Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Kalnciema kvartāla galerijā būs skatāma Artūra Kiršfelda plakātu izstāde

No 17. janvāra Kalnciema kvartāla galerijā būs apskatāma unikāla retrospektīva plakātu izstāde. Mākslinieka Artūra Kiršfelda plakāti tapuši laika periodā no 1957. līdz 1980. gadam, tēmas aptver tūrismu, izstādes un teātra izrādes.

Lielākā daļa plakātu ir no 1971. gada personālizstādes, kā arī senāks - 1957.g. plakāts A. Dimā lugai Kamēliju dāma, kas uzskatāms par mākslinieka pirmo darbu šajā žanrā (Kamēliju dāma iestudēta Nacionālajā teātrī, A.Kiršfelds izrādei veidojis arī skatuves noformējumu un kostīmu metus). Plakātu vizuālā valoda un saturs nav zaudējis aktualitāti mūsdienās, retro plakāti nereti ir iedvesmas avots mūsdienu grafiskajā dizainā.

Izvilkums no A. Belmanes raksta Divas kamerizstādes laikrakstā Literatūra un Māksla (1971. gada 11. decembrī): "Artūrs Kiršfelds, liekas, ir dzimis plakātists, kas vislabprātāk izsakās krāsainā dekoratīvu laukumu valodā. Skaidrību un mākslinieciskā tēla dzidrumu Artūrs Kiršfelds uzskata par visas savas daiļrades pamatu plakātu mākslā. Viņš organiski izjūt plakāta būtiskās iezīmes - spēju pat mūsdienu pilsētas ņirbīgajos ritmos un informācijas plūsmās ienest optiski bez grūtībām izdalāmu akcentu, kurā iespējami lakoniskā formā iekļauts viegli uztverams un nozīmīgs saturs. Kaut gan Mākslas akadēmijā A. Kiršfelds ieguva skatuves gleznotāja specialitāti, jau pirmajā sadarbībā ar teātri kļuva skaidrs, ka autoram patstāvīgs vārds sakāms vispirms tieši afišas jomā. Mākslinieks ir pazīstams akvarelists un grāmatu iekārtotājs, tomēr plakāts viņu allaž saistījis vairāk."

Artūrs Kiršfelds dzimis 1932. gada 30. decembrī teātra darbinieka Osvalda Kiršfelda ģimenē. Dēls Raimonds Kiršfelds – tēlnieks. 1957. gadā beidzis LVMA Glezniecības nodaļu scenogrāfijas specialitātē. Diplomdarbs A.Dimā romāna inscenējumam Kamēliju dāma, scenogrāfija un kostīmu meti Latvijas Nacionālajā teātrī. R. Blaumaņa drāmai Indrāni - scenogrāfijas meti.

Strādājis arī par māksliniecisko redaktoru žurnālā Veselība (1960-1961), izdevniecībā Liesma (1969-1970), par mākslinieku un estētikas biroja vadītāju r/a Radiotehnika (1978-1992). Sākotnēji arbojies scenogrāfijā, vēlāk aizvien vairāk sācis pievērsties plakātu mākslai (Jānis Pauļuks, 1968; Jānis Kreicbergs, 1971; Latvija, 1993), preses un grāmatas grafikai (A.Strindberga Sarkanā istaba, 1964; V.Kepena Nāve Romā, 1967), dizaingrafikai (simboli, grafiskas zīmes, monogrammas u.c.). Darinājis arī akvareļus, temperas gleznojumus, zīmējumus. Darbiem raksturīgs konstruktīvi lakonisks mākslinieciskais risinājums, tīra, skaidra, izteiksmē atturīga mākslinieciskā forma, izsmalcināts krāsas lietojums.

Izstāde skatāma Kalnciema kvartāla galerijā, Rīgā, Kalnciema ielā 35, no 17. janvāra līdz 6. februārim ik dienas no plkst.12 līdz 22, izņemot svētdienas.

Izstādes kurators: Kristofers Šics. Drukas partneris: Magnum NT

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja