Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pasaule

Britu un ES lēciens nezināmajā(5)

Lielbritānija iekustinājusi procedūru valsts aiziešanai no Eiropas Savienības. Šķiršanās sarunām jānoslēdzas pēc diviem gadiem, taču nav pārliecības, ka Brisele un Londona spēs vienoties par daudzajiem jautājumiem, kuros katrai pusei ir savas intereses

Francija krustcelēs © DIENA(15)

Francijas prezidenta vēlēšanās var izšķirties krīžu novārdzinātās Eiropas Savienības liktenis. Frančiem nākamais valsts līderis ir jāizraugās no kandidātiem, kuru vidū ir gan tādi, kas vēlas vienotu un stipru Eiropu, gan populisti, kuru mērķis ir sagraut eiropiešu kopīgi izloloto projektu

Rio pēcolimpiskās paģiras © DIENA(8)

2016. gada olimpisko spēļu rīkotājpilsēta kļuvusi par spoguli ekonomiskās krīzes un politisko skandālu sagrauztajai Brazīlijai. Riodežaneiro sabūvētie miljardus vērtie sporta kompleksi netiek izmantoti un draud sabrukt. Pilsētas iedzīvotāji jautā, kādi ir viņu ieguvumi no dārgā pasākuma, kas līdz šim ir radījis tikai milzu galvassāpes.

Autsaiders, kurš apdraud Merkeli © DIENA(7)

Bijušais Eiropas Parlamenta prezidents Martins Šulcs pēc nominēšanas par Sociāldemokrātiskās partijas kanclera amata kandidātu atjaunojis intrigu pirms rudenī gaidāmajām Vācijas parlamenta vēlēšanām. Līdzšinējai valsts līderei Angelai Merkelei un viņas konservatīvajai partijai vairs neparedz vieglu uzvaru

Trampa siena © DIENA(12)

ASV prezidents Donalds Tramps gatavojas izpildīt savas priekšvēlēšanu kampaņas centrālo solījumu – uzbūvēt sienu uz robežas ar Meksiku, lai padarītu drošāku savu valsti. Vairāk nekā 25 gadus pēc Berlīnes mūra nojaukšanas robežbarjeru izveide kļuvusi par globālu tendenci.

Ģimenes lieta © DIENA(1)

Ja sit, tad mīl, – vēsta sens krievu teiciens. Tā pirmsākumi meklējami viduslaikos izdotā literārā darbā, kurā dotas norādes vecākiem bērnu audzināšanā un vīriem – sievu savaldīšanā. Abos gadījumos kā iedarbīgākā metode ieteikta sišana, kas varot palīdzēt "izglābt dvēseli no nāves". Viduslaiki sen jau pagājuši, tomēr tiem raksturīgais domāšanas veids un uzvedības normas joprojām ir pieņemamas lielai daļai Krievijas sabiedrības. Valsts parlaments nupat apstiprinājis likuma grozījumus, kas daļēji dekriminalizēs vardarbību ģimenē un paredzēs maigākus sodus varmākām. Likumdevēji to pamato ar "tradicionālo ģimenes vērtību" aizstāvēšanu un nejaukšanos katras ģimenes iekšējās lietās.

Izraēla izmanto Trampa sniegtās iespējas © DIENA(4)

Sabiedrības noskaņojums un varas maiņa ASV iedrošinājusi Izraēlas konservatīvo premjerministru Netanjahu atsākt būvniecību starptautiski par nelikumīgām uzskatītajās ebreju apmetnēs palestīniešu apdzīvotajās teritorijās.

Savažotā līdere © DIENA(4)

Atstādinātā Dienvidkorejas prezidente Paka Kin Hje gadiem pakļāvās manipulatorei, kura izmantoja pieeju valsts līderei, lai ietekmētu politiskos procesus un izspiestu apjomīgus "ziedojumus" no uzņēmumiem.

Drošības garants liek nervozēt © DIENA(24)

Nepilnu triju gadu laikā kopš Krievijas bruņotā iebrukuma Ukrainā un tai piederošās Krimas pussalas aneksijas Rietumos regulāri izskanējuši brīdinājumi, ka Kremlis var mēģināt pārbaudīt arī NATO gatavību aizstāvēties.

Strādājošo cīņu grūtības © DIENA(3)

Lielākajā daļā Eiropas valstu arodbiedrības zaudē gan biedrus, gan politisko ietekmi un savas pozīcijas sarunās ar darba devējiem. Pie tā tiek vainota gan globalizācija, gan padomju mantojums, taču vilšanās tradicionālajās politiskajās partijās un citos patlaban aktuālajos procesos varētu novest arī līdz arodbiedrību lomas atdzimšanai

Eiropas klibā migrācijas politika(10)

Šajā gadā ievērojami samazinājies Eiropā nonākušo neregulāro migrantu un patvēruma meklētāju skaits, kas panākts ar pretrunīgi vērtētiem politiskajiem lēmumiem. Tajā pašā laikā 2016. gadā Vidusjūrā reģistrēts rekordliels bojāgājušo migrantu skaits.

Franču ticība neticībai(12)

Pirms gadsimta pieņemtais likums, kas nošķir valsti no baznīcas un aizsargā laïcité jeb franču sekulārisma principu, daudziem šķiet nepiemērots mūsdienu multikulturālajai Francijas sabiedrībai, kurā aizvien pamanāmāks kļūst islāms

Bēgļi Zviedrijā: Atver robežas un sirdi(26)

Kā pašiem pieņemt līdz šim svešo, un kā atklāt sevi "svešajiem"? Zviedrijā rūpes par migrantu integrāciju uzņēmusies ne vien valdība, bet arī iedzīvotāji, kuri dibina dažādas nevalstiskās organizācijas un pat gatavi svešiniekus uzņemt savās mājās. SestDiena devās turp, lai tuvāk iepazītu sabiedrības iniciatīvas ieceļotāju atbalstam

Lēdija pret magnātu. Spilgtāko citātu vācelīte(17)

8. novembrī noslēgsies vairāk nekā gadu ilgusī cīņa par amerikāņu vēlētāju balsīm un noskaidrosies, kurš nākamos četrus gadus ieņems pasaulē ietekmīgāko politisko amatu. Demokrātei Hilarijai Klintonei ir iespēja kļūt par pirmo sievieti ASV prezidenti, savukārt republikānis Donalds Tramps var apliecināt, ka Balto namu spēj vadīt arī cilvēks bez politiskās pieredzes. SestDiena apkopoja faktus, politiskos uzskatus, kā arī košākos abu kandidātu citātus.

Kremlis uzlauž ASV vēlēšanas(17)

Baltais nams apsūdz Krievijas valdību kiberuzbrukumos Demokrātu partijai, kuru mērķis ir iejaukties ASV prezidenta vēlēšanu procesā. kremlis apsūdzības dēvē par izdomājumiem, savukārt kiberdrošības eksperti uzskata, ka krievija jau labu laiku izmanto kibertelpu, lai spiegotu un veiktu sabotāžas.

Miers iedzīts strupceļā © DIENA(6)

Kolumbijas iedzīvotāji noraidīja valdības un nemiernieku grupējuma FARC parakstīto miera līgumu, bet Valsts prezidents Huans Manvels Santoss par to tomēr apbalvots ar Nobela Miera prēmiju. Dienvidamerikas valstij tagad priekšā smags darbs, lai uz visiem laikiem izbeigtu vairāk nekā pusgadsimtu ilgušo asiņaino pilsoņkaru.

Asinīs mirkstošās pilsētas © DIENA(38)

Kādreiz par mafijas pilsētu dēvētajā Čikāgā gada pirmajos deviņos mēnešos nogalināts vairāk cilvēku nekā pērn visā gadā. Vieni milzīgajā slepkavību skaitā vaino šaujamieroču pieejamību, citi – cilvēku bezcerību un policijas neiecietību pret melnādainajiem. Taču, par spīti briesmīgajai statistikai, tā nebūt nav pasaules nāvējošākā pilsēta.

Slaktēt kārais prezidents © DIENA(17)

Tikai nepilnus trīs mēnešus pēc prezidenta Rodrigo Dutertes nākšanas pie varas Filipīnas "noasiņo" narkokarā, par kuru šausminās starptautiskā sabiedrība. Valsts vadītājs savu politiku uzskata par pareizu un savus kritiķus visbiežāk dēvē par kuces bērniem.