Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 15. septembris
Sandra, Gunvaldis, Gunvaris, Sondra

Ceļu pie lasītāja sāk Guntas Šnipkes dzejprozas krājums

Atzīmējot dzejas mēnesi, izdevniecība Latvijas Mediji, kas šo gadu aizvada 25 gadu jubilejas zīmē, sagatavojusi īpašu dāvanu saviem lasītājiem – dzejnieces un arhitektes, valsts augstākā apbalvojuma Atzinības krusta virsnieces Guntas Šnipkes dzejprozas krājumu . Krājuma redaktors ir Kārlis Vērdiņš, grāmatas vizuālo risinājumu veidojis mākslinieks Juris Petraškevičs.

Līdzīgi kā savā arhitektes karjerā – Gunta Šnipke būvē dzejprozas tekstu, rūpīgi saliekot balstus, iezīmējot “augšas” un “apakšas” jēdzienus, bet ļaujot “interjera” haosam dabiski no ārējās pasaules iedzīvoties lasītāja apziņā, jo arī haosam ir zināma kārtība. Dzejprozas žanrs, kas nav šobrīd plaši pārstāvēts Latvijas literatūras ainavā, ir būtisks autores pienesums inovatīvai un radošai domāšanai, kā arī žanru un formu dažādības attīstībai.

Guntas Šnipkes dzejā iekļūst viss - no fiziski taustāmas telpas līdz pat abstraktām dvēseles kustībām, savukārt detaļas kalpo faktūras un pat negaidītam laikmeta ierāmējumam, sociālās īstenības, pat problēmu iezīmējumam, kas šo dzejprozu padara par aktuālu komentāru un filozofiska līdzpārdzīvojuma iemiesojumu. Cilvēks šajā partikulas “kā” uzburtajā pasaulē ir centrs, jo tikai pēc cilvēka līdzības var veidoties pati dzeja.

Izdevniecības Latvijas Mediji direktore Kristīne Kirkila: “Dzejproza kā žanrs latviešu valodā top maz, bet, šķiet, radītais un izdotais ir bijis visnotaļ cienīgs, un Guntas Šnipkes krājums nebūt neatpaliek. Ar kodolīgo “kā” apvienojot tēmu pie tēmas, stāstu pie stāsta, sajūtu pie sajūtas, autore atritina cilvēka dzīves līkločus tos atklājot visā krāšņumā un postā.”

Iepazīstinot lasītājus ar autores veikumu, krājuma redaktora Kārļa Vērdiņa paustais ir gana intriģējošs: “Guntas Šnipkes koncentrētā, nospriegotā grāmata lasāma gan ātri, vienā elpas vilcienā, gan lēni un rūpīgi, apstājoties pie detaļām. Šeit pasaule ir kā neprātīgs atrakciju parks, kurā garām slīd visdažādākie cilvēki ar saviem varoņdarbiem un nedarbiem, lietas, parādības un domas, uzzīmējot mūsu šībrīža dzīves trauksmainos vaibstus.”

Gunta Šnipke (1955) ir dzejniece un arhitekte, kopš 1970. gada publicējusies lielākajos kultūras medijos un to pielikumos. Autore dzejas grāmatām ...bērns ienāca (1995), ... un jūra (2008), Ceļi (2018), Desmit desas debesīs (2021), Ineses māja (2022), kā arī vairākām iestudētām lugām. Par dzejas krājumu Ceļi 2018. gadā ieguvusi Dzejas dienu balvu un Starptautiskās rakstnieku un tulkotāju mājas balva Sudraba tintnīca, kā arī 2019. gadā nominēta Latvijas Literatūras gada balvai kategorija Dzeja. Kurzemes Prozas lasījumu uzvarētāja (2019, 2022, 2023). 2024. gada maijā par nopelniem kultūras darbā Guntai Šnipkei piešķirts Atzinības krusts.

Grāmatu izdevniecība Latvijas Mediji 25 gadu pastāvēšanas laikā ir kļuvusi par otru lielāko izdevniecību Latvijā, ņemot vērā izdoto nosaukumu skaitu un grāmatu tirāžas. Lasītājiem tiek piedāvāta gan oriģinālā, gan tulkotā literatūra, vēsturiskā un dokumentālā literatūra, praktiskās grāmatas, gadagrāmatas, kalendāri, bērnu grāmatas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austras balvu iegūst grupa kuba

Sestdien, 14. septembra, vakarā kultūrvietā Hanzas perons, notika Austras balvas 2024 nominantu koncerts un balvas pasniegšanas ceremonija, kura ietvaros tika noskaidrots, ka šī gada Austras balvu ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja