Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Glastonberijas festivāla dibinātājs Maikls Īviss iemūžināts Pītera Bleika gleznotajā portretā

Londonas Nacionālās portretu galerijas kolekciju papildinājis jauns darbs – Glastonberijas festivāla dibinātāja Maikla Īvisa portrets, ko gleznojis leģendārais britu mākslinieks sers Pīters Bleiks

Portretā Maikls Īviss ir attēlots sava festivāla galvenās – Piramīdas – skatuves priekšā. Glezna svinīgi tika atklāta šā gada 50. Glastonberijas festivāla laikā 25. jūnijā – Pītera Bleika 90. dzimšanas dienā. Līdzās māksliniekam un modelim pasākumā piedalījās britu grupas Pulp līderis Džārviss Kokers. Publiski jaunā glezna būs skatāma no 2023. gada, kad Nacionālā portretu galerija vērs durvis pēc vērienīgā pārveides projekta Iedvesmojošie cilvēki pabeigšanas.

Mūzikas mīļotājs sers Pīters Bleiks ir viens no izcilākajiem britu māksliniekiem. Slavu viņam atnesa grupas The Beatles albuma Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967) vāks, ko gleznotājs veidoja kopā ar Dženu Hovortu. Pīters Bleiks ir gleznotājs, tēlnieks, zīmētājs un grafiķis, kurš savos darbos apvieno populārās kultūras elementus. "Es apmeklēju pirmo Glastonberijas festivālu 1970. gadā un kopš tā laika esmu to iemīlējis, tāpēc biju sajūsmā, kad Nacionālā portretu galerija man pasūtīja uzgleznot Maikla Īvisa portretu. Pēc pasūtījuma saņemšanas mēs aizvedām Maiklu pusdienās uz kādu smalku Vestendas restorānu. Viņš ieradās džinsa šortos, kas jau bija kļuvuši par viņa stila zīmi, un restorānā visi bija gar zemi. Es sapratu, ka tieši šādā izskatā Maikls ir jāiemūžina portretā. Ceru, ka glezna atspoguļo viņa brīvo garu, priekpilno enerģiju un dzīves mīlestību," saka mākslinieks.

Maikls Īviss dzimis 1935. gadā un uzaudzis Vortijas zemnieku saimniecības Piltonas ciematā Samersetā. Viņš bija iestājies britu tirdzniecības flotē, taču pēc tēva nāves 19 gadu vecumā atgriezās Piltonā, lai strādātu ģimenes saimniecībā. 1970. gadā, sešpadsmit gadu pēc tam, kad Maikls Īviss bija mantojis 150 hektāru lielu piena lopkopības saimniecību un 60 govju, viņš šajā vietā sarīkoja pirmo Glastonberijas festivālu, iedvesmojoties no grupas Led Zeppelin uzstāšanās festivālā Shepton Mallet Blues. Pirmo festivālu apmeklēja 1500 fanu, tagad tas ik gadu pulcē ap 200 000 fanu. Šis ir viens no slavenākajiem un lielākajiem mūzikas un skatuves mākslas festivāliem pasaulē. Pašlaik aktīvo festivāla vadību ir pārņēmusi Maikls Īvisa meita Emīlija Īvisa. "Esmu gandarīts, ka mani ir uzgleznojis mans senais draugs Pīters. Samersetas piensaimniekam tas ir rets gods!" uzsver Maikls Īviss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja