Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Skaistais neglītajā un nejaukais skaistajā. Izcilā zviedru fotogrāfa Larsa Tūnbjērka atgriešanās Latvijā

Mākslas stacijā Dubulti Jūrmalā atvērta izcilā zviedru fotogrāfa Larsa Tūnbjērka (1956–2015) izstāde Skaistais neglītajā un nejaukais šķietami skaistajā, kas būs aplūkojama līdz 26. janvārim

Izstādē eksponētas trīs fotosērijas, kas atspoguļo viņa unikālo fotografēšanas veidu un uzsver zviedru fotogrāfa attēlu emocionālo iedarbību.

Fotosērija Latvija, Karosta (1996) atgādina par viņa ilgajām attiecībām ar Latviju, kuru fotogrāfs vairākkārt apceļojis, apmeklējot gan laukus, gan pilsētas. "Šī fotosērija ir rietumnieka skatījums uz mūsu postsovjetisko vidi, kura uz viņu iedarbojas ārkārtīgi spēcīgi un pret kuru mums pašiem ir izlīdzināts skatījums, jo Padomju Savienības paliekas ir saglabājušās daudzās Latvijas pilsētās, līdz ar to mēs neesam tik emocionāli pārsteigti. Tāpēc ir vērts paraudzīties uz šo mantojumu ar viņa acīm, lai saprastu, ka tā ir milzīga trauma un vāts, kas joprojām ir jādziedē," sarunā ar Dienu stāsta viena no izstādes kuratorēm Inga Šteimane.

Viņa piebilst, ka šajā fotosērijā spilgti izpaužas Larsa Tūnbjērka rokraksts, kas viņam atnesis atpazīstamību ne tikai Zviedrijā, bet arī tālu aiz tās robežām. Par fotogrāfa izrāvienu savulaik kļuva fotosērija Valsts valstī, kas 1995. gadā eksponēta Starptautiskajā fotogrāfijas centrā Ņujorkā. "Larsam Tūnbjērkam piemīt empātija un spēja identificēties ar varoņiem un vidi. Viņš ir pieticīgs, sirsnīgs un vienlaikus kritizējošs, kuram savas personības dēļ izdodas panākt, ka kritika nekrīt uz nerviem un nešķiet augstprātīga," raksturo kuratore.

Savā fotosērijā I love Borås! (1988–1995) fotogrāfs iemūžinājis Zviedrijas ikdienu un izvadā pa tālaika lielveikaliem, ballītēm, mazpilsētu ielām, atrakciju parkiem, degvielas uzpildes stacijām un citām vietām, atklājot tumšu un sirreālu skatījumu uz Zviedriju ekonomiskās lejupslīdes laikā un uz mūsdienu Rietumu sabiedrību kopumā.

Savukārt trešajā fotosērijā Birojs (1994–1999) Larss Tūnbjērks ir pievērsies birojiem un piedāvā izpētīt 90. gadu darba telpas ar tam periodam raksturīgajiem datoriem un faksiem, no kuriem plūst ārā bezgala garas papīra loksnes. "No vizuālās mākslas viedokļa var izcelt fotogrāfa skatījumu caur formu, jo viņš raugās uz biroju kā uz telpu ar noteiktu arhitektonisko risinājumu un noteiktu iekārtojumu, kurā noteikti cilvēki dara noteiktas lietas. Telpa nav otrā plāna loma, tā ir galvenā varone," uzsver Inga Šteimane.

Izstādi papildina arī pasākumu programma. Jau 26. oktobrī plkst. 14.00 notiks ekskursija kopā ar kuratoriem Lovi Jonsonu, Modu Nikanderi, Ingu Šteimani un fotogrāfi Intu Ruku, kuru ar zviedru fotogrāfu saistījusi ilgstoša radoša draudzība.

Aktuālā informācija – Mākslas stacijas Dubulti Facebook lapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas gaidāms kim? jaunajā mājvietā Hanzas ielā 22

Plašas telpas laikmetīgās mākslas izstādēm, izglītības centrs un Latvijā pirmā starptautiska mēroga rezidenču un studiju programma – Kim? Laikmetīgās mākslas centrs aicina iepazīties ar nāk...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja