Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Zelenskis iesniedz likumprojektu par pilsonību ārzemju ukraiņiem un brīvprātīgajiem karavīriem

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis iesniedzis parlamentā likumprojektu par daudzpilsonību, kas ļaus Ukrainas pilsonību iegūt ārzemēs mītošajiem ukraiņiem un brīvprātīgajiem karavīriem.

"Šodien es iesniedzu Ukrainas parlamentā svarīgu likumprojektu, kas ļaus veikt kompleksas izmaiņas mūsu likumos un ieviest daudzpilsonības institūtu," videouzrunā par godu Vienotības dienai sacīja prezidents.

Tas ļaus nodrošināt, ka "mūsu pilsonība ir visiem etniskajiem ukraiņiem un viņu pēctečiem dažādās pasaules valstīs. Protams, atskaitot agresorvalsti," norādīja prezidents.

"Visi, kas dažādu emigrācijas viļņu laikā ir bijuši spiesti pamest dzimto zemi, nonākot Eiropā, ASV, Kanādā, Āzijas, Latīņamerikas zemēs," sacīja Zelenskis.

"Visi, kas palīdz mums, neraugoties simtiem tūkstošu kilometru, kas šķir no dzimtās zemes," viņš teica.

"Ārzemju brīvprātīgie, kas nostājušies Ukrainas aizsardzībai. Visi, kas cīnās par Ukrainas brīvību kā par dzimteni," sacīja prezidents.

Zelenskis arī paziņoja, ka ir parakstījis dekrētu par Krievijas teritorijām, ko vēsturiski apdzīvojuši ukraiņi.

"Tā ir taisnības atgriešana par vēsturisko pagātni ukraiņu nākotnes labā," uzsvēra prezidents.

Zelenskis uzdevis Ukrainas varasiestādēm izstrādāt darbības plānu to ukraiņu nacionālās identitātes saglabāšanai, kas dzīvo "vēsturiski viņu apdzīvotajās zemēs" Kubaņā un citos novados mūsdienu Krievijas dienvidos un dienvidrietumos, vēsta tīmekļa medijs "Ukrainska pravda", atsaucoties uz prezidenta rīkojumu "Par ukraiņu vēsturiski apdzīvotajām teritorijām Krievijas Federācijā".

"Ukrainas Ministru kabinetam uzdots, piesaistot starptautiskos ekspertus, Pasaules Ukraiņu kongresa pārstāvjus, zinātniekus, sabiedrību, izstrādāt un iesniegt izskatīšanai Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomei rīcības plānu ukraiņu nacionālās identitātes saglabāšanai Krievijas Federācijā, arī vēsturiski viņu apdzīvotajās zemēs (Kubaņā, Starodubščinā, ziemeļu un austrumu Slobožanščinā mūsdienu Krievijas Federācijas Krasnodaras novada, Belgorodas, Brjanskas, Voroņežas, Kurskas un Rostovas apgabalu robežās)," teikts rīkojumā.

Plānā paredzēts pētīt faktus, kas liecina par noziegumiem, kas pastrādāti pret vēsturiski ukraiņu apdzīvoto Krievijas teritoriju ukraiņiem, viņu piespiedu rusifikāciju, politiskajām represijām un deportācijām.

Paredzēta arī vēsturiskās atmiņas atjaunošana un saglabāšana, arī minētajiem jautājumiem veltīta centra izveide.

Vēl plānā paredzēts mācību iestāžu grāmatās un programmās patiesi atspoguļot Krievijas etnisko ukraiņu vēsturi.

"Krievija gadsimtu garumā sistemātiski veikusi un turpina veikt darbības, kas ir vērstas uz ukraiņu nacionālās identitātes iznīcināšanu, apspiešanu, viņu tiesību un brīvību pārkāpšanu, cita starpā arī vēsturiski viņu apdzīvotajās zemēs Kubaņā, Starodubščinā, ziemeļu un austrumu Slobožanščinā," rīkojuma motīvus skaidroja Zelenskis.

papildināta pēc 8. rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē