Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Foto: T/C Latvija paviljons Venēcijas arhitektūras biennālē guvis plašu starptautisko atzinību

Nepilnas nedēļas laikā kopš atklāšanas Latvijas paviljons Venēcijas biennāles 18. starptautiskajā arhitektūras izstādē izpelnījies līdz šim nepieredzētu starptautisku arhitektu, ekspertu uzmanību un ticis iekļauts vadošo arhitektūras un mākslas mediju labāko nacionālo paviljonu sarakstos, informēja paviljona veidotāju pārstāvji.

Latvijas paviljona ekspozīcija ir viena no tām, kas šī gada Venēcijas arhitektūras biennālē noteikti jāredz, – pie šāda secinājuma nonāca vairāku ietekmīgu arhitektūras un mākslas mediju kritiķi, kuri atzinuši T/C Latvija paviljonu par vienu no labākajiem 63 nacionālo paviljonu konkurencē.

Jau dienu pirms oficiālās atklāšanas, vairāki itāļu izdevumi ierindoja TCL savos top sarakstos. Artribune redaktore Valentina Silvestrini ierindoja paviljona ekspozīciju 4. vietā starp 10 labākajiem paviljoniem. "Gudrs? Ģeniāls? Ironisks?" iesāk rakstu par Latvijas dalību Silvestrini. Arhitektūras un dizaina izdevums Domus, pievienoja T/C Latvija starp būtiskākajiem paviljoniem, ko iesaka apmeklēt šī gada izstādē. Izdevuma redaktors Giovanni Comoglio paviljonu salīdzina pat ar Ričarda Hamiltona un Endija Vorhola darbiem. Corriere della Sera laikraksts arī iekļāva latviešu veikumu savā top 10 izvēlē.

Īsi pēc Latvijas paviljona atklāšanas vairāki prestiži arhitektūras un mākslas izdevumi iekļāvuši T/C Latvija labāko nacionālo paviljonu izlasēs. Prestižā laikraksta The Guardian redaktors Olivers Veinraits izmantoja Latvijas ekspozīcijas konceptu, lai uzdotu svarīgus jautājumus par Venēcijas arhitektūras biennāles konceptu un tālāko attīstību: "Vai biennāle nav kļuvusi pārāk izplūdusi, lai tā būtu pati par sevi laba?" Ņujorkas arhitektūras izdevums The Architect’s Newspaper ierindoja TCL sava top 10 augšgalā, aiz sevis atstājot citus, ļoti augsti vērtētus paviljonus. Populārā interjera un dizaina žurnāla Elle Decor redaktors Giovanni Carli iekļāva Latvijas paviljonu savā favorītu sarakstā sakot: "Laipni lūgti T/C Latvija, kas noteikti ir šīs biennāles gada instagrammētākā instalācija." Londonas izdevums Monocle savā ikdienas aktualitāšu slejā bija izveidojis top 3 paviljonu sarakstu, ko, kā pirmais, atklāja Latvijas paviljons, kam sekoja Francijas un Vācijas paviljoni.

Atzinīgus vērtējumus par Latvijas paviljonu publicējuši arī izdevums Wallpaper*, interneta medijs World-Architects un pasaulslavenais dizaina blogs Dezeen. Ļoti spēcīgu iespaidu TCL bija atstājis uz Pulicera balvas ieguvušo arhitektūras kritiķi Ingu Safronu  (Inga Saffron), kas savā Instagram ziņu joslā par T/C Latvija raksta: "Man galva griezās, kad mēģināju tulkot sarežģīto vārdu salikumu salātus, kas bija marinēti ar vienām un tām pašām frāzēm. Ilgtspēja! Dekolonizācija! Partnerība! Tāpēc cepuri nost T/C Latvija par, iespējams, visinteresantāko izstādi visā biennālē. Tās "produktos", kas noformēti kā lielveikals, ir iekļauts teksts no katras pēdējās desmitgades nacionālās biennāles izstādes, kas ar mākslīgā intelekta palīdzību ir sašaurināts līdz būtībai. Tas ir kā adatas dūriens visā šajā karstā gaisa bumbā. Paldies par to."

Šie ir tikai daži piemēri, no plašā internacionālo ziņu un interviju klāsta, tuvākajā laikā plānotas vairākas publikācijas arī citos starptautiskos medijos.

Latvijas dalību Venēcijas biennāles 18. starptautiskajā arhitektūras izstādē organizē un atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija.

Komisārs - Jānis Dripe, Latvijas Republikas Kultūras ministrija. Projekta vadītāja - Austra Bērziņa. Komunikācija - Kalvis Kidals. Dizaina komanda - Ernests Cerbulis, Ints Menģelis, Toms Kampars, Karola Rubene. Kurators - Uldis Jaunzems-Pētersons. Produkcija un palīdzība - Mārcis Benužs, Solvita Bernande, Reinis Lansmanis, Markuss Brieze, Jūlija Lazdiņa, Katrīna Mediniece, Kristaps Deičs, Krists Ernstsons, Caterina Coroneo. Skaņa - Andris Strazds. Sadarbības partneri - DEI ARH, Rimi, Smilga, Magnum NT.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja