Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +19 °C
Pērkona negaiss
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

Lielajā ģildē pēdējā lielajā koncertā pirms rekonstrukcijas uzstāsies Daniils Bulajevs un kamerorķestris Davinspiro Camerata

Piektdien, 21. jūnijā, plkst. 19.00 Lielajā ģildē notiks pēdējais lielais koncerts pirms rekonstrukcijas. Kamerorķestris Davinspiro Camerata kopā ar vijolnieku Daniilu Bulajevu, pianisti Agnesi Egliņu, čellisti Gunu Šnē, vibrofonistu Andreju Puškarevu un klarnetisti Annu Mariju Kubecku atskaņos D. Šostakoviča, M. Rihtera, G. Pelēča, A. Maskata un R. Paula mūziku.

Koncerta solists un orķestra mākslinieciskais vadītājs vijolnieks Daniils Bulajevs saka: “Koncertā klausītājs piedzīvos ārkārtīgi plašu emociju spektru – gan pārdomas un asaras, dvēseles kliedzienus un ciešanas, gan cerību, ticību un prieku! Šī ir pēdējā iespēja izbaudīt simfonisko mūziku Lielajā ģildē pirms tās rekonstrukcijas, kas sāksies jau 1. jūlijā.”

Nosaukums Atdzimšana radies, pretnostatot abas koncerta daļas, no kurām pirmā izskanēs gandrīz pilnīgā tumsā. Maksa Rihtera stīgu kvintets On the Nature of Daylight no albuma The Blue Notebooks (2003) ir, paša komponista vārdiem, "protests pret vardarbību Irākā un pārdomas par vardarbību - gan personīgi bērnībā piedzīvoto, gan kara varmācību". Dmitrija Šostakoviča Kamersimfonija c moll op.110a (1960) ir traģisma, ironijas un pretrunu pilns veltījums “fašisma un kara upuriem”. Sākotnēji tapis kā 8. stīgu kvartets, tas sarakstīts 3 dienu laikā Drēzdenē, kur komponistu dziļi satrieca iznīcība, ko pilsētai bija nesusi Otrā pasaules kara bombardēšana.

Koncerta otrajā daļā gaismu un cerību atnesīs Georga Pelēča Concertino Bianco (1983) klavierēm ar orķestri. Pianiste Agnese Egliņa saka: “G. Pelēča Baltais koncerts pacilā un iedvesmo. Tā ir mūzika, kas sniedz mieru, harmoniju un dzīvesprieku.” Turpinājumā Artura Maskata Pusnakts Rīgā (2014) uzburs Rīgas 30. gadu bohēmisko atmosfēru. Čelliste Guna Šnē opusu raksturo šādi: Laisks kā pusizdedzis cigārs, šarmants kā kakla bedrīte un pārgalvīgs kā neciešams pusaugu puika.” Skaņdarbs ir veltījums Žanim Lipkem un viņa dzīvesbiedrei Johannai, kuri caur smagiem likteņa pārdzīvojumiem saglabāja mīlestību līdz pat pēdējai dzīves dienai. Ar nebēdnīgu prieku koncertu noslēgs Raimonda Paula mūzika izrādei Odesa, burvīgā pilsēta (2014), ko šī koncerta mūziķu sastāvam speciāli aranžējis Andrejs Puškarevs.

Daniils Bulajevs ir bezgala pateicīgs maestro Raimondam Paulam par atļauju aranžēt un atskaņot daļu no viņa mūzikas izrādei Odesa, burvīgā pilsēta. “Ļoti priecājos, ka kopā ar mani būs mani brīnišķīgie skatuves draugi un kolēģi Agnese Egliņa, Guna Šnē, Andrejs Puškarevs, Anna Marija Kubecka un, protams, mans mīļais kamerorķestris Davinspiro Camerata.

Biļetes: bilesuparadize.lv.

 

Davinspiro Camerata ir Daniila Bulajeva 2022. gadā izveidots stīgu kamerorķestris, kas apvieno jauno un talantīgo Latvijas mūziķu paaudzi un jau koncertējis vairākās Latvijas koncertzālēs. Orķestris ir sadarbojies ar vairākiem pasaules līmeņa solistiem - Mišu Maiski, Andres Mustonens, Gunu Šnē, Elīnu Bukšu un Grigoriju Kovaļevski. 2023. gadā orķestris veicis savu pirmo ierakstu prestižajā Champs Hill Records ierakstu studijā Lielbritānijā.

19 gadus vecais vijolnieks Daniils Bulajevs ir plūcis laurus konkursos Latvijā, Lietuvā, Lielbritānijā, Ķīnā, Krievijā un Itālijā. Piecu gadu vecumā Daniils pirmoreiz uzstājās ar kamerorķestri, savukārt pēc diviem gadiem koncertēja ar simfonisko orķestri. 8 gadu vecumā sniedza savu pirmo solokoncertu. Uzstājies ar LNSO, Liepājas SO, Kremerata Baltica, Glasperlenspiel Sinfonietta, Makao simfonisko orķestri, Philharmonia Orchestra u.c. Piedalījies neskaitāmās meistarklasēs pie pasaulslaveniem mūziķiem, kā arī Starptautiskajā Musica Mundi festivālā Beļģijā (2013) un Starptautiskajās Kronberga Akadēmijas vijolnieku meistarklasēs Vācijā (2019). Pēc uzvaras Starptautiskajā Vindzoras Stīginstrumentu konkursā talantīgais vijolnieks uzstājās koncertā Lielbritānijas karaliskajai ģimenei, t.sk., karalim Čārlzam III.

Latviešu pianistei Agnesei Egliņai piemīt ekspresīva un patiesa skatuves klātbūtne, rotaļīga veiklība, azarts un spars. Laureāte vairākos starptautiskos konkursos, kā arī divas rezies ieguvusi Lielo mūzikas balvu – 2010. gadā kategorijā Par izcilu darbu ansamblī un 2020. gadā kategorijā Par izcilu sniegumu gada garumā. Sadarbojoties ar mūziķiem dažādos kameransambļu sastāvos, Egliņa kļuvusi par vienu no pieprasītākajiem pianistiem Latvijā. Bieža viešņa ārvalstu koncertzālēs, uzstājusies Eiropā, Āfrikā, ASV un Ķīnā. Kā soliste un kamermūziķe Agnese ir piedalījusies daudzos starptautiskos mūzikas festivālos - Šlēsvigas-Holšteinas mūzikas festivālā, Starptautiskajā Monpeljē mūzikas festivālā, Promenādē Lusakas pilsētā Zambijā, VII Kremerata Baltica festivālā, 16. un 21. Liepājas Starptautiskajā Pianisma zvaigžņu festivālā un daudzos citos.

Čelliste Guna Šnē ir aktīva kamermūziķe, vairāku pastāvīgu kamermūzikas vienību dalībniece. Par izcilu sniegumu ansamblī vairākkārt nominēta Lielās mūzikas balvai. Viena no Trio Art-i-Shoc (čells, klavieres, sitaminstrumenti) dibinātājām un dalībniece kopš 2011. gada. Trio debijas albums saņēmis Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu Zelta mikrofons kategorijā Labākais klasiskās mūzikas CD Latvijā 2018.

2009–2018 bijusi Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga čellu grupas koncertmeistare. Guna Šnē ir sadarbojusies ar neskaitāmiem Latvijas izpildītājmāksliniekiem un kā soliste muzicējusi ar Valsts kamerorķestri Sinfonietta Rīga, LNSO, LSO, Latvijas Radio kori, Valsts kori Latvija u.c. Kopš 2021. gada Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas čella spēles docente.

Andrejs Puškarevs ir solo vibrafonists, perkusionists, komponists un aranžētājs. Kā solists uzstājas daudzās koncertzālēs visā pasaulē, tostarp Kārnegī zālē Ņujorkā, Albertholā Londonā, Musikverein un Konzerthaus Vīnē, Concertgebouw Amsterdamā, Elbphilharmonie Hamburgā. Kā kamermūziķis uzstājies kopā ar Gidonu Krēmeru, Yo Yo Ma, Martha Argerich, Sol Gabetta, Julius Berger, Julian Rachlin, Alexander Zemtsov un daudziem citiem izciliem mūziķiem. Guvis pasaules mēroga balvas: Grammy balva (CD After Mocart, 2001), Echo Award (2002), Deutsche Schallplatte (solo CD Bach Vibrations, 2007), Pro Europe Award (2004). Kopš 2009. gada Andrejs Puškarevs regulāri sniedz meistarklases visā pasaulē un ir bijis žūrijas loceklis daudzos starptautiskos sitaminstrumentu konkursos. Kopš 2013. gada ir Majestic Percussion™️ un Innovative Percussion™️ atbalstītājs un oficiālais izpildītājs.

Klarnetiste Anna Marija Kubecka ir absolvējusi Emīla Dārziņa Mūzikas skolu pie pedagogiem Gunāra Kļaviņa un Mārtiņa Circeņa. Šobrīd studē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pie pedagogiem Mārtiņa Circeņa un Annas Gāganes. Anna ir piedalījusies vairākos starptautiskos konkursos, kuros ieguvusi godalgotas vietas. Piedalījusies meistarklasēs pie pasaules līmeņa klarnetistiem, to skaitā pie Jehuda Gilada un Fransuā Bendas. Ir spēlējusi kopā ar Lavijas Nacionālo simfonisko orķestri, Liepājas Simfonisko orķestri un Sinfonia Concertante.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja