Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Tautas atspulgs pretmetu skaistumā. Svētkos – filmas Katra diena simtgadē. Gadalaiki pirmizrāde

Latvijas valsts 101. dzimšanas dienā, 18. novembrī, kinoteātrī Splendid Palace notiks režisores Dzintras Gekas veidotās unikālās dokumentālās filmas Katra diena simtgadē. Gadalaiki pirmizrāde.

Filma tapusi, iemūžinot katru aizvadīto dienu 2018. gadā, un sastāv no četrām daļām: Ziema, Pavasaris, Vasara, Rudens. Tajā skan Pētera Vaska mūzika no klavieru cikla Gadalaiki, ko izpilda četri izcili Latvijas pianisti: Georgijs Osokins, Vestards Šimkus, Reinis Zariņš un Rihards Plešanovs. Filmas Ziema seanss sāksies plkst. 12.00, Pavasaris – plkst. 14.00, Vasara – plkst. 16.00 un Rudens – plkst. 18.00.   

Režisore Dzintra Geka stāsta, ka ideja par filmu radusies operatoram Viktoram Grībermanim. Reiz, kopā strādājot pie citas filmas, viņš ieminējies, ka gribētu filmēt katru dienu. Drīz dzimusi doma par šādu Latvijas simtās jubilejas gada iemūžināšanu dokumentālā filmā. "Vēlējāmies iepazīt un mīlēt Latviju. Pārsteigt skatītāju ar neparastiem stāstiem, ieraudzīt ikdienā nepamanīto un negaidīto. Būt dažādās Latvijas vietās – pilīs un būdiņās, cietumā un Saeimā, bērnudārzā un karnevālā,"  stāsta Dzintra Geka, atceroties, ka līdz ar 2018. gada sākumu filmējuši, vēl nezinot, vai projekts gūs atbalstu simtgades filmu projektu konkursā.

Filma ir tautas atspulgs Latvijas simtgades gadā. Sākot ar Jaungada nakti, kad cauri svētku uguņošanas skaņām pasaulē ierodas pirmais simtgades bērns, mazā Jete, un beidzot ar klavierspēli, kas skan pār sniegoto Latvijas panorāmu, filmā ir iemūžināta simtiem cilvēku dzīve. Turklāt, filmējot katru no 365 dienām (dažkārt pat ar vairākām kinokamerām) un raugoties uz norisēm dabā, laukos un pilsētvidē, indivīda, ģimenes un sabiedrības dzīvē, operatoriem Viktoram Grībermanim un Aivaram Lubānietim caur kinokameras aci spilgti izdevies notvert šo stāstu dažādos pretmetus: skaisto, skaudro, dižo, bezjēdzīgo, komisko un absurdo.

Filmā iemūžinātas gan spilgtas personības un viņu sasniegumi, gan jaunieši festivālos, Dziesmu svētki, svētceļnieku gājiens uz Aglonu, pāvesta Franciska vizīte, krūmmelleņu un ābolu ražas novākšana. Ziema sākas ar ceļotājiem vilcienā un gaidītājiem tramvaja pieturā, pavasaris nāk līdz ar vētru jūras krastā. Filmas gaitā ieraugām gan gremdēšanos ledainā ūdenī pareizticīgo Ziemassvētkos, gan ērģelnieci Ivetu Apkalnu, gan kori Kamēr..., gan komponistu Pēteri Vasku, kurš festivālā Cēsīs spēlē kontrabasu. Uzzinām, ka vienā dienā dzimšanas diena ir gan lācenei Ilzītei, gan maestro Raimondam Paulam, nonākam TV Panorāmas redakcijā.

No 300 stundu garā materiāla izveidotos četrus gadalaikus montējusi Andra Doršs, Arta Ģiga, Armands Zvirbulis un Madara Didrihsone. Scenārija autore ir Elīna Veira.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja