Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 17. marts
Ģertrūde, Gerda, Gertrūde

Gavēņa laikam

Receptes tiem, kuri gavē, un tiem, kuri vienkārši grib ēst pieticīgi, bet garšīgi.

Katoļu baznīcā pirms nedēļas, Pelnu trešdienā, sākās Lielais gavēnis. Kad runa ir par ēdienu, tas nozīmē atteikties no gaļas produktiem – ēst vienkāršus, pieticīgus un veselīgus ēdienus, uzturā lietojot vairāk augu valsts produktu.

Šāds ēdiens der arī mums pārējiem, kuri nav katoļticīgi. Tāpēc šoreiz piedāvāju trīs receptes gavēņa laikam – gan tiem, kuri gavēni ievēro, gan tiem, kuri neievēro, bet tik un tā grib ēst vienkārši, garšīgi, veselīgi.


Kartupeļu un lēcu sautējums

Sastāvdaļas: 4 kartupeļi, 1 burkāns, glāze sarkano lēcu, 1 sīpols, 2 ķiploka daiviņas, 1 liels tomāts, 1 selerijas kāts (var nelikt), 1 tējk. kumīna, 1 lauru lapa, sāls, pipari pēc garšas, 1 ēdamk. eļļas, 0,5 l buljona vai ūdens

1. Katlā uzkarsē eļļu, pievieno sīpolu un ķiploku, apcep 2–3 minūtes.
2. Pievieno rupji sarīvētu burkānu un gabaliņos sagrieztu selerijas kātu un tomātu, sautē vēl 5 minūtes.
3. Pievieno kubiņos sagrieztus kartupeļus, lēcas, kumīnu, lauru lapu un 0,5 l ūdens vai buljona.
4. Vāra uz vidējas uguns 20 minūtes, līdz kartupeļi un lēcas ir mīksti. Ja nepieciešams, buljonu vai ūdeni papildina.
5. Pieber sāli un piparus pēc garšas, pasniedz siltu.


Banānu un auzu pārslu cepumi

Sastāvdaļas: 2 nogatavojušies banāni, 1,5 glāzes auzu pārslu, 1 ēdamk. medus vai kļavu sīrupa, 1 tējk. kanēļa, sauja riekstu vai žāvētu augļu (pēc izvēles)

1. Banānus saspaida biezenī.
2. Pievieno auzu pārslas, medu, kanēli un riekstus vai žāvētus augļus.
3. No masas veido plācenīšus un liek uz cepamās pannas.
4. Cep 180 grādos cepeškrāsnī 15–20 minūtes.


Sēņu un griķu kotletes

Sastāvdaļas: 1 glāze griķu, 200 g šampinjonu vai citu sēņu, 1 sīpols, 1 burkāns, 2 ēdamk. miltu, 2 ēdamk. eļļas, sāls, pipari pēc garšas, zaļumi dekorēšanai

1. Griķus uzvāra un atdzesē.
2. Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolu un burkānu, pievieno smalki sagrieztas sēnes un sautē, līdz iztvaiko liekais šķidrums.
3. Sajauc kopā ar griķiem, pievieno miltus, sāli un piparus.
4. Veido nelielas kotletes un cep uz pannas no abām pusēm līdz zeltainumam.
5. Pasniedz, pārkaisot ar zaļumiem – pētersīļiem, lociņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tartars – eleganta uzkoda draugu lokā

Iepriekšējā reizē stāstīju par itāļu virtuves izsmalcināto uzkodu – karpačo. Šoreiz par līdzīgu ēdienu – tartaru. Līdzīgu tādā ziņā, ka abi – gan karpačo, gan tartars – tiek gatavoti no jēlas, neaps...

Svētā Patrika dienā

17. martā īri svin Svētā Patrika dienu – svētkus par godu Īrijas aizbildnim svētajam Patrikam, kurš kristianizēja valsti un, kā vēsta leģendas, padzina visas čūskas no Īrijas.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko