Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mūsu vijoļmūzikas jaunie pārsteigumi. Jau klāt Pētera Vaska fonda koncerts Mazajā Mežotnes pilī

Jau devīto reizi Mazajā Mežotnes pilī norisināsies nozīmīgākais Pētera Vaska fonda koncerts Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne. Koncertā, kas notiks 9. augustā plkst. 19, piedalīsies vijolniece Magdalēna Geka un pianists Georgs Kjurdians. Kā arvien, programmu veido latviešu komponistu mūzika. Tiks pirmatskaņoti Pētera Vaska fonda pasūtītie jaundarbi – izsmalcinātās latviešu komponistes Santas Bušs opuss Ich kann dich noch sehen... un Platona Buravicka Darba instrumenta restaurācija. Skanēs arī Jāzepa Vītola, Tālivalža Ķeniņa, Maijas Einfeldes un Jāņa Ķepīša skaņdarbi.

"Mūsdienu "bling-bling" laikmetā, kad vizuālais tēls un sociālie mediji var radīt un vadīt visu karjeru, Georgs un es vēlamies atgriezties pie patiesām mūzikas un arī dzīvā koncerta pamatvērtībām. Citiem galvenais ir klausītāju apžilbināt vai tam kaut ko pierādīt, bet mūsu galvenais mērķis ir emocionāli aizkustināt, būt patiesiem pret sevi un klausītāju, un, ja nu pa ceļam sanāk arī publikai atklāt kādu jaunu vai piemirstu skaņdarbu, tad varam būt mierā ar sevi," saka vijolniece Magdalēna Geka.

Ieguvusi maģistra grādu Parīzes Nacionālajā augstākajā mūzikas un dejas konservatorijā (CNSMDP) vijoles un kameransambļa specialitātē, talantīgā mūziķe pašlaik turpina studijas prestižajā mākslinieka diploma (Artist Diploma) programmā un beidzot var veltīt laiku saviem personīgajiem projektiem. Pagājušā gada nogalē vijolniece satikās ar Georgu Kjurdianu, klasesbiedru no Dārziņskolas laikiem, kurš pēc studijām Roberta Šūmaņa Mūzikas augstskolā Diseldorfā un maģistrantūras Folkvanga Mākslas universitātē Esenē kaldina koncertu solista diplomu Minsteres Mūzikas augstskolā pie slavenā pedagoga Arnulfa fon Arnima. "Dažas dienas kopā pamēģinot, secinājām, ka viens otru ļoti labi muzikāli papildinām. Esmu diezgan impulsīva, kā lokomotīve ar trakām idejām, savukārt Georgs ir ļoti mierīgs, izbauda mirkli. Kā jau ārzemēs dzīvojošiem latviešu mūziķiem gadās, mūs vienoja arī kopīga interese par latviešu repertuāru, tāpēc mūsu dueta debija ar šādu repertuāru koncertā Mazajā Mežotnes pilī ir likumsakarīga," uzsver Parīzē dzīvojošā Magdalēna Geka. Zīmīgi, ka savulaik Dārziņskolā Georgs Kjurdians mācījies arī kompozīciju – un tieši pie Pētera Vaska.

Izpētījusi gandrīz visu Latvijas Mūzikas informācijas centra katalogu, Magdalēna devusies uz bibliotēku Latvijā. Pēc tam Parīzē kopā izspēlējot guvumu, mūziķi bijuši ļoti apmierināti ar atradumiem. To vidū ir arī koncerta pārsteigums – kāda latviešu komponista miniatūra, kuras notis izdotas 1988. gadā Parīzē un tur uzietas kādā nošu veikalā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja