiesu apgalvojumu izteikšanu par to produktu labajām īpašībām vai atbilstību vides prasībām.

"Šī taktika apdraud pagājušā gadsimta sabiedrības veselības ieguvumus un neļauj valstīm sasniegt to mērķus veselības jomā," piebilda PVO.

Šo rūpniecības nozaru lobēšana apgrūtina centienus vērsties pret tādām neinfekciozām slimībām kā sirds un asinsvadu saslimšanas, vēzis un diabēts, paziņoja PVO.

Saskaņā ar PVO datiem gandrīz 60% pieaugušo un trešdaļa bērnu Eiropā ir ar lieko svaru vai aptaukojušies.

Visjaunākie dati no 2017.gada rāda, ka Eiropā katrs piektais nāves gadījums, kuru izraisījušas sirds un asinsvadu slimības vai vēzis, ir neveselīgu ēšanas paradumu rezultāts.

PVO aicināja valstis cīnīties pret to, ieviešot stingrākus noteikumus neveselīgu produktu mārketingam, monopolu praksei un lobēšanai.

"Cilvēkiem vienmēr jābūt svarīgākiem par peļņu," sacīja Klūge.

Ziņojums ar nosaukumu "Neinfekciozo slimību komerciālie noteicošie faktori PVO Eiropas reģionā" ir pieejams PVO vietnē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Studēt augstskolā ir vērts

Jauniešiem, kuri ir ieguvuši vidējo izglītību un prāto, ko darīt tālāk, racionālāka izvēle var izrādīties studēšana augstskolā. To ļauj secināt Ekonomikas ministrijas (EM) veidotās darba tirg...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē