Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Nokļūsti tuvāk saknēm caur mūziku. Valmiermuižas etnomūzikas festivāls kā alternatīva Positivus

Valmiermuižas etnomūzikas festivāls, kas gaidāms 15. jūlijā Valmiermuižas parkā, jau kļuvis par galveno ikgadējo folkam un ar to saistītām tradīcijām veltīto pasākumu Latvijā.

Tas tiek rīkots kopā ar Kultūras un menedžmenta centru Lauska un sākotnēji nesa arī tā nosaukumu, kas kopš pagājušā gada mainīts, lai precizētu ģeogrāfisko atrašanās vietu. Ik gadu festivāla ietvaros notiek ne vien dažādu valstu mūziķu koncerti, tirdziņš un seno amatu darbnīcas, bet arī spāņu mākslinieka Džordi NN veidotas ugunsskulptūras aizdegšana, ko šogad papildinās cirka performance Latvijas kontrabasista Staņislava Judina pavadījumā, iestājoties tumsai.

Festivāla muzikālās programmas galvenie mākslinieki šogad būs pasaules mūzikas industrijā iecienītā Itālijas apvienība Canzoniere Grecanico Salentino, kas darbojas jau teju pusgadsimtu, bet pēdējos piecpadsmit gadus to vada dziedātājs, vijolnieks un perkusionists Mauro Durante, kura ģimene ir apvienības dibinātāja un uzturētāja no paaudzes paaudzē. Pirms pieciem gadiem Canzoniere Grecanico Salentino saņēma britu žurnāla Songlines balvu kā pasaules labākā grupa, kas ir viens no prestižākajiem globālās mūzikas apbalvojumiem. Britu laikraksts The Guardian atzīmē, ka Canzoniere Grecanico Salentino rāda ceļu, kā lokālu mūziku pārvērst globālā zīmolā, savukārt The New York Times viņu priekšnesumu salīdzina ar virpuļviesuli.

Ukrainu Valmiermuižas Etnomūzikas festivālā pirmoreiz pārstāvēs grupa Joryj Kłoc – folkroka apvienība no Ļvivas, kas atradusi jaunu skanējumu tradicionālajām ukraiņu dziesmām, kuras radušās pirms vairākiem gadu simtiem. Tās sasaucas arī ar šībrīža situāciju, kad mūziķi paši piedalās savas dzimtenes aizstāvībā, apliecinot savas tautas sīkstumu ne vien ar mūzikas instrumentiem un dziesmām, bet pašiem iesaistoties karadarbībā. Interviju ar Joryj Kłoc līderi – perkusionistu un vokālistu Antonu Vognedaru Lubiju – lasiet laikraksta Diena šīsnedēļas pielikumā SestDiena.

Festivālā paredzēti arī somu dzejnieces Heli Lāksonenas un latviešu dzejnieka Gundara Godiņa darbu lasījumi autoru izpildījumā, etīžu teātra Nerten izrāde, jaunākais latviešu kino sadarbībā ar LKA Nacionālo filmu skolu un brīvdabas mākslas izstāde. No Latvijas mūziķiem šogad festivālā piedalīsies Juris Kaukulis ar savu Jauno Jāņu orķestri, eksperimentālā folka trio Rāva, komponista un aranžētāja Jēkaba Nīmaņa muzikālā apvienība Jakob Noiman Festival Band, bet pēc koncertiem pašiem izturīgākajiem, kuri vēl nedosies mājup vai izgulēties teltīs, par etnodisko no ierakstiem parūpēsies dīdžeji Dīvs Reiznieks un Kaspars Zaviļeiskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja