Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Tatjana Suta. Dzimusi mākslai

"Šis muzejs ir tapis tāpēc, ka bija divi lieli mākslinieki - Romans Suta un Aleksandra Beļcova - un viņu meita Tatjana Suta, kura uzcītīgi glabāja savu vecāku veikumu un beigās pieņēma lēmumu šo mantojumu novēlēt valstij," atklājot izstādi Skatuve. Mūzika. Deja Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas memoriālajā muzejā, teica Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

Šoreiz uzmanības centrā ir pati Tatjana Suta - balerīna, mākslas zinātniece, televīzijas žurnāliste. Izstāde ir veltījums neordinārajai, talantīgai personībai 90. gadu jubilejā. T. Suta mūžībā aizgāja 2004. gadā, gandrīz līdz pēdējam dzīves brīdim vēl lasīdama Kultūras akadēmijas studentiem savas leģendārās lekcijas vecāku dzīvoklī, kur arī šodien saglabāts mākslinieku gars. Māra Lāce smejas, ka, 2008. gadā atklājot muzeju, saņēmusi pārmetumus, ka nav saglabāti vīna traipi uz klavierēm. "Jā, varbūt klavieres ir sanākušas mazliet par spīdīgu," pieļauj direktore.

Skatuve, mūzika un balets ir tas, kas vienoja radošo ģimeni. Romans Suta (1896-1944) savas radošās karjeras laikā kā scenogrāfs veidoja noformējumu daudziem operas, baleta un teātra uzvedumiem. Aleksandra Beļcova (1892-1981) portretēja baleta un operas māksliniekus, aktierus un režisorus, kuru lielākā daļa bija viņas tuvi draugi un paziņas. Savukārt Tatjana Suta (1923-2004) pirms veiksmīgas mākslas vēsturnieces karjeras sākšanas ilgstošus gadus dejoja Rīgas baleta trupā.

"Satikām mūsu ģēniju," par kādu viesošanos ar mazo Taņu pie tēva operas mākslinieku darbnīcās vēlāk paironizē Beļcova. Visticamāk, tieši no tēva Tatjana Suta mantojusi vienreizēju stāstnieces talantu. Tēvu viņa raksturo kā pilnīgi neaprēķināmu savās izdarībās, taču sirsnīgu un mīlošu tēvu, kurš "dzīves mutulī lēca kā nirējs no tramplīna okeāna dziļumos, nebīdamies riska un nedomādams par sekām. Viņš vienkārši bija nevaldāmi dzīves kārs". Arī pašas Tatjanas Sutas dzīves sākums ir tēva versmainās dabas cienīgs. Viņa piedzimst vecāku ceļojuma laikā Parīzē. Vārgajai meitenītei mūki Monmartras klosterī dod skaistu un stipru vārdu Tatjana. Mazo Taņu audzina Romana Sutas mamma Natālija Suta - leģendārās veģetārās kafejnīcas Sukubs saimniece. Izstādē apskatāmas arī mazās Taņas vēstules mammai - ieturētajai gara aristokrātei Aleksandrai Beļcovai rūpīgi izlocītā atpakaļkrītošā bērna rokrakstā.

No 1970. gada turpmākos 22 gadus Tatjana Suta strādāja Latvijas Televīzijā. "Skatītājiem iepatikās viņas veidotie raidījumi par mākslu - saprotami un saistoši, un pati šarmantā raidījumu vadītāja - ar balerīnas stāju, nostādītu zemu balsi un lielisku, no tēva mantotu stāstītājas talantu," stāsta kuratore Nataļja Jevsejeva. "Šāda tipa raisījumu vienkārši vairs nav. Tiem bija īpaša maģija. Tatjana Suta savus TV raidījumus veidoja ar milzīgu aizrautību un informācijas blīvumu. Pat ja reizēm tās bija viņas brīvas interpretācijas, Suta spēja aizraut un pārraidīt raidījuma varoņa vai tēmas garu," saka M. Lāce.

Darbiem pievienoti stāstiņi no Tatjanas Sutas atmiņu grāmatas No mazā velnabērniņa līdz lidojošai žurnālistei. "Līdz ar to izstāde ir kā ekskursija ar Taņu," saka kuratore N. Jevsejeva.

Izstāde Skatuve. Mūzika. Deja

Romāna Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs

Līdz 12. oktobrim

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja