Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tēma

Neptūna pasaule karā © DIENA

Noslēdzot rakstu sēriju par dažādām mūsdienu armijas daļām, kuru spēku un vājās vietas spilgti parādījis Krievijas sāktais karš Ukrainā, šoreiz par peldošo bruņojumu – floti.

Tie nav "mūsu zēni" © DIENA

NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš par vilšanos telekanālā Dožģ, vidusceļa neiespējamību un par iedzīvotāju ziņojumu noderīgumu.

Sirds maina īpašnieku © DIENA

Pirms 55 gadiem Keiptaunas slimnīcā Groote Schuur Dienvidāfrikā ķirurga Kristiāna Barnarda vadībā tika veikta pasaulē pirmā sirds transplantācija.

Mīlēt Latviju, bet ar nosacījumiem © DIENA

Kas ir patriotisms, ko ar to sabiedrībā saprot, un vai tas būtu jānodala no nacionālisma? Kā par to būtu jāstāsta žurnālistiem, un vai mediji Latvijā vairo patriotiskas jūtas pret valsti? Savās pārdomās dalās Latvijas Universitātes profesors Ivars Austers.

Septiņi karstie punkti © DIENA

Izstāde par Satversmes tapšanu un darbību Satversmei 100+ ir ne tikai izstāde, bet arī aizraujoša izrāde. Te var uzzināt arī to, kāpēc Latgales autonomija nav ierakstīta Satversmē un kuras partijas un kāpēc vēlas samazināt vēlēšanu vecuma cenzu.

Gaiss un pretgaiss © DIENA

Iemesls, kāpēc pēc PSRS sabrukuma gan Krievijas, gan Ukrainas arsenālā bija tik daudz dažādu pretgaisa aizsardzības sistēmu, ir vienkāršs: PSRS radīja ieroci pret ikvienu lidaparātu, ko NATO aukstā kara laikā spēja pacelt gaisā. Kā tas atsaucas uz pašreiz notiekošo karu Ukrainā, un kādas mācības no tā nākotnei var gūt Latvija?

Ledus trasēs cerības mazinās © DIENA

Sezonu jau sākuši vairāki ziemas sporta veidu pārstāvji. Latvijai augstākās raudzes sacensībās līdz šim visvairāk medaļu sarūpējuši skeletonisti, bobslejisti un kamaniņu braucēji, taču jaunā olimpiskā cikla sākumā renes sporta veidos notikušas diezgan būtiskas pārmaiņas.

Tēzes, kas aizsāka reformāciju © DIENA

Pirms 505 gadiem tolaik Eiropā mazpazīstamais teologs Mārtiņš Luters pie Saksijas pilsētas Vitenbergas pils baznīcas durvīm pienagloja pergamentu ar 95 tēzēm, kurās mudināja uz reformām Romas kristīgajā baznīcā. Pēc vairākiem gadu desmitiem viņa idejas noveda pie Rietumu kristīgās baznīcas sašķelšanās katoļos un protestantos.

Pulksteņa grozīšana – briesmas autovadītājiem © DIENA

Neraugoties uz gadiem ilgušām diskusijām par sezonālās laika maiņas negatīvo ietekmi uz cilvēku veselību un labsajūtu, 30. oktobrī atkal bīdīsim pulksteņa stundu rādītāja bultiņu par vienu iezīmi atpakaļ. Miegainajiem tā būs iespēja stundu ilgāk pavāļāties gultā, taču aizvien biezākā zinātnisko pētījumu ķīpā gulstošie dokumenti uzskatāmi rāda, ka organismam šāda "laika grozīšana" nepavisam nepatīk. Vēl vairāk – tā noved pie dažādām nepatikšanām.

Ar stāstu ausī © DIENA

Kas ir podkāsti jeb raidieraksti, uzzinājām jau pirms pāris desmitgadēm, bet tieši pandēmijas gados tie ieguva neredzētu uzrāvienu un popularitāti. Cilvēku paradumi tagad lēnām atgriežas pie agrākās normalitātes… Kurp virzīsies podkāsti?

Mantojuma atdzīvinātāji © DIENA

Līgatnes papīrfabrikas jaunais īpašnieks Edgars Ricevs un bijušajā ķiveru fabrikā iekārtotā atpūtas kompleksa Zeit saimnieks Marģers Zeitmanis pierāda, ka sen apklusušiem rūpnieciskiem objektiem ir iespēja dot otru elpu.

Visi teleskopi Islandes virzienā © DIENA

Vai ziemeļvalstīm piemīt kāda īpaša mūzikas radīšanai labvēlīga aura? 15. oktobrī Rīgā atkal mēģināsim atbildēt uz šo jautājumu islandiešu grupas Sigur Rós koncertā, bet līdz tam noskaidrot, kas īpašs ir tās puses mūziķos un kādēļ ziemeļi pievelk "mūsējos".

Kaķu dienas Brodvejā © DIENA

Pirms 40 gadiem Ņujorkas teātrī Winter Garden Theatre notika Endrū Loida Vebera mūzikla Cats jeb Kaķi pirmizrāde. Iepriekš mūzikls ar labiem panākumiem bija demonstrēts Londonā, bet uz Brodvejas skatuves noturējās līdz pat 2000. gada 10. septembrim, kļūstot par leģendāru uzvedumu un piedzīvojot 7485 izrādes.

Kara dieva smagais āmurs © DIENA

Apskatot dažādas bruņoto spēku daļas, nevar nerunāt par artilēriju, kam arī mūsdienu kara apstākļos ir ļoti liela loma – tas uzskatāmi vērojams arī Ukrainā notiekošajā karā.

Amerikas džinsu karaļa ceļš © DIENA

Pirms 120 gadiem Sanfrancisko pilsētā mūžībā aizgāja 73 gadus vecais Līvajs Stross – uzņēmējs, kurš bija izveidojis jau tolaik leģendām apvīto kompāniju Levi Strauss & Co. un pamatoti tika uzskatīts par Amerikas džinsu karali.

Droni kaujas laukā © DIENA

Plašāku uzmanību bezpilota lidaparātiem, kas tiek izmantoti bruņoto spēku vajadzībām, piesaistīja ziedojumu kampaņa saistībā ar karu Ukrainā. Taču ko īsti kara apstākļos spēj izdarīt droni, cik noderīgi tie ir pašlaik, un kāda nākotnē varētu būt to attīstība?