Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas kino. Ko gaidīt? Latvijas filmu veidotāji iepazīstina ar saviem topošajiem projektiem

Nacionālais kino centrs vakar aicināja tiešsaistē vērot sarunu Latvijas kino. Ko gaidīt?, ko vadīja Jānis Skutelis, aicinot producentus un režisorus iepazīstināt plašāku skatītāju loku ar Latvijas profesionālo filmu studiju veidotām filmām, kas saņēmušas Nacionālā kino centra atbalstu un 2021. vai 2022. gadā piedzīvos savas pirmizrādes.

"Patlaban Nacionālais kino centrs atbalsta 67 filmu ražošanu," šīs sarunas ievadā atklāja Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma. To vidū ir dokumentālās filmas, animācijas filmas un spēlfilmas, kuru skaits sasniedz divdesmit.

 

Lielie notikumi

Viena no tām ir režisores Martas Elīnas Martinsones pusaudžu komēdija Tizlenes (studija Ego Media), kuras darbība norisinās 1999. gadā, kad trīs 9. klases skolnieces nolemj kļūt par klases populārākajām meitenēm. Galvenais ir saprast: kā kļūt stilīgām? Plānots, ka atbildi uz šo jautājumu varēs gūt jau nākamā gada skolēnu pavasara brīvdienās, – cerību pauž producents Guntis Trekteris. Vēl vienu vēsturisko rekonstrukciju ar meitenēm un sievietēm kā galvenajām varonēm, bet pilnīgi atšķirīgu darbu no iepriekš minētā ir uzsākusi veidot arī režisore Ināra Kolmane pēc rakstnieces Noras Ikstenas romāna Mātes piens motīviem (Deviņi), kas aptvers laika periodu no 1945. gada līdz pat atmodai. "Jebkura lokācija ir veidota no jauna – sākot ar tapetēm un grīdu un beidzot ar visiem rekvizītiem," par padomju laiku reanimēšanu stāsta režisore. Filmas pirmizrāde gaidāma 2022. gada rudenī.

Režisors Aigars Grauba ir ķēries pie savas filmas Jumprava. Lielais notikums (Platforma) veidošanas. Tas būs optimistisks un gaišs stāsts par viņa jaunības laiku ar mērķi iedvesmot skatītājus tiekties pēc sava lielā notikuma piepildīšanas. Plānots, ka uz lielajiem ekrāniem filma varētu nonākt 2022. gada sākumā. Savukārt režisore Laila Pakalniņa iepazīstināja ar savu selfija stilistikā radīto filmu par Sniegbaltīti un septiņiem rūķīšiem Spogulī (Kompānija Hargla), kuras pirmizrāde jau ir notikusi Tallinas kinofestivālā Black Nights. Nekas tāds pasaules kinovēsturē nav bijis! – vēsta pirmās atsauksmes par šo darbu.

Režisors Māris Martinsons prezentēja divus projektus – romantisko komēdiju Saki jā! un vēsturisko lielfilmu Zeme, kas dzied (K Films). "Es domāju, ka šajos laikos komēdijas var dot cilvēkiem atelpu (no apkārt notiekošā)," akcentē režisors un piebilst, ka filma jau ir uzņemta un uz ekrāniem nonāks nākamajā gadā. Savukārt Dziesmu svētku dzimšanas stāsts tiks pirmizrādīts to 150. jubilejā.

 

Saules spīd

Studija Lokomotīve šajā sarunā iesaistījās ar trim saviem projektiem. Viens no tiem ir režisora Dāvja Sīmaņa filma Gads pēc kara, kuras notikumu virpulis iegriežas 1913. gadā un kuras galvenais varonis ir latviešu anarhists Pēteris Mālderis (pirmizrāde – nākamā gada pirmā puse). Pārējie divi darbi ir režisores Signes Baumanes otrā pilnmetrāžas animācijas filma Mans laulības projekts un igauņu režisora Jāka Kilmi ģimenes filma Ziemassvētki džungļos (par šo, kā arī par režisores Daces Pūces filmu Bedre un režisora Matīsa Kažas spēlfilmu projektiem Kur vedīs ceļš un Neona pavasaris rakstījām jau iepriekš).

Režisors Aiks Karapetjans turpina darbu pie savas komēdijas Semuela ceļojumi (Mistrus Media) par beļģi Semu, kurš dodas uz Latviju meklēt mistisku personu ar uzvārdu Lagzdiņš un pa ceļam satiek sivēnu, kas saprot angļu valodu, – ieskicē producents Gints Grūbe (filma būs gatava nākamā gada rudenī). Tāpat studijas Mistrus Media paspārnē top režisoru Ivara Selecka un Ivara Brieža dokumentālās filmas un daudzsēriju filma Emīlija. Latvijas preses karaliene.

Savu debijas filmu Mamma vēl smaida (Riverbed) veido režisore Elza Gauja par to, kā mēs mēdzam pat tuvāko cilvēku priekšā izlikties veiksmīgāki un laimīgāki nekā esam, – raksturo režisore, kuras filmu tiks sākts uzņemt pēc divām nedēļām. Režisors Staņislavs Tokalovs veido filmu Mīlulis (Tasse Film) par jaunu vīrieti ar vecāku draudzeni, kas iet bojā, un viņš uz divām nedēļām paliek ar viņas meitu. "Kas ir galvenās vērtības mūsu dzīvē, un ko nozīmē veidot jēgpilnas attiecības," noformulē filmas producente Aija Bērziņa. Pirmizrāde – nākamā gada rudenī vai aiznākamā gada pavasarī.

Režisori Raitis un Lauris Ābeles iepazīstināja ar savu topošo filmu Nemierīgie prāti (Spektrs). "Tas ir stāsts par XXI gadsimta Donu Kihotu," atklāj Raitis Ābele un piebilst, ka tas norisināsies uz laikmetīgas mākslas vides fona. Pirmizrāde – 3. marts. Arī studija VFS Films stādīja priekšā režisora Uģa Oltes debiju Upurga, vairākus dokumentālā kino projektus un režisora Nila Skapāna animācijas filmu Diendusa. Savukārt studija Fa Filma prezentēja režisores Ievas Ozoliņas dokumentālo filmu Mana māte valsts un režisora Jura Poškus spēlfilmu Saule spīd 24 stundas par cilvēku, kas ir sasniedzis latvieša sapni un vēlas kaut ko vairāk, – teic režisors. Sarunas noslēgumā tika pieteikta režisora Andreja Ēķa filma Tabu (Cinevilla Films) un režisora Ivara Tontegodes mazbudžeta spēlfilma Anna LOL (Mojo Raiser Productions) par "nāvi un seksu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja