Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Rīgā uzstāsies somu diriģēšanas skolas leģenda maestro Jorma Panula

Izcilais maestro un daudzu pasaulslavenu diriģentu skolotājs, somu diriģēšanas skolas “tēvs” Jorma Panula 5. oktobrī uzstāsies Rīgā, kur koncertā Rīgas Latviešu biedrības namā kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO) atskaņos jubilāra Riharda Štrausa Obojas koncertu (solists – Egils Upatnieks) un somu nacionālā komponista Žana Sibēliusa Otro simfoniju. Viens no maestro Jormas Panulas mācekļiem ir arī LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Tarmo Peltokoski, padarot šo par patiesi īpašu satikšanos mūzikā

Maestro Jorma Panula (1930) ir viens no pazīstamākajiem izcilu diriģentu skolotājiem – viņu vidū ir tādi somu diriģenti kā Esa Peka Salonens, Miko Franks, Sakari Oramo, Juka Peka Saraste un Klauss Mekele. Arī LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Tarmo Peltokoski vadījis savas studijas pie izcilā meistara. Tāpat leģendārais maestro bijis Turku filharmoniskā orķestra, Helsinku filharmoniskā orķestra un Orhūsas simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Šobrīd viņš ir pieprasīts viesdiriģents, kurš priekšplānā izvirzījis pedagoģisko darbību. Jormas Panulas vadītās meistarklases ir atzītas visā pasaulē, īpaši prestižs ir viņa dibinātais starptautiskais konkurss Jorma Panula International Conducting Competition, kas norisinās kopš 1999. gada.

Par savu skolotāju Tarmo Peltokoski stāsta: “Jorma Panula ir neatkārtojams diriģēšanas mentors, īsta dzīvā leģenda! Mana pirmā sastapšanās ar Jormu Panulu bija 2014. gadā, un turpmākajos gados pie viņa apguvu diriģentam nepieciešmās prasmes. Taču viņš man daudz ko iemācīja arī par dzīvi. Jorma Panula augustā atzīmēja savu 94. jubileju, bet nekas neliecina, ka viņš grasītos apstāties. Panulas vārds pazīstams visā pasaulē. Pret viņu izjūt cieņu un bijību. No visiem somu mūziķiem vēsturiskās ietekmes ziņā viņš ir pielīdzināms pašam Sibēliusam.”

Gaidāmā LNSO tikšanās ar Jormu Panulu norisināsies sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (JVLMA). Pēc īpašas atlases, kuru vērtēja arī Tarmo Peltokoski, JVLMA studentiem būs unikāla iespēja diriģēt orķestri mēģinājumos maestro Jormas Panulas pārraudzībā.

"Esmu īpaši pagodināts uzaicināt savu skolotāju diriģēt manis vadīto Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Iespēja strādāt ar diženo maestro maniem mūziķiem ir ekskluzīva privilēģija, par ko runās vēl ilgi. Panulas vadītais koncerts un meistarklase būs starptautisks notikums, atspoguļojot ievērojamo interesi par viņu," lepojas Tarmo Peltokoski. “Šī koncerta dēļ mainīju savus mākslinieciskos plānus, lai būtu klāt šajā īpašajā notikumā.”

Koncertā skanēs Žana Sibēliusa Otrā simfonija un Riharda Štrausa Obojas koncerts, kura atskaņojumā solists būs LNSO oboju grupas koncertmeistars Egils Upatnieks. Viņš ir Dānijā rezidējošā koka pūšaminstrumentu kvinteta Carion dalībnieks, regulāri uzstājoties Dānijā, Zviedrijā, Vācijā, Šveicē, Austrijā u.c. Kā solists uzstājies ar LNSO, Sinfonia Concertante, Vidzemes kamerorķestri, Baltijas mūzikas akadēmiju kamerorķestri, Odenses simfonisko orķestri u.c.

Koncerts Rīgas Latviešu biedrības namā 5. oktobrī sākas plkst. 19.00. Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gatavojoties Arēnas šovam, Gustavo izdod jaunu dziesmu

Mūzikas producents un izpildītājs Gustavo, gatavojoties savam līdz šim grandiozākajam un dinamiskākajam koncertšovam, kas notiks 6. decembrī Arēnā Rīga, izdod jaunu skaņdarbu Jāshēmo, informēja mūziķ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja