Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

DVD izdota dokumentālā filma par Gustavu Kluci

"Tam ir liela potenciālā auditorija - ne tikai daži laimīgie, kuri apgrozās mākslas aprindās," par režisora Pētera Krilova dokumentālās filmas Klucis. Nepareizais latvietis (2008) izdoto DVD saka dāņu kino eksperts Tue Stīns Millers.

Tajā ir iekļauti divi diski un grāmata angļu valodā, kurā var izlasīt filmas veidotāju piezīmes, divas scenārija versijas un piecu ekspertu esejas. Viens no autoriem ir ievērojamais krievu arhitekts un izstāžu kurators Jurijs Avakumovs, kurš raksta, ka pazīstamais latviešu izcelsmes mākslinieks Gustavs Klucis joprojām turpina iedvesmot cilvēkus reklāmā, arhitektūrā, mākslā.

"Mums bija svarīgi, lai šis izdevums parāda vektoru uz priekšu," atklāj producents Uldis Cekulis no VFS Films. Pirmajā diskā ir atrodama filmas pilnmetrāžas versija (90 minūšu) latviešu, angļu un krievu valodā ar Pētera Krilova un montāžas režisores Jūlijas Vintenas audiokomentāru, kuru ar saviem jautājumiem provocē Tue Stīns Millers. "Pēc pirmizrādes mēs apsēdāmies pie galda, un es nofilmēju, kā viņi iztirzā filmas veidošanas procesu," atceras producents, taču ierakstītā saruna esot pazudusi un pavisam nejauši atradusies vien piecas dienas pirms DVD sagatavotā materiāla nodošanas.

Otrajā diskā ir pieejama filmas starptautiskā televīzijas versija (56 minūtes) ar angļu, franču, grieķu, spāņu un lietuviešu subtitriem. Tajā ir iekļauts Gustava Kluča mazdēla Aleksandra Kulagina skaņdarbs, dažādi mākslas ekspertu komentāri un vairākas filmā neiekļautās ainas: mākslinieka bērnības rekonstrukcija Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, Pētera Krilova saruna ar viņa dēlu Edvardu Kulaginu un citas. To vidū Uldis Cekulis vērš uzmanību uz epizodi, kuras galvenā varone ir Gustava Kluča sieva Valentīna Kulagina. "Tā varētu kļūt par aizmetni jaunai dokumentālajai filmai," uzskata producents.

Uldis Cekulis kā vēl vienu ļoti nozīmīgu DVD bonusu izceļ videomateriālu par izstādi Vizionārās struktūras. No Johansona līdz Johansonam, kas pagājušajā gadā bija apskatāma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, un interviju fragmentus ar vairākiem šīs ekspozīcijas dalībniekiem. "Es sapratu, ka bez viņiem šis disks būs nepilnīgs," akcentē producents, jo liela daļa šo mākslinieku ir tieši vai netieši ietekmējušies no Gustava Kluča daiļrades. Šī deviņas minūtes garā filmiņa ir tikusi izrādīta arī Briseles mākslas centrā Bozar, kad šī gada pavasarī uz turieni bija aizceļojušas Vizionārās struktūras.

Patlaban VFS Films strādā pie vēl viena darba par lielu personību mākslas pasaulē. "Suminām scenogrāfu Andri Freibergu!" pēc Prāgas Scenogrāfijas kvadriennālē gūtajiem panākumiem ietvītoja @VFS_Films un atklāja, ka par viņa lielāko scenogrāfiju jeb dzīvi tiek veidota jauna dokumentālā kinolente. Tās autore būs režisore Krista Burāne, kura kopā ar operatoru Valdi Celmiņu tik tikko ir atgriezusies no Čehijas galvaspilsētas ar spilgtiem iespaidiem un uzfilmētu materiālu. Par citiem VFS Films pabeigtajiem un topošajem darbiem var lasīt interneta vietnē www.vfs.lv.

Izdevumu Klucis. Nepareizais latvietis var iegādāties Jāņa Rozes, Valtera un Rapas grāmatnīcās, kā arī BestBaltic.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja