Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Šmīdbergs iedvesmu "Simfonijai" smēlies ģimenes vēsturē

Komponists Vilnis Šmīdbergs, kura "Simfonija" pirmatksaņojumu piedzīvos komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā 14.jūnijā profesionālā pūtēju orķestra "Rīga" latviešu mūzikas koncertā Rīgas Domā, iedvesmu jaundarbam komponists smēlies savas ģimenes traģiskajā vēsturē, kad 1941.gadā no Latvijas izsūtīts tuvs radinieks. "Šajā skaņdarbā apkopota visa mana mūža garumā gūtā radošā pieredze, šeit nav vietas muzikāliem eksperimentiem," saka komponists.

"Simfonijas" zemtekstā rindas no Svētajiem Rakstiem vēsta – "Svētā Marija, Dieva Māte, lūdz par mums, grēciniekiem, tagad un mūsu nāves stundā". Komponists atklāja, ka simfonija nosacīti sastāv no pieciem posmiem. Tā sākas ar lēnu, tautiski noslēpumainu ievadu. Totalitārisms raksturots ar kariķēta "monstroza" marša palīdzību, simfonijas kulminācijā pausta cerība, savukārt mažorīgajā izskaņā kā aizlūgums par mirušajiem skan katoļu lūgšana – korālis "Esi sveicināta, Marija…".

Koncertā līdztekus V.Šmīdberga "Simfonijas" pirmatskaņojumam orķestris "Rīga" diriģenta Andra Pogas vadībā atskaņos latviešu izcilākā simfoniķa Jāņa Ivanova klavierdarbu "Mana dzimtene" Mendeļa Baša pārlikumā pūtēju orķestrim un bieži dažādās versijās atsevišķi atskaņoto lēno daļu "Adagio" no čella koncerta. Čella solo spēlēs Ēriks Kiršfelds. Latvijas Nacionālās operas solists, baritons Imants Erdmans dziedās Jāņa Mediņa solo dziesmas "Birzēm rotāts Gaiziņš" un "Uz augšu", kā arī Bruno Skultes "Sapņu zeme".

Koncerts sāksies plkst.19. Ieeja koncertā ir ar bezmaksas ielūgumiem, kurus var saņemt Rīgas Doma kasē. Pūtēju orķestra "Rīga" koncerti komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā Rīgas Domā ir jau gadiem iekopta tradīcija, atceroties totalitārisma režīmā bojā gājušos.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja