Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Festivālā Saxophonia izskanēs koncertprogramma Šnē un džezroks

Festivālā Saxophonia 16.februārī uz Lielās ģildes skatuves būs dzirdama koncertprogramma Šnē un džezroks, kurā uzstāsies Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga, diriģenta Normunda Šnē vadībā, un Latvijā populāri džeza mūziķi: Dāvis Jurka – saksofons, Ritvars Garoza – taustiņinstrumenti, Valters Sprūdžs – elektriskais bass un Andris Buiķis – bungas.

Džeza improvizācijas matemātiskie algoritmi un progresīvā roka brāzmainā enerģētika pieder diriģenta Normunda Šnē daudzskaitlīgajām muzikālajām stihijām. Līdztekus klasikai, 20. gadsimta modernisma strāvojumiem un civilizācijas atmiņās sakņotām laikmetīgās mūzikas alūzijām, viņa skaņu paletē allaž atrodama vieta arī pa kādai neakadēmiskai intonācijai - elektroakustiskai mūzikai, kas pasaulē nākusi ar pastiprinātāja un mikrofona starpniecību.

Frenks Zapa, Mailss Deiviss vai Genesis šajā ainavā trāpīgi ilustrē Normunda Šnē centienus sintezēt realitāti un dzīves ritma pulsāciju. To apliecina arī viņa sadarbība ar līdzīgi domājošiem kolēģiem Latvijā, muzicējot tādās progresīvā roka, kamerdžeza vai džezroka grupās kā Marana, Sīpoli un Vecās mājas. No otras puses - Djūks Elingtons vai Flečers Hendersons iemieso Normunda Šnē ideju par laikmeta gara izteikšanu orķestra daudzveidīgajās krāsās. Līdzīgi domājis arī diriģenta novadnieks Ringolds Ore – simfodžeza žanra aizsācējs Latvijā.

Festivāla Saxophonia ietvaros atšķirsim jaunu lappaspusi Latvijas džeza vēsturē. Dienasgaismu ieraudzīs Normunda Šnē, Sinfonietta Rīga un džeza grupas Lupa ilgi lolots projekts, kurā sitamistrumentālista Andra Buiķa 12 oriģinālkompozīcijās klausītājiem tiks piedāvāts melodiski krāšņs ceļojums no klasikas līdz džeza un populārās mūzikas pasaulei.

Grupa Lupa apvieno četrus pazīstamus Latvijas džeza mūziķus: Dāvi Jurku – alta un tenora saksofons, flauta un klarnete; Ritvaru Garozu – sintezatori un taustiņinstrumenti, Valteru Sprūdžu – elektriskais bass un Andri Buiķi – bungas un analogā bungmašīna. 2019. gadā izdots grupas Lupa debijas albums Sequences and Consequences, kas gūstot kritiķu un klausītāju atzinību tika nominēts Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvai Zelta mikrofons kategorijā Labākais džeza mūzikas albums. 2022. gadā, apgādā Jersika Records, izdots grupas Lupa otrais albums – Sketches of trees / Koki.

Biļetes ir iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

Vairāk festivāla mājaslapā www.saxophonia.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja