Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Mēness kalendārs dārzkopim 3. -9. janvāris

Mēness kalendārs dārzkopim 3. -9. janvāris.

Ziedu un dekoratīvo stādījumu kopšana

No 3. līdz 5. janvārim veltiet īpašas rūpes telpaugiem! Aplaistiet, mēslojiet, rasiniet, tīriet putekļus. Rūpīgi pārbaudiet, vai augiem nav parādījušies kaitēkļi. Ja uz kāda auga tos pamanāt, augu izolējiet no pārējiem, ja iespējams, un noskaidrojiet, tieši kas augam noticis. Atkarībā no kaitēkļu veida veiciet auga un/vai augsnes apstrādi ar attiecīgu kaitēkļu iznīcināšanas līdzekli. Zaļās ziepes, nīma eļļas maisījums un citi dabiski līdzekļi nopērkami specializētos dārzkopības preču veikalos. Ar nīma eļļas maisījumu varat apstrādāt arī jaunus augus, kas ienāk jūsu mājoklī. Varat sākt modināt amariļļus, hiacintes.

Lapu dārzeņu kopšana

6. un 7. janvārī sējiet mikrozaļumus uz palodzes, lai uzņemtu vitamīnus, kas rudenī vāktajā ražā nu jau iet mazumā. Te noderēs augu lampas, kaut arī mikrozaļumi aug ātri un tiem galvenokārt vajadzīgs mitrums un siltums, noderēs arī papildu gaisma, ko varat vēlāk izmantot agri sējamo dārzeņu dēstu audzēšanai, kā arī gaismu prasīgāko telpaugu palutināšanai. Dēstu audzēšanai istabā noder luminiscentās dienasgaismas spuldzes. Taču nepieciešams izvietot spuldzes ļoti tuvu augiem (5–7 cm virs tiem) un regulāri pacelt augstāk. Ieteicams iegādāties luksmetru gaismas intensitātes mērīšanai. Augiem optimālais apgaismojuma līmenis (dabiskā + mākslīgā gaisma) ir starp 10 000 un 20 000 luksu. Dēstiem vēlamais gaismas dienas garums (atkal rēķinot dabisko un mākslīgo gaismu kopā) ir vismaz 14 stundu, bet labāk, ja ir 16 un vairāk stundu.

Sakņu dārzeņu kopšana

8. janvārī pārbaudiet krājumus un izlasiet bojātos un apvītušos dārzeņus.

Augļu koku un ogulāju kopšana

8. un 9. janvārī nopuriniet sniegu no zariem, apsekojiet dārzu un pārliecinieties, ka augļu koku mizu nav bojājuši grauzēji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits