Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Pasaule

Lēdija pret magnātu. Spilgtāko citātu vācelīte(17)

8. novembrī noslēgsies vairāk nekā gadu ilgusī cīņa par amerikāņu vēlētāju balsīm un noskaidrosies, kurš nākamos četrus gadus ieņems pasaulē ietekmīgāko politisko amatu. Demokrātei Hilarijai Klintonei ir iespēja kļūt par pirmo sievieti ASV prezidenti, savukārt republikānis Donalds Tramps var apliecināt, ka Balto namu spēj vadīt arī cilvēks bez politiskās pieredzes. SestDiena apkopoja faktus, politiskos uzskatus, kā arī košākos abu kandidātu citātus.

Kremlis uzlauž ASV vēlēšanas(17)

Baltais nams apsūdz Krievijas valdību kiberuzbrukumos Demokrātu partijai, kuru mērķis ir iejaukties ASV prezidenta vēlēšanu procesā. kremlis apsūdzības dēvē par izdomājumiem, savukārt kiberdrošības eksperti uzskata, ka krievija jau labu laiku izmanto kibertelpu, lai spiegotu un veiktu sabotāžas.

Miers iedzīts strupceļā © DIENA(6)

Kolumbijas iedzīvotāji noraidīja valdības un nemiernieku grupējuma FARC parakstīto miera līgumu, bet Valsts prezidents Huans Manvels Santoss par to tomēr apbalvots ar Nobela Miera prēmiju. Dienvidamerikas valstij tagad priekšā smags darbs, lai uz visiem laikiem izbeigtu vairāk nekā pusgadsimtu ilgušo asiņaino pilsoņkaru.

Asinīs mirkstošās pilsētas © DIENA(38)

Kādreiz par mafijas pilsētu dēvētajā Čikāgā gada pirmajos deviņos mēnešos nogalināts vairāk cilvēku nekā pērn visā gadā. Vieni milzīgajā slepkavību skaitā vaino šaujamieroču pieejamību, citi – cilvēku bezcerību un policijas neiecietību pret melnādainajiem. Taču, par spīti briesmīgajai statistikai, tā nebūt nav pasaules nāvējošākā pilsēta.

Slaktēt kārais prezidents © DIENA(17)

Tikai nepilnus trīs mēnešus pēc prezidenta Rodrigo Dutertes nākšanas pie varas Filipīnas "noasiņo" narkokarā, par kuru šausminās starptautiskā sabiedrība. Valsts vadītājs savu politiku uzskata par pareizu un savus kritiķus visbiežāk dēvē par kuces bērniem.

Skatīties zvaigznēs © DIENA(1)

Sestdien noslēdzas 73. Starptautiskais Venēcijas filmu festivāls. Ko šoreiz piedāvā senākā kinofestivāla programma, un ko no tā varēsim redzēt arī uz Latvijas lielajiem ekrāniem?

Pirmā Meja vai otrā Tečere? © DIENA(8)

Lielbritāniju projām no Eiropas Savienības vedīs jaunā premjerministre Terēza Meja, kurai britu prese sola ieiešanu vēsturē kā otrajai Mārgaretai Tečerei.Anglikāņu garīdznie­ka Hjūberta Breiz­jera un viņa dzīves­biedres Zeidī Mēri­jas vienīgā meita, šā gada 13. jūlijā par vēsturē otro sie­vieti Lielbritānijas premjerministri kļuvusī Terēza Mērija Me­ja, kurai šā gada 1.

Populistu pavasaris Eiropā © DIENA(81)

Laikā, kad Eiropa nesekmīgi cenšas risināt  migrācijas krīzi un iekustināt stagnējošo ekonomiku, virknē valstu panākumus gūst eiroskeptiski un galēji labēji politiskie spēki, kuri izmanto vēlētāju neapmierinātību ar tradicionālo partiju darbu  un bailes no iebraucējiem.

Joki mazi © DIENA(8)

Vācijas kancleres Angelas Merkeles lēmums apmierināt Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana prasību pret vācu komiķi radījis bažas, ka Eiropa ir gatava upurēt savas pamatvērtības, lai izdabātu neliberāliem režīmiem.

Eiropiešiem kronis nespiež © DIENA(11)

Arī XXI gadsimta Eiropā dažās valstīs valda monarhijas, kurām ir šauras politiskās pilnvaras. Tomēr karaļi un karalienes joprojām ir populāri, par spīti bieži izskanošajiem pārmetumiem par viņu grezno dzīvesveidu.

Putina gvarde © DIENA(95)

Līdz ar pārkārtojumiem Krievijas iekšlietu sistēmā kaimiņvalstī izveidota arī īpaša, tieši prezidentam pakļauta Nacionālā gvarde, Kremļa kritiķos un opozīcijā radot bažas, ka gaidāms jauns 1937.gads.

Abortu aizliegums Polijā: Drēbju pakaramo dumpis © DIENA(23)

Katoliskajā Polijā spēkā ir vieni no Eiropā stingrākajiem likumiem, kas regulē abortu veikšanu, un zemākais oficiāli reģistrēto abortu skaits. Tomēr valstī pie varas esošā nacionālkonservatīvā partija Likums un taisnīgums (PiS) vienā balsī ar katoļu baznīcu paudusi atbalstu kādas pretabortu organizācijas virzītam likumprojektam, kura mērķis ir sievietēm pilnībā aizliegt pārtraukt grūtniecību, arī gadījumos, ja tā ir iestājusies pēc izvarošanas.

Ukrainas Žanna d'Arka © DIENA(125)

Ukraiņu lidotāja Nadija Savčenko, kuras notiesāšanu Krievijā nosodījusi Kijeva un Rietumi, kļuvusi par nacionālo simbolu Ukrainas pretestībai cīņā pret kaimiņvalsts militāro agresiju.Aizritējuši divi gadi, kopš Krievija, nerespektējot pēc Otrā pasaules kara beigām iedibināto starptautisko kārtību, visas pasaules acu priekšā ar "zaļo cilvēciņu" līdzdalību neilgā laikā okupēja un anektēja "brāļu valstij" Ukrainai piederošo Krimas pussalu un pēc tam ar pašas atbalstītu separātistu rokām sāka militāru agresiju Austrumukrainā.

Oskaru spēles © DIENA(22)

88. Amerikas Kinoakadēmijas ceremonija, kas notiks šo svētdien Losandželosā, ir nozīmīgākais kinopasākums pasaulē – rēķinu noslēgšana ar nu jau aizgājušo 2015. gadu, par kura labākajām filmām tad arī būs balsojuši vairāk nekā 5000 Amerikas Kinoakadēmijas biedru.

Stihija, vārdā ķīniešu Jaunais gads © DIENA(2)

Šā gada 8. februārī daudzviet pasaulē ar vērienu tiek atzīmēta jaunā, Ugunīgā Pērtiķa, gada iestāšanās pēc ķīniešu kalendāra. Šīs svinības izceļas ne tikai ar interesantām tradīcijām, bet arī to, ka spēj radīt problēmas gan biznesā, gan transporta sistēmā.Jaunais ir 4653. vai 4714. gads? Pat ja ķīniešu laika skaitīšanas sistēmu pārnes Rietumu pasaulei saprotamās mērvienībās, to noteikt nav nemaz tik viegli, jo par laika skaitīšanas sākuma punktu versijas ir vairākas.