Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 2. septembris
Lizete, Elīza, Zete

Sirreālisma simtgadē ar retrospekcijas seansiem Riga IFF svinēs čehu avangardista Jana Švankmajera 90. jubileju

No 18. jūlija skatītāji var iegādāties pirmās biļetes uz šī gada Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF, 17.-27. oktobris) seansiem – tiek uzsākta čehu animācijas režisora un mākslinieka Jana Švankmajera daiļradei veltītās retrospekcijas sadaļas In Kino Veritas seansu tirdzniecība

Ar to festivāls rosina svinēt ne vien autora 90. dzimšanas dienu, bet arī atzīmēt sirreālisma kustības simtgadi un pārskatīt mākslas virziena nozīmi aukstā kara laikā. Švankmajera retrospekcijas seansi Riga IFF notiks divās nedēļas nogalēs – 19.–20. un 26.–27. oktobrī – festivāla mājās k/t Splendid Palace. Savukārt dokumentālā filma par režisora dzīvi un daiļradi tiks izrādīta arī tiešsaistē visā Latvijas teritorijā.

Prāgā dzimušais autors jau 60 gadus vedis skatītāju melna humora un sirreālu metaforu buduāros un pasaku sižetu un absurda biezokņos, veidojot unikālu pretstāvi dažādām varām (viņš pieredzējis sešus politiskos režīmus) un konvencijām. Švankmajers strādājis neskaitāmos medijos un metrāžās, kļūstot atpazīstamam tieši savu grezno stāvkadru, jauktās tehnikas un māla animācijas dēļ, kuros iepūsta sirreālisma, psihoanalīzes un Eiropas pēckara modernisma dvaša. Riga IFF izrādīs autora zināmākos un arī nepelnīti nenovērtētos pilnmetrāžas un īsmetrāžas darbus, kuri iepriekš Latvijā nav izrādīti – to vidū ir viņa agrīnie eksperimenti 60. gados, gotiska versija par Alisi Brīnumzemē, meditācijas par fetišiem, kuņģa tiesu, politiku un mākslas nozīmi kā sabiedrībā, tā arī individuāli.

“Švankmajers, līdzīgi kā Luiss Bunjuels ar Andalūzijas suņa (An Andalusian Dog, 1929) bārdas nazi, provokatīvi pāršķērda realitātes apvalku. Viņa filmas, kuras radušās Austrumeiropas un Čehijas politiskajā un vēsturiskajā augsnē, piedāvāja sapņojumus, murgus, pasaciņas un šaržus un veidoja neērtu, grūti definējamu pretstāvi konjunktūrai. Šobrīd, tīmekļa anonīmajā attēlu plūsmā, retais apzinās, ka redzētās objektu, māla vai jaukto tehniku animācijas ainiņas radījis tieši Švankmajers – tamdēļ festivāls izaicina skatītāju atvērt kino vēstures lielāko kontinentu, proti, zemapziņu, un padarīt savu pieredzi personīgu,” stāsta In Kino Veritas kuratore Dārta Ceriņa.

Riga IFF retrospekcijā izrādīs, iespējams, zināmāko Švankmajera pilnmetrāžu – par veiksmīgāko Alises tēla interpretāciju uzskatīto spēlfilmu Alise (Alice, 1987) –, kuras pamatā ir literāta Lūisa Kerola radītie Brīnumzemes tēli un pasaule. Pats režisors uzskatījis šo grāmatu par labāko cilvēces radīto literāro darbu. Tāpat festivālā būs iespēja redzēt skatītājus kairinošo pilnmetrāžu Baudas sazvērnieki (Conspirators of Pleasure, 1996) – tā ievedīs Prāgas dekameroniskajos stāstiņos un sešu svešinieku absurda pielietajās dzīvēs. Ekrāna pasaka pieaugušajiem nekautri reflektē par ķermenisko un individuālo baudu, dziņām pēc apmierinājuma un mūsu nespēju komunicēt.

Vērienīgu Švankmajera radošās un personīgās dzīves odiseju gan klātienē, gan tiešsaistē skatītājiem piedāvās Adama Olhas un Jana Danhela veidotā dokumentālā filma Atanors – alķīmiskā krāsns (Athanor – The Alchemical Furnace, 2020), kas izvedīs cauri Austrumu bloka sirreālista filmogrāfijai, studijai Atanors un viņa fascinējošajam dzīves gājumam. Retrospekcijas sadaļa kulminēs ar Švankmajera veidoto īsfilmu seansu – deviņās īsmetrāžās atklāsies neparedzamas stila, tēmu un formu virāžas, bet to lokā būs tādi darbi kā Dzīvoklis (Flat, 1968), Gaļas mīla (Meat Love, 1989), Staļinisma nāve Bohēmijā (The Death of Stalinism in Bohemia, 1991), Ēdiens (Food, 1992) un citi.

Švankmajera retrospekcijas seansi gaidāmi abās festivāla nedēļas nogalēs. 19. oktobrī plkst. 16.00 tiks izrādīta pilnmetrāžas filma Alise, savukārt 20. oktobrī plkst. 16.00 noritēs dokumentālās filmas Atanors – alķīmiskā krāsns klātienes seanss un tiks uzsākta filmas izrādīšana tiešsaistē. 26. oktobrī plkst. 16.00 Švankmajera īsfilmu izlase ievedīs skatītājus čehu sirreālisma labirintos, bet 27. oktobrī plkst. 18.00 retrospekciju noslēgs pasaka pieaugušajiem Baudas sazvērnieki. Biļetes uz Švankmajera retrospekcijas seansiem no 18. jūlija ir iespējams ērti iegādāties Riga IFF mājaslapā (rigaiff.lv) vai Biļešu servisa tirdzniecības vietās.

No 17. līdz 27. oktobrim vairāk nekā 100 seansos kino cienītāju maņām tiks piedāvāti drosmīgi un svaigi autoru skatījumi, kas rasti pasaules prestižāko kinofestivālu programmās, kā arī Latvijai radniecīgajā Baltijas jūras reģiona kinomākslā. Līdz pilnas festivāla programmas izziņošanai 17. septembrī Riga IFF turpinās atklāt arī citus mākslinieciski augstvērtīgus šī gada programmas darbus – Roterdamas, Berlīnes, Kannu, Venēcijas un citos kinofestivālos apbalvotās filmas, kā arī drosmīgus laikmetīgā kinematogrāfa apslēptos dārgumus. Jaunumiem sekot iespējams vietnē rigaiff.lv un festivāla sociālo mediju kontos, kā arī pierakstoties Riga IFF vēstkopas saņemšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja