Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Orfejs ar savu mūziku maina likteņa gaitu. Čečilia Bartoli aicina uz Zalcburgas Vasarsvētku festivālu

Šajā nedēļas nogalē, no 26. līdz 29. maijam, Zalcburgā notiks Vasarsvētku festivāls, kura mākslinieciskā vadītāja kopš 2012. gada ir itāļu operprīma mecosoprāns Čečilia Bartoli. Šoreiz festivāla tēma ir Dvēseles kaislības/Les Passions de l’âme un par galveno varoni ir izraudzīts Orfejs

Klausītāji tiks aicināti doties ceļojumā uz pazemes valstību, lai vēlreiz piedzīvotu operas dzimšanu no Orfeja bēdām par mīļotās Eiridikes zaudējumu. Vasarsvētku festivāla notikumos Čečilia Bartoli un viņas uzaicinātie mākslinieki pievērsīsies mītam par Orfeju, kura dziesma un spēle ir iemūžināta Klaudio Monteverdi, Kristofa Vilibalda Gluka un Jozefa Haidna darbos.

"Es ticu mūzikas un cilvēka balss spēkam. Orfeja mīts ir viens no tiem, kas mani fascinē visvairāk. Esmu saviļņota, lasot par Orfeja mūzikas brīnumaino iedarbību: tā spēj nomierināt un samierināt visbriesmīgākos ienaidniekus – pat nāvi – un mainīt dzīvi neiedomājamā veidā, jo viņš ir uzdrošinājies mest izaicinājumu pasaules mūžīgajiem likumiem. Orfejs ar savu mūziku maina likteņa gaitu – tas izskaidro, kāpēc šis varonis visos laikos ir piesaistījis komponistu uzmanību," uzsver Čečilia Bartoli.

Festivālā tiks iestudēta Gluka opera Orfejs un Eiridike (tiks izmantota 1769. gadā tapusī partitūras Parmas versija, kas tiek atskaņota samērā reti). Izrādē, kuru ir veidojis diriģents Džanluka Kapuano un režisors Kristofs Lojs, spēlēs orķestris Les Musiciens du Prince – Monaco. Orfeja lomā debitēs pati Čečilia Bartoli, Eiridiki dziedās Melisa Ptī. Izrāde būs skatāma 26. un 28. maijā (augustā tā papildinās lielā vasaras Zalcburgas festivāla programmu).

Gluka Orfeja un Eiridikes Parīzes versiju (1774) 27. maijā varēs iepazīt horeogrāfa Džona Neimeiera un viņa vadītā Hamburgas baleta iestudējumā, kurā opera ir apvienota ar baletu. Orfeju atveidos tenors Maksims Mironovs un dejotājs Edvīns Revazovs, Eiridiki – soprāns Andriana Čučmane un dejotāja Anna Laudere. "Viena no Orfeja operām, kas jau sen mīļa manai sirdij, ir Haidna L’anima del filosofo," stāsta Čečilia Bartoli. Šīs operas koncertversijā 27. maijā līdzās festivāla saimniecei (šajā darbā viņai atvēlēta Eiridikes loma) būs dzirdami Tomass Hempsons, Rolando Viljasons un Melisa Ptī.

Viens no pirmajiem lielajiem operas žanra darbiem mūzikas vēsturē – Monteverdi Orfejs – 28. maijā festivālā tiks piedāvāts neparastā formā: to iestudēs vairāk nekā 200 gadu senā Milānas leļļu teātra trupa Carlo Colla & Figli. Solisti Renato Dolčīni, Karlota Kolombo un Sāra Mingardo pievienosies instrumentālistiem orķestra bedrē, savukārt uz skatuves leļļu mākslinieki atdzīvinās darbību ar marionetēm un rūpīgi izstrādātām miniatūrām dekorācijām.

29. maijā divos festivāla notikumos tiks godināts diriģents, pianists, aizrautīgs kultūras un mākslas popularizētājs un aizstāvis Daniels Barenboims, kurš pērn svinēja 80 gadu jubileju. Suminot viņu, Čečilia Bartoli saka: "Vienmēr būšu pateicīga Danielam Barenboimam par to, ka viņš mani atklāja un sniedza padomus karjeras sākumposmā, kā arī par to, ka jau 35 gadus viņš ir bezgala iedvesmojošs partneris mūzikā un uzticams draugs." Daniela Barenboima karjera turpinās jau septiņus gadu desmitus. "Tādi cilvēki kā Daniels Barenboims apliecina, ka diži mīti nav tikai mūsu ambiciozā prāta radīti. Acīmredzot tie var būt pilnīgi reāli, un to pirmsākumi ir meklējami tādās personībās kā Barenboims," piebilst festivāla vadītāja.

Franča Šūberta kamermūzikas programmā 29. maijā Daniels Barenboims uzstāsies kopā ar Čečiliu Bartoli un savu domubiedri leģendāro pianisti Martu Argerihu. Tās pašas dienas izskaņā lielajā galā koncertā piedalīsies ne tikai pats gaviļnieks, Čečilia Bartoli un Marta Argeriha, bet arī pianists Lans Lans un dziedātāji Plasido Domingo, Soņa Jončeva un Rolando Viljasons. Florences Maggio Musicale orķestri diriģēs patriarhs Zubins Meta. Skanēs Bēthovena, Čaikovska, Pučīni, Džordāno un Mocarta mūzika.

Informācija: salzburgerfestspiele.at

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja