Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Saknes, Dainu tēvs un domubiedri. Izstāde Sporta 2 kvartālā iepazīstina ar jaunlatviešiem un jaunigauņiem

Visi zina vai vismaz ir dzirdējuši, kas ir jaunlatvieši – Krišjānis Barons, Krišjānis Valdemārs, Fricis Brīvzemnieks, Kronvaldu Atis un citi pirmās latviešu tautas atmodas intelektuāļi, kas darbojās XIX gs. 50.–80. gados, attīstot latviešu nacionālo kultūru, izkopjot literāro valodu, vācot folkloru, veidojot nacionālo literatūru utt.

Jaunlatviešu kustības centrs lielā mērā bija Tērbatas Universitāte Igaunijā, tagadējā Tartu, kur liela daļa jaunlatviešu studēja. Tomēr par viņu tālaika idejiskajiem radiniekiem un domubiedriem jaunigauņiem zinām samērā maz. Lai tuvāk iepazītos gan ar vieniem, gan ar otriem, Imanta Ziedoņa muzejs aicina uz brīvdabas izstādi Tuvie – nepazīstamie: Igaunija, Latvija un Krišjānis Barons. Tā jebkurā laikā līdz pat maija beigām apskatāma Rīgā, Sporta ielā 2, Sporta 2 kvartāla pagalmā.

Izstādi veidojusi Imanta Ziedoņa muzeja komanda kopā ar māksliniekiem, pētniekiem un kuratoriem no Igaunijas. Izstādē var sastapt jaunlatviešus un viņu līdzgaitniekus no Igaunijas – rakstnieku, igauņu laikraksta Postimees dibinātāju Johanu Voldemāru Jansenu, skolotāju, vienu no nozīmīgākajiem cilvēkiem igauņu nacionālajā atmodas kustībā Karlu Robertu Jakobsonu u. c.

Krišjānis Barons starp abām nācijām ir kā tilts. Studiju gados viņš kājām mēroja 800 km garo ceļu no Tartu līdz mājām Dundagā, bet pērnvasar to projektā Ziedoņa muzejs ceļā ar Baronu atkārtoja 65 izcilas mūsdienu personības, iejūtoties Dainu tēva ādā un gājumu iemūžinot dokumentālajā filmā. Izstāde Tuvie – nepazīstamie: Igaunija, Latvija un Krišjānis Barons ir daļa no šī projekta, kurā kopš pagājušā gada īstenoti arī vairāki citi kultūras notikumi, lai stiprinātu nacionālo pašapziņu un ikvienam liktu aizdomāties par savām saknēm un nacionālajām vērtībām. Piemēram, projekta ietvaros pārizdota un papildināta Krišjāņa Barona un citu latviešu 1859. gadā sarakstītā ģeogrāfijas grāmata Mūsu tēvzemes aprakstīšana un daži pielikumi īsumā saņemti. Vēsturiskais Krišjāņa Barona gājums iemūžināts mūsdienu maršruta kartē, tapusi orientēšanās spēle Ziedonis. Barons. Tautasdziesma, bet Sporta 2 kvartālā, kultūrvietā Augtuve ikviens var apskatīt tēlnieces Leas Davidovas-Medenes veidotā Krišjāņa Barona pieminekļa kopiju, kā arī iestādīt savu tautasdziesmu.

Bet par brīvdabas izstādi Ziedoņa muzeja vadītāja Žanete Grende saka: "Līdz ar mūsu ceļa Tartu–Dundaga sākumu šo izstādi atklājām Igaunijas Nacionālajā muzejā, tā veicinot abu valstu sadarbību un interesi vienai par otru. Pēc tam izstāde nonāca Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, taču otrais pandēmijas vilnis to apturēja. Esam neizsakāmi priecīgi, ka izdevies izstādi pielāgot ārtelpām un atvērt to mūsu Rīgas mājās – Sporta 2 kvartālā."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja