Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

FOTO: Svinīgā ceremonijā godināti Latvijas lepnuma balvas ieguvēji

Jau piecpadsmito gadu laikraksta Diena un TV3 organizētajā akcijā Latvijas lepnums godināti cilvēki, kuri spējuši savā dzīvē būt spēcīgi, iedvesmojuši, palīdzējuši līdzcilvēkiem, kā arī dara pašaizliedzīgu darbu.

Latvijas lepnuma balvai pieteiktos stāstus šogad vērtēja žūrija septiņu cilvēku sastāvā: aktrise Zane Daudziņa, Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa, nominācijas Skolotājs ieguvēja 2017. gadā – Darja Tihomirova, BMX riteņbraucējs un treneris Ivo Lakučs, TV personība Jana Duļevska, SIA Izdevniecība Dienas mediji valdes loceklis Edgars Kots un All Media Baltics vadītāja Latvijā Baiba Zūzena.

Latvijas lepnuma balva tika pasniegta desmit nominācijās:

Nominācijā Caur ērkšķiem uz zvaigznēm balvu saņēma Mārtiņš Vizulis.

Mārtiņš Vizulis ir akls no bērnības, taču viņš iemācījies būt patstāvīgs un nekad nepadoties. Mārtiņš piedalās augsta līmeņa karatē sacensībās un iegūst godalgotas vietas, pārstāvot Latviju. Viņš ir ieguvis arī labu izglītību - pēc profesijas Mārtiņš ir fizioterapeits ar kvalifikāciju - masieris, otra profesija viņam ir pirtnieks un trešā - spa speciālists. 

Nominācijā Iedvesmotājs balvu saņēma Roberts Aseriņš.

2016. gada rudenī Robertam Aseriņam negaidīti tika atklāts smadzeņu audzējs 4.stadijā. 15 gadus vecais jaunietis bija un ir apņēmības pilns uzvarēt slimību un nesūdzēties, bet rīkoties. Jaunieša sirdslieta ir basketbols un, pateicoties apstākļu sakritībai, kā arī līdzcilvēku atbalstam, Roberts šajā laikā jau ir īstenojis vairākus savus dzīves sapņus – iepazinies ar Dāvi Bertānu, ticies ar Latvijas basketbola valstvienību, nodibinājis kontaktus ar basketbola pasaulē zināmiem cilvēkiem, piedalījies LBL organizētajās preses konferencēs, iemēģinājis sevi žurnālista lomā, intervējot basketbolistus, aizceļojis uz Ņujorku, lai klātienē noskatītos basketbola spēli Madison Square Garden arēnā un, pateicoties Labestības dienām, Roberts īstenoja arī vienu no savas dzīves lielajiem sapņiem – viņš uzspēlēja basketbolu kopā ar Kristapu Porziņģi. Jaunietis iedvesmo arī citus vienaudžus.

Nominācijā Skolotāja balvu saņēma Zinaida Hermanoviča.

Zinaīda Hermanoviča Bērnu un jauniešu centrā Daugmale māca latviešu valodu pirmsskolas vecuma cittautiešiem. Šogad Zinaīda Hermanoviča nosvinēja savu 80 gadu jubileju un vēl joprojām aktīvi strādā. Zinaīda Hermanoviča ir izstrādājusi pati savu metodiku latviešu valodas apguvē pirmsskolas vecuma bērniem. Katras jaunas latviešu valodas frāzei un katra teikuma mācīšanai tiek piemeklēta rotaļa, kustību spēle. 

Nominācijā Labie darbi balvu saņēma Eva Viļķina.

Eva Viļkina ir biedrības Cerību spārni vadītāja. Biedrības darbības uzmanības centrā ir cilvēki ar invaliditāti un viņu ģimenes locekļu integrācija sabiedrībā. Eva nesavtīgi ir spējusi palīdzēt daudziem cilvēkiem, kuriem tas patiešām ir nepieciešams. Eva ir radījusi arī veikalu Visi Var!. Veikalā pieejamie izstrādājumi ir 100% roku darbs, ko ar mīlestību izgatavojušas personas ar invaliditāti. Evas vadībā ir izveidota Cerību māja, kurā ir iespēja gan jaunajām māmiņām, gan grūtniecēm gūt sociālo rehabilitāciju un ikdienas sadzīves prasmju apgūšanu, kā arī atbalstu patstāvīgas dzīves organizēšanā. 

Nominācijā Drosme un pašaizliedzība balvu saņēma Tomas Jaunzems.

Ugunsdzēsējs glābējs Tomas šogad pavisam apbrīnojami izglāba sievieti, kura vēlējās izlēkt pa logu. Veidu, kādā izglābt pa logu lecošo sievieti, Tomas bija redzējis filmā - viņa veikumu, skatoties videoierakstu, analizējuši arī amerikāņu eksperti. Tomas cer, ka viņš ar šo savu un kolēģu veikumu savā ziņā būs palīdzējis celt dienesta prestižu un radījis lielāku interesi par ugunsdzēsēja glābēja darbu tiem, kuri apsvēruši izvēlēties šo profesiju.

Nominācijā Jauniešu iniciatīva balvu saņēma Miķelis Jānis Benužs.

Miķelis Jānis Benužs māca mīlēt savu vaļasprieku jauniešiem ar īpašām vajadzībām. Pirmsgada viņš ar draugu palīdzību vāca ziedojumus, lai kā brīvprātīgais varētu pasniegt hip-hop dejas Ziemeļvidzemes internātpamatskolā jauniešiem ar īpašām vajadzībām. Viņš iemāca jauniešiem mīlēt deju un ievieš viņos dzīvesprieku. Jaunieši vienmēr gaida nākamo nodarbību, jo Miķelis viņiem ir gan kā draugs, gan iedvesmotājs. Viņš atdod savu sirdi un dvēseli citu priekam. Šogad Miķelis atgriezīsies pie jauniešiem un turpinās darboties kā brīvprātīgais. 

Nominācijā Dižģimene balvu saņēma Aija un Jāzeps Dzierkaļi.

Aijas un Jāzepa Dzierkaļu ģimene savas laulības 29 gados ir audzinājusi un izglītojusi 19 bērnus. Vecākajiem bērniem jau tuvojas trīsdesmit, jaunākajam Ņikitam ir mazliet vairāk par gadu. Dzierkaļu pārim pašiem ir deviņi bērni, bet viņi uzņemas rūpes arī par audžubērniem. Ģimene trešo gadu dzīvo Jelgavā, kas ir Aijas un Jāzepa satikšanās un mīlestības pilsēta. Dzierkaļu ģimene aktīvi piedalās audžuģimeņu popularizēšanas pasākumos. 

Nominācijā Glābēji balvu saņēma Daniels Ņikitins un Edžus Strods.

Daniels un Edžus ir 14 un 17 gadus veci jaunieši, kuri izglāba kaimiņu no uguns nelaimes. Pateicoties jauniešiem, tika izglābts 72 gadus vecs kungs. Ugunsgrēks varēja apdraudēt visus kaimiņus, bet šo zēnu ātrās reakcijas un drosmes dēļ visi šobrīd ir sveiki un veseli. 

Nominācijā Sirdsdarbs balvu saņēma Elmārs Gulbis.

Elmārs Gulbis ir Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas šaha nodarbību vadītājs. Visu mūžu viņš veltījis darbam ar skolēniem, devis tiem zināšanas un rādījis izcilu piemēru. Elmārs turpina to darīt, neraugoties uz savu cienījamo vecumu (šā gada 14. novembrī viņš svinēja 90 gadu jubileju). Skolotājs ar savu sportiski aktīvo dzīvesveidu joprojām ir paraugs audzēkņiem un kolēģiem. KadLatvijā sākās ekonomiskā krīze, visam tika samazināts finansējums, cieta arī skolu interešu izglītības programmas, taču šahs Valmieras Pārgaujas ģimnāzijā palika. Elmārs Gulbis izvēlējās strādāt brīvprātīgi - bez atalgojuma. Viņš nepievīla savus audzēkņus un parādīja, ka materiālajām vērtībām nav galvenā nozīme viņa dzīvē. 

Nominācijā Novadnieks balvu saņēma Ilze Strēle.

Ilze Strēle ir ģimenes ārste, kura savu aizraušanos ar fotogrāfiju pārvērtusi sirdsdarbā - fotografējot un apkopojot tautastērpu stāstus. Kopš 2015. gada Ilze ir izbraukājusi visu Latviju, veicot vairāk kā 10000 km, lai satiktu, nofotografētu, uzklausītu vairāk nekā 120 individuālo tautastērpu īpašnieku stāstus par to vēsturi. 2018. gada sākumā kopā ar šī brīvprātīgā darba projekta līdzautori nodibināta biedrība Mans tautastērps un izdota tāda paša nosaukuma grāmata. Ilze Strēle sniedz neizmērojamu devumu mūsu latviešu nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā un etnogrāfisko bagātību popularizēšanā. 


Žurnāla SestDiena speciālizdevums Latvijas lepnums 2018 iznāks 28. decembrī kopā ar laikrakstu Diena.

Paldies reģionālajiem laikrakstiem, kas iedzīvotājus visā Latvijā informēja par akcijas norisi: laikraksts Ogres Vēstis Visiem (Ogre), laikraksts Auseklis (Limbaži), laikraksts Ezerzeme (Krāslava), laikraksts Jūrmalas Vārds (Jūrmala), laikraksts Kurzemnieks  (Kuldīga), laikraksts Latgales Laiks (Daugavpils), laikraksts Zemgale (Dobele), laikraksts Alūksnes Ziņas (Alūksne), laikraksts Dzirkstele (Gulbene), laikraksts Ziemeļlatvija (Valka), laikraksts Bauskas Dzīve (Bauska) un laikraksts Staburags (Aizkraukle).

Paldies par sadarbību Latvijas lepnumu godināšanas dienā viesnīcai Roma un SIA EuroPark Latvia.

Akciju Latvijas lepnums organizē laikraksts Diena un telekanāls TV3 ar A/S Latvenergo, A/S Latvijas gāze un Rīgas Brīvostas pārvaldes gādību.


Jau piecpadsmito gadu laikraksts Diena un TV3 rīko akciju Latvijas lepnums. Vairāk par tās norisi lasi akcijai veltītajā sadaļā

 

 

 

 

Top komentāri

Janis J. Dimants, Jr., M.D.
J
Latvija ir neliela valsts, bet ne maza. Nav ko taisnoties - vai belgi saka, ka Belgija ir maza valsts?
oskars
o
janodibina konkurss Latvijas negods un kauns ... Kandidatu un nesmuku gadijumu butu cik uziet ...
Enģeļa viesis
E
Latvijas lepnums ir naudas atmazgātāju un to dažu kas dižājas un nodrošina sistēmu kā shēmu - pasākums. Atzīst citus. Nē. Pasākums ir skatuve lai izrādītu savu tipa labo sirdi ka redz atzīst kādu, bet reāli Latvijā ir genocīds pret tautu un pasākums ir šo korumpantu citadeles interpretācijas ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nav gardas kūkas – nav svētku!

Vērgales pagasta Kūku lādes īpašniece Kristīne Einase uzskata, ka ir jātiecas uz priekšu, "jo – kas apstājas, tas krīt atpakaļ".

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits