Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Apvienība ZeMe piesaka pirmo albumu un koncertu

Skaņu tehnoloģiju neparastā savienība

Apvienība ZeMe veidojusies vairāku gadu garumā. Koklētāja Laima Jansone ar elektroniskās mūzikas pārstāvi, dīdžeju Monstu (Uldi Cīruli) pirms četriem gadiem saspēlējās koncertprogrammā Zeme, kas tapa kā projekts braucienam uz Japānu. Seno un tradicionālo kokles skanīgumu papildināja elektroniskās mūzikas ritmi. Klausītājiem patika, un pašiem mūziķiem arī, tāpēc sadarbība turpinājās. "Apspriedām dažādus citus nosaukumus, bet palikām pie saknēm – ZeMe," tā muzikālās apvienības nosaukumu izskaidro Laima Jansone.

"Zeme ietver sevī pasaules jēdzienu, kā vietu, kurp doties. Tie ir dažādi slāņi, kas savienojas, tāpat kā mūsu daiļrade." Spēle ar lielajiem burtiem nosaukumā vairāk domāta starptautiskai izpratnei, jo savas ne tik ilgās darbības laikā mūziķi jau koncertējuši daudzās pasaules malās – Japānā, Apvienotajos Arābu Emirātos, Itālijā, Somijā, Kazahstānā un citās valstīs, vakar viņi atgriezās no Kirgizstānas. 

Ar singlu Visuma vizošā tumsa nupat pieteikts apvienības pirmais albums, kas atvēršanas svētkus piedzīvos 16. maijā. Albums radies gluži loģiski, laika gaitā, vērojot vienam otru, saspēlējoties, stāsta Jansone. Tajā iekļauti desmit skaņdarbi. "Daļa no tiem ir jau koncertos dzirdēti. Skaņdarbs Visuma vizošā tumsa, kas paņemts kā vadmotīvs, stāsta par pārpasaulīgo un pasaulīgo, par gaismas un ēnu spēlēm," atklāj Jansone. "Un katrs var izvēlēties savu redzējumu. Viens, acis aizverot, iztēlosies, ka guļ pļavā zem zvaigžņotas debess, bet cits, iespējams, spēs iedomāties sevi lidojam ap zemeslodi. Un tā ir arī sevis iepazīšana, savu tumšo pušu izzināšana." Skaņdarbos dzirdama kokle – gan ar efektiem, gan bez – un arī dažādas elektroniskas sintezatoru skaņas, scratch (skreča) elementi, kuri albumā gan nebūs piesātināti. Skanēs arī viena dziesma no Latvijas folkloras arhīva. Karlīna Vītoliņa iedziedājusi savu rotaļu dziesmu. "Tā ir par piemirstu tikumu – pēc labi padarīta darba jāprot arī bumbulēt," paskaidro Laima Jansone. 

Viņai un DJ Monstam pēc ierakstītā albuma arī būtu iemesls bumbulēt, bet izskatās, ka tā nenotiks, jo rudenī, 20. septembrī, skaņdarbi no jaunā albuma būs dzirdami koncertā Visuma vizošā tumsa Mūzikas namā Daile. Kā Laima Jansone raksturo šo mūziku, tā ir starp mūsdienīgo un tradicionālo, starp mieru un trakulību, starp trauslo un nesatricināmo, starp nopietnību un rotaļīgumu, ko sniedz gan elektriskās, gan akustiskās kokles, kā arī elektronikas skaņas, kas tiks filigrāni veidotas no dažādu sadzīves priekšmetu skaņām, un to visu papildinās Toma Poiša kontrabasa solo. Koncertā piedalīsies arī dejotāji, jo ar kustību var parādīt dabas ritmus un sirdspukstus, bet īpaša scenogrāfija atklās Visuma vizošās tumsas un gaismas spēles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja