Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Padarīt pasauli par labāku vietu. Alise Zariņa un Liene Linde uzņem daudzsēriju filmu par sociālām tēmām

Režisores Alise Zariņa un Liene Linde uzņem daudzsēriju filmu Asistente, kas vēsta par sociālām tēmām

"Agrā maiņa. Trīsdesmit pirmā filmēšanas diena. Gaismotājs: "Šis pulkstenis ir atpalicis!" Scenārija pārraudze: "Kā mēs visi, kā mēs visi."," savā X (bijušajā Twitter) kontā 21. novembrī plkst. 6.49 ir ierakstījusi režisore Alise Zariņa. Šajā dienā ir iespēja paviesoties topošā seriāla Asistente uzņemšanas laukumā, kas ierīkots multifunkcionālajā radošajā kvartālā Provodņiks. Pirms daudzām desmitgadēm šajā Sarkandaugavas apkaimē ir darbojusies Krievijas – Francijas gumijas ražotne Provodņiks, kas pastāvēja no 1888. gada līdz 1915. gadam.

Pēc Pirmā pasaules kara visas iekārtas tika evakuētas uz Krieviju, bet 1946. gadā te tika izveidota Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca, kas eksistēja līdz 2014. gadam. Šobrīd bijušās ražotnes telpas tiek piedāvātas uzņēmējdarbības attīstīšanai un radošu projektu īstenošanai: videoklipiem, fotosesijām, izstādēm un tamlīdzīgām lietām. "Nē, nu sveiki!" sagaida uzraksts uz baltu ķieģeļu ēkas. Pa visu teritoriju ir lasāmi vairāki šādi teksti, ko radījuši rakstnieks Rvīns Varde un mākslinieks Dainis Rudens. "Kad spīd saule, te varētu pat dzīvot," apgalvo vēl viens uzraksts.

 

Labvēlīgi apstākļi

Neatkarīgi no laikapstākļiem te var filmēt. Vienā no ēkām ir ierīkota seriālā Asistente nodibinātā nevalstiskā organizācija, kurā galvenā varone Laila jeb Lulū veic sociālo darbu. "Viņa ir mazliet neveikla, sevi neiepazinusi meitene, bet dedzīga, ar milzīgu vēlēšanos palīdzēt citiem un padarīt pasauli par labāku vietu," par savu tēlu saka galvenās lomas atveidotāja Elizabete Skrastiņa, kura Latvijas Nacionālā teātra jaunās sezonas ieskaņā saņēma ceļojošo balvu Ieviņas un Kārlēna šķiltavas kā aizvadītās sezonas labākā jaunā aktrise.

Viņas spēlētā varone ir jauna sieviete, kas strādā nekustamo īpašumu biznesā un lēnām cenšas būvēt savu pirmo karjeru. Tomēr, aizvien vairāk iepazīstot profesijas negatīvos aspektus, viņa sāk ilgoties pēc nodarbes, kas būtu labāk piemērota viņas ideālistes dabai. "Mākleres darbā visas emocijas ir jānoliek malā un jāpārdod dzīvoklis, noklusējot tā trūkumus, kas viņai sagādā problēmas," raksturo Elizabete Skrastiņa. Sagadīšanās rezultātā Laila nokļūst jau pieminētajā nevalstiskajā organizācijā.

Taču darbs tajā izrādās daudz sarežģītāks, nekā viņai bija licies, turklāt paralēli jaunā sieviete izšķiras ar draugu un spiesta ievākties pie savas kolorītās mātes un ciniskās omītes. Aktrise piebilst, ka filmēšanās seriālā ir milzīga pieredze un izaicinājums uzturēt loģisku tēla attīstības līniju cauri visam darbam – vai tas, kas tiek darīts konkrētajā mirklī, līmējas kopā ar to, kas ir bijis pirms tam un būs pēc tam. "Mēs lēkājam laikā, līdz ar to man ir jāatceras, ko mana varone jau ir piedzīvojusi un ko ne. Tas ir diezgan sarežģīti, bet es koncentrējos aktuālajai epizodei un uzticos režisorēm."

 

Traģikomiska mērce

Seriālu Asistente veido režisore Alise Zariņa kopā ar kolēģi Lieni Lindi (scenārija līdzautore ir Anete Konste). Līdz šim Alise Zariņa ir uzņēmusi vasaras komēdiju Blakus (2019) un dokumentālo darbu Divas strīpiņas (2020) un strādā pie savas otrās pilnmetrāžas spēlfilmas Nospiedumi (2024). Savukārt Liene Linde ir pazīstama ar īsmetrāžas spēlfilmu Septiņas neveikla seksa reizes (2016) un dokumentālo darbu Klātbūtne (2020) un pirmizrādei gatavo pilnmetrāžas spēlfilmu Melnais samts (2024). Abas režisores saņēmušas vairākas nacionālās kino balvas Lielais Kristaps dažādās kategorijās.

"Mani jau tagad jauc ar Lieni Lindi. Pēc šī seriāla vispār būsim saplūdušas vienā personā. Ironiskā kārtā mums uz filmēšanas laukuma ir production asistente, kuru sauc Alise Linde," smejas Alise Zariņa. Katra no viņām strādā pie noteiktām sērijām, kuras vienotā vizuālajā stilistikā pārtulko operators Ivo Skanstiņš. Jāpiebilst, ka šis seriāls top, studijai Ego Media sadarbojoties ar tehnoloģiju un izklaides uzņēmumu Tet, to atbalsta Nacionālais kino centrs – finansiālais atbalsts filmas ražošanai piešķirts NKC konkursā no Kultūras ministrijas piesaistītā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finanšu instrumenta REACT-EU.

Pirmajā šāda veida konkursā par kvalitatīvu daudzsēriju filmu izveidi tika atbalstīti seriāli Emīlija. Latvijas preses karaliene un Krimināllieta iesācējam. "Šo konkursu rezultātā Latvijas kino veidotājiem ir iespēja paspēlēties sev maz zināmā teritorijā, kas ir daudzsēriju filmas," atzīst Alise Zariņa un vērš uzmanību, ka līdz šim Latvijā seriālu kvalitāte ir augusi visai lēnām, ja raugās Netflix un citu straumēšanas platformu, nevis talanta virzienā – tieši finansējuma trūkuma dēļ.

Viens no daudzsēriju filmas Asistente mērķiem ir bijis runāt par sociālām tēmām un darīt to caur viegluma un cilvēcības prizmu. "Šodien mēs filmējām epizodi, kurā galvenā varone meklē darbu nesen no cietuma iznākušam vīrietim tādā nedaudz traģikomiskā mērcē," atklāj režisore, kura kopā ar savu kolēģi katrā sērijā izvērš kādu cilvēkstāstu, un šajā procesā galvenā varone ne tikai palīdz, bet arī daudz ko iemācās no satiktajiem cilvēkiem. "Vēl mums bija svarīgi uzņemt seriālu tieši par mūsdienām un Latvijas kino telpā ienest vairāk sieviešu skatījumu uz lietām," uzsver Alise Zariņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja