Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Uz skatuves kopā gleznos Svētpavasari. Pianists un gleznotāja tiekas Stravinska mūzikā

Pianists Reinis Zariņš un nīderlandiešu gleznotāja Marilēna Shiltkampa tiksies mākslu sinerģijas projektā – dzīvās mūzikas/glezniecības performancē Atmošanās kultūras telpā Hanzas perons 17. jūnijā plkst. 19.00.

Šī būs glezniecības un mūzikas saplūšana, Reinim Zariņam spēlējot un Marilēnai Shiltkampai vienlaicīgi uz audekla vizualizējot Igora Stravinska baletu Svētpavasaris. Iemiesot dzīvās mūzikas/glezniecības performancē Igora Stravinska (1881–1971) oriģināli baletam Svētpavasaris rakstīto mūziku ir Reiņa Zariņa un Marilēnas Shiltkampas sens sapnis un abu līdzšinējās sadarbības augstākais punkts. "Pirms desmit gadiem man radās ideja par tādu performanci, kurā pianists spēlē un gleznotājs glezno tieši to, kas mūzikā notiek, un tieši tajā brīdī, kad tas notiek. Nīderlandiešu gleznotāja Marilēna Shiltkampa bija apciemojusi Rīgu, kā arī kādu Marisa Jansona koncertu, un es pamanīju viņas darbus Facebook. Ievēroju, ka gleznu nosaukumi ir simfoniju daļu nosaukumi. Vienā koncertā pārdzīvoto viņa gleznoja vairāku mēnešu garumā, bet, kad vaicāju par mūzikas gleznošanu brīdī, kad tā skan, turklāt uz skatuves, Marilēna nesabijās un teica, ka būtu gatava vismaz izmēģināt," atminas Reinis Zariņš. Tā arī sākās – ar dažādiem eksperimentiem Londonā, ar dalību festivālos un vairākām pilnām programmām, tostarp Cēsu Mākslas festivālā 2017. gadā.

"Mēs šo konceptu saucam par musicpaintingLIVE, un tas atklāj mūsu sadarbības būtību – ka šī mūzikas vizualizēšana notiek dzīvajā, nevis pēc tam. Tas, protams, mūs arī ierobežo – jo Marilēnai ir tikai tik daudz laika, cik ilgst skaņdarbs. Viņa tam ir atradusi pati savu, japāņu kaligrāfijai tuvu valodu," atklāj Reinis Zariņš. "Mūsu mērķis ir atklāt mūzikas objektīvo saturu savā subjektīvā risinājumā. Mēs ilgi gatavojam katru jaunu skaņdarbu – es to izanalizēju, Marilēna daudzkārt klausās ar notīm, izseko manai analīzei, un kopā meklējam vizuālo risinājumu. Tas ir visgrūtāk, jo uz papīra var izdomāt visvisādus brīnumus, bet, ja mūzikā tas izskan 15– 20 sekundēs, jāglezno pavisam citādi, lai paspētu. Mūsu pamatnosacījums – sākam un beidzam kopā. Man personīgi šis ir varens izaicinājums, jo klavieru solo versijā Svētpavasari praktiski neviens neņemas spēlēt, tas vienkārši nav prātīgi. Tas, kas rakstīts lielam simfoniskam orķestrim, taču nevar pārcelties uz desmit pirkstiem. Bet varbūt var gan?" Aranžējumu pianists izveidojis no divām jau eksistējošām soloversijām.

Multimediālā performance ir viens no Arterritory.com projektiem ciklā energART, kas turpināsies arī citās pilsētās.

Biļetes tirgo Biļešu paradīze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja