Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aktieris Juris Strenga grāmatā Mana grāmatvedība apkopojis atgadījumus par teātri un dzīvi

Atzīmējot Dailes teātra simtgadi, mākslas telpa un izdevniecība Aminori lasītājiem sagatavojusi izdevumu Mana grāmatvedība, kurā apkopoti aktiera un režisora Jura Strengas stāstīti atgadījumi par teātri un dzīvi. Tos klausījusies un pierakstījusi kinorežisore un žurnāliste Ilona Brūvere, veidojot aktiera sajūtu, sapņu un dzīves notikumu kaleidoskopu dokumentālās prozas žanrā.

Grāmatā kā filmas epizodēs, kuras vieno teatrāls sižets un absurdā dramaturģija, galvenajā lomā uz jūtu, domu un atmiņu skatuves vienmēr ir pats aktieris.

"Mana dzīve ir izdevumu, ienākumu un notikumu uzskaites grāmata," grāmatu raksturo Juris Strenga.

Kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem, kad Juris Strenga Dailē sāk piedalīties Eduarda Smiļģa izrādēs, viņš raksta piezīmes par teātri, sevi un apkārt notiekošo. Aktieris atstāj piezīmes uz lugu vai scenāriju eksemplāriem, uztic savas domas kabatas blociņiem un vecām skolas burtnīcām, kur pierakstīto šodien atšifrēt praktiski vairs nav iespējams.

Aktieris Juris Strenga neizsakāmu skatītāju mīlestību gūst vēl pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados ar galveno lomu Ibsena drāmā Brands Dailes teātrī 1975. gadā, saglabājot šo atzinību teātrmīļu nostāstos un leģendās vēl šodien.

Ilmāra Blumberga scenogrāfija piešķir iestudējumam dziļu filozofisko skanējumu, un Blumbergs režisoram Arnoldam Liniņam uzstāj – Brandu spēlēs tikai Strenga!

Šeit sakrīt viss – sadarbība ar tolaik jauno režisora asistentu Kārli Auškāpu, Strengas aktieriskais šarms, ansambļa koleģialitāte un izrādes stilistiski žanriskā vienotība. Mūziku izrādei raksta Raimonds Pauls.

Mana grāmatvedība nekavējas slavas mirkļu paēnā, bet ir dokumentāls vēstījums aizkulišu dzīlēs – atmiņu vizualizācija tagadnes formā ar lasītājam dotu iespēju sajust laika garšu, cilvēku attiecības, aizraušanās, ideālus, draudzību un nodevību kā visu dzīvo, kas piemīt tikai klātesošiem notikumiem. Grāmatā tiekamies ar Dailes teātra leģendām Uldi Pūcīti, Artūru Dimiteru, Pēteri Pētersonu, Viju Artmani, Eduardu Smiļģi, Hariju Liepiņu Ausmu Kantāni, Eduardu Pāvulu, Olgu Dreģi, Gunāru Placēnu un daudziem citiem, izsekojot dzīvei, kas notiek aiz skatuves un bez vārdiem stāsta par mums pašiem, ja nemelojam, bet atzīstamies dzīvei mīlestībā, arī tad, kad viss nebūt nav tik vienkārši, kā, no malas skatoties, šķiet.

Skatuves tēlu faktūras meistars Juris Strenga (Moriartijs Šerlokā Holmsā) savos atmiņu stāstos kliedē mītu par teātri kā brīnišķu dziesmu, atstājot ikdienu darbam. Atklājot šaubas, rutīnu, pienākumus, panākumus, vilšanos, pieradumu, neveiksmes, prieka mirkļus un neiedomājami vitālu, humora pilnu attieksmi pret sevi un visu aiz greznās fasādes maskas notiekošo.

"Juris Strenga – tāds smalks un gudrs cilvēks. Tas ir mīts, kas nāk no mana dīvainā paskata – tievs, garš, gariem matiem. Tātad intelektuālis. Daudz lasa, tātad gudrs. Tas jau neko nenozīmē. Varbūt es skatos filmas, kurās ir spraiga darbība un sarežģīta dramaturģija vairākos līmeņos, vairākās attīstības līnijās. Dziļāk ir slāņi, kas veido biezāku, plašāku žanru. Un vēl tur jābūt intrigai, tas ir pilnīgi skaidrs!" vēsta aktieris.

Mana grāmatvedība piedāvā lasītājam aktiera stāstus kā krāšņu skatuves, dzīves uztveres un esības nojausmas dokumentu, ļaujot ielūkoties teātra un dzīves neredzamās daļas aizkulisēs ar smaidu.

Grāmatā izmantoti vairāk nekā piecdesmit attēli no Dailes teātra, Eduarda Smiļģa Teātra muzeja un Jura Strengas personiskā arhīva. Izdevuma grafisko dizainu veidojis Artis Rutks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja