Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Dzīres var sākties!

Sulīga kēksa, smaržīgu kanēļmaizīšu un bezgala apetītlīgu kartupeļu pankūku receptes.

Kārdinošie epiteti apakšvirsrakstā šoreiz runā paši par sevi. Visas trīs receptes varbūt nav pašas veselīgākās un kalorijām nabadzīgākās, taču gardākās gan! Kad citreiz cepsiet kartupeļu pankūkas, ja ne rudenī, kamēr kartupeļi vēl pavisam svaigi, tikko no dārza. Kad ēdīsiet kanēļmaizītes un dzērvenēm bagāto šokolādes kēksu, ja ne septembra vakaros, kad dzērvenes tikko no purva. Starp citu, kēkss, lai arī pagatavojams pavisam vienkārši, izskatās gandrīz karalisks, tāpēc tam par godu var sarīkot pat nelielas svinības. 


Kartupeļu pankūkas ar ķiploku un kuminu

Sastāvdaļas: 2 lieli kartupeļi (no miltainajām šķirnēm), 1/2 sarkanā sīpola, 1 daiviņa ķiploka, 3 tējk. augu eļļas, 1 tējk. kumina sēklu, sāls pēc garšas

1. Uz rupjās sakņu rīves sarīvē kartupeļus, nospiež lieko šķidrumu.
2. Nomizo un smalki sakapā sīpolu un ķiploka daiviņu.
3. Uz sakarsētas pannas viegli apgrauzdē kumina sēklas.  
4. Bļodā kopā sajauc sarīvētos kartupeļus, sāli, sīpolu, ķiploku un kuminu.
5. Uzkarsē eļļu pannā, ar karoti liek pankūkas un uz vidēji mazas liesmas cep apmēram piecas minūtes no katras puses. 
6. Pasniedz ar skābu krējumu un zaļajiem salātiem.


Kanēļmaizītes

Sastāvdaļas: ieraugam – 1 tējk. cukura, 7 g sausā rauga, 100 ml silta ūdens ( 45 ˚C); mīklai: 100 ml piena, 50 g cukura, 60 g sviesta, 1 tējk. sāls, 2 viegli sakultas olas, 800 g miltu, nedaudz augu eļļas; pildījumam: 50 g lobītu, drupinātu valriekstu, 135 g brūnā cukura, 1 ēd. k. malta kanēļa, 60 g sviesta

1. Pagatavo ieraugu: mazā bļodiņā siltā ūdenī izkausē cukuru un sauso raugu, atstāj uz 10 minūtēm.
2. Tikmēr katliņā uzsilda pienu līdz vārīšanās temperatūrai, noņem no plīts un iemaisa 50 g cukura, 60 g sviesta un tējkaroti sāls. Visu maisa, kamēr cukurs un sāls izšķīst. Atstāj, lai padziest. Viegli sakuļ olas.
3. Tad samaisa ieraugu ar silto pienu ( 45˚C), pievieno 300 g miltu un sakultās olas. Labi izmaisa. Pa daļām pievieno atlikušos miltus (ik pa 100 g), katru reizi kārtīgi izmaisot un izmīcot.
4. Kad mīkla iemaisīta, to izveļ uz miltiem apkaisīta galda un kārtīgi mīca aptuveni astoņas minūtes, līdz tā kļūst elastīga, spīdīga un nelīp pie rokām. Ja vajadzīgs, galda virsmu papildus apkaisa ar miltiem.
5. Bļodā ielej nedaudz eļļas, ieliek mīklas bumbu un apviļā eļļā. Apsedz ar dvieli un atstāj siltā vietā stundu rūgt.
6. Kamēr mīkla rūgst, sagatavo pildījumu. Bļodiņā samaisa 135 g brūnā cukura ar kanēli un 50 g valriekstu, noliek malā. Citā bļodiņā izkausē 60 g sviesta.
8. Kad mīkla uzrūgusi, to izveļ no bļodas uz miltiem apkaisīta galda un izrullē taisnstūra formā. Tad mīklu pārziež ar kausēto sviestu, atstājot 1 cm garajās malās neapziestu. Apkaisa ar brūnā cukura, kanēļa un riekstu maisījumu. Sākot ar garāko malu, mīklu sarullē stienī. Beigās kārtīgi piespiež, lai nerullējas vaļā. Arī ārpusi pārziež ar kausēto sviestu.
9. Stieni sagriež apmēram 3–4 cm biezās šķēlēs. Tās liek pannā, apziež ar atlikušo kausēto sviestu. Apsedz ar dvieli un atstāj siltumā vienu stundu, lai uzrūgst.
10. Cepeškrāsni noregulē uz 190˚C un apmēram pusstundu pirms cepšanas sāk karsēt. Maizītes cep 15–25 minūtes, līdz tās zeltaini brūnas un iesprausts koka skaliņš neaplīp ar mīklu. Izņem no cepeškrāsns un atstāj pannā kādas trīs minūtes, lai nedaudz padziest.
11. Tad noņem no pannas un pasniedz pie tējas vai kafijas.


Šokolādes kēkss ar dzērvenēm

Sastāvdaļas: 250 g  sviesta, 250 g cukura, 4 olas, 300 g miltu, 20 g cepamā pulvera, 75 g kakao, sāls, 2 saujas svaigu dzērveņu (vai brūkleņu), pūdercukurs dekorēšanai

1. Mīkstu sviestu (istabas temperatūrā) ieliek palielā miksera bļodā, pievieno cukuru un pakuļ, kamēr tas top vijīgāks.
2. Pakāpeniski pievieno olas un kopā ar sviestu sakuļ samērā viendabīgā masā.
3. Atsevišķā traukā samaisa miltus, kakao ar cepamo pulveri un sāli un pievieno ar olām sakultajam sviestam, bet ne visu uzreiz. Miltus iekaisa palēnām un kuļ ar mikseri, kas noregulēts uz mazāko ātrumu, lai tie pārlieku neput. Pieber dzērvenes un izmaisa, lai tās vienmērīgi ir visā mīklā.
4. Kēksa formu mazliet ietauko ar mīkstu sviestu (silikona formai tas nav nepieciešams) un lej iekšā mīklu. Ar karoti vai lāpstiņu nogludina virsmu un liek līdz 185 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī uz vidējām restēm. 
5. Cep 50–60 minūtes. Pirms ņemšanas ārā var iedurt kēksā kociņu, lai pārbaudītu gatavību – ja mīkla līp pie kociņa, vēl pāris minūšu jāpacep.
6. Pirms kēksu izņem no formas, to kādas 10 minūtes padzesē. Tad ar mīksto lāpstiņu pārbauda, vai tas labi nāk nost no formas, ņem kēksu ārā un noliek uz cepeškrāsns restītēm, lai atdziest pavisam. Pārkaisa ar pūdercukuru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko