Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kinoteātris Splendid Palace savu 101. gadu sāk ar jaunu dokumentālo filmu kolekcijas izrādīšanu

Kinoteātris Splendid Palace 2024. gadu sāk ar jaunu nacionālo filmu programmu skatītāju iecienītajā ciklā Dokumentālā kino pirmdienas. Cikla pirmais seanss būs jau pirmdien, 29. janvārī, plkst. 19.30, kad tiks rādīta režisores Elitas Kļaviņas filma Iļģuciema māsas. Filmas seansā piedalīsies pati režisore, un pēc filmas notiks jautājumu un atbilžu sesija ar skatītājiem.

2024. gada Dokumentālā kino pirmdienu filmu izlasē iekļautas Nacionālajai kino balvai Lielais Kristaps nominētās filmas, ko veidojuši gan pieredzējuši dokumentālisti, gan jaunpienācēji šajā kino žanrā, kuru darbi nekad vēl nav izrādīti Latvijā.

"Atrast stāstus reālajā dzīvē, izcelt filmu varoņus no viņu ikdienas rutīnas, ļaut ieraudzīt līdzcilvēku personības, dokumentēt tagadni un tās cilvēkus, viņu dzīvju nereti sarežģītos līkločus, bet būt brīviem no didaktikas un nosodījuma – tādas ir jaunākā Latvijas dokumentālā kino pazīmes," tā šā gada Dokumentālā kino pirmdienu ciklam izvēlēto filmu izlasi raksturo kinoteātra Splendid Palace mākslinieciskā vadītāja, kinokritiķe Daira Āboliņa. “Dokumentālisti novērtē savu varoņu uzticēšanos, bet laimīgas ir tās filmas, kuru cilvēkstāstus iemīl kino skatītāji.”

Katru Dokumentālā kino pirmdienas filmu papildinās jautājumu un atbilžu (Q&A) sesija ar filmu autoriem, ko vadīs kinoteātra Splendid Palace mākslinieciskā vadītāja, kinokritiķe Daira Āboliņa. Tā ir lieliska iespēja skatītājiem iesaistīties domapmaiņā.

Pirmās Dokumentālā kino pirmdienas seansā - 29. janvārī plkst. 19.30 – iekļautā režisores Elitas Kļaviņas filma Iļģuciema māsas ir saņēmusi trīs Lielā Kristapa nominācijas: Labākā filma, labākā režisore Elita Kļaviņa, labākā kino operatore Baiba Kļava.

“Šī filma ir par empātiju,” uzsver režisore Elita Kļaviņa. “Empātijas šobrīd pasaulē trūkst visvairāk. Četras no filmas varonēm nokļuvušas uz noziedzības ceļa ģimenes vardarbības rezultātā. Tā ir skarba liecība par sabiedrību, kurā mēs dzīvojam. Čehova lugas Trīs māsas iestudējums Iļģuciema sieviešu cietumā kopā ar Jaunā Rīgas teātra (JRT) aktieriem atklāj noklusētas rētas ieslodzīto sieviešu pagātnē.”

Filma pirmizrādi piedzīvoja festivālā Artdocfest, pēc tam tika iekļauta JRT diptihā kopā ar Elitas Kļaviņas veidoto izrādi Es atgriežos no tālienes, izraisīdama skaļu rezonasi. Šī ir iespēja redzēt filmu Ilģuciema māsas uz lielā ekrāna kā autonomu mākslas darbu.

Dokumentālā kino pirmdienas izlasē iekļautās filmas:

26. februārī. Pansija pilī, dokumentālā filma. Režisors Gints Grūbe.

Filmā iekļauti arhīva materiāli par Anšlavu Eglīti un daudzsēriju spēlfilmas Pansija pilī veidošanas aizkulišu materiāli.

18. martā. Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks Režisores: Antra Cilinska, Anna Viduleja.

Kinorežisors Juris Podnieks sāka jaunu lappusi Latvijas dokumentālajā kino, viņš meklēja atbildes uz sarežģītiem jautājumiem tautas vēsturē un mudināja uz pašapziņas celšanu, meklējot ceļus savas tautas saprātīgākai pastāvēšanai nākotnē. Filmā izmantoti unikāli dienasgrāmatas ieraksti, foto un kino materiāli.

8. aprīlī. Patrīcija. Režisori: Dāvis Ernštreits, Inese Kļava. Lielā Kristapa nominācija: labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma.

Patrīcija Eiduka ir meitene no septiņu bērnu ģimenes, daudzsološa sportiste, kura savu jaunību jau pilnībā ziedojusi sportam. Stāsts par jaunas sievietes ceļu mūsdienu profesionālajā sportā, kas var izrādīties traumatisks.

29. aprīlī. AMA OSA. Pirmizrāde. Režisore: Marija Stefānija Linuža.

Filma, kas producēta Itālijā un pirmizrādi piedzīvojusi Milānā, piedalījusies vairāku dokumentālo filmu festivālos Eiropā. Dokumentāls stāsts par jaunu sievieti, kura nomaina līdzšinējo darbu pret erotisko čatu performeri. Pamazām viņa atklāj sevī sievieti, seksa darbinieci un mākslinieci.

Dokumentālā kino pirmdienu seansu sākums – plkst. 19.30.

Biļetes aicina iegādāties iepriekšpārdošanā kinoteātra mājaslapā www.splendidpalace.lv vai kinoteātra Splendid Palace biļešu kasē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja