Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Filmas Džeks Raiens. Ēnu aģents recenzija. Patriots pret Krieviju

Ievērojamais Šekspīra interprets Kenets Brana spiegu pasaules personāžiem piešķir psiholoģiskas ticamības dimensiju

Nesen aizsaulē nonākušajam spiegu literatūras klasiķim Tomam Klensijam (66) filmas titulvaronis Džeks Raiens ir tāds kā dēls, literārais, saprotams. Pirmo romānu par Raienu Klensijs sarakstīja 1987. gadā, pēdējo, kurā darbojas tā Džeka dēls Raiens juniors, – 2010. gadā. Holivudā vispār ar Raienu vīriešiem ir vesela epopeja: 2014. gada Raiens – aktieris Kriss Pains – filmējās kopā ar iepriekšējo Raiena lomas tēlotāju Benu Afleku (Džo Karnahana action filmā Smokin’ Aces (2006)), savukārt Afleks bija filmējies ar vēl senāku Raienu – aktieri Aleku Boldvinu (kara eposā Pērlhārbora (2001)), Boldvins – ar pašu pirmo Raiena lomas tēlotāju Harisonu Fordu pie režisora Maika Nikolsa klasiskajā melodrāmā Working Girl (1988).

Rezultātā mums ir četri Džeki Raieni četrās Klensija seriāla versijās – par kanonizēti klasiskiem spiegu trilleriem tiek uzskatītas četras filmas. Pirmā ir Sarkanā Oktobra medības (1990) ar Aleku Boldvinu – Raienu, nākamās – Patriotu spēles (1992) un Tiešie draudi/Clear and Present Danger (1994) – tās abas ir ar skarbo zēnu Harisonu Fordu. Pastarītis Afleks 2002. gadā Raienu notēloja trillerī The Sum of All Fears/Baiļu kopums. Tieši Bens Afleks bija Klensija iemīļotākais kino Džeks Raiens, tāpat pirms nāves rakstnieks priecājās par Krisa Paina izvēli lomai: "Manā iztēlē Džeks allaž ir bijis jauns izlūkdienesta censonis."

Par jaunās, iespējams, kārtējās ilgspēlējošās kino franšīzes režisoru izvēlēts ne tas tipiskākais spiegu grāvēju meistarotājs – britu aktieris un režisors, ievērojamais Šekspīra interprets kino un teātrī Kenets Brana. Holivudas ideologi acīmredzot liek cerības, ka Brana spēs piešķirt spiegu pasaules personāžiem nepieciešamo cilvēcisko, dzīvo, tātad – psiholoģiskās ticamības dimensiju. Jo par action sekciju Holivudā var nesatraukties – profesionāļu, kuri gatavi efektīgi uzlaist gaisā da jebko, tur netrūkst, atliek vien režisoram pačukstēt – uzspridziniet man Kremli –, un darīts! (Šī studijas Paramount Pictures plānotā simt miljonu budžeta grāvēja filmēšana notikusi Krievijā, Parīzē, Ņujorkā, Londonā un vēl sešās pasaules vietās.) Tomēr pats amizantākais stāstā par britu aktieri un režisoru ir tas, ka viņš pirmo reizi spēlē krievu spiegu un uzņēmēju Viktoru Čerevinu, kurš izstrādājis kibernozieguma plānu, ar kuru pilnībā sagraut Amerikas ekonomiku. Viņam pretī stājas jaunais amerikāņu patriots Džeks Raiens, kura mentors (garīgais skolotājs) ir Kevins Kostners.

Savukārt seksīgā Krisa Paina izvēle lomai ir mērķējums gados jaunāku skatītāju, jo sevišķi – jaunu sieviešu, teritorijā. Raiena sievas lomā – smukā britu jaunkundze Keira Naitlija. Viņa, bez šaubām, ir spēcīga aktrise, kurai šāda līmeņa action esot profesionāls izaicinājums: "Lomai piekritu Keneta lūguma dēļ un tāpēc, ka vienkārši ir interesanti – kaut vai iemācīšos braukt ar motociklu, ja vēl par to labi maksā – kāda runa…" Kadrā Krievijas politiskās varas funkcionāra epizodē uz mirkli pavīd baletdejotājs Mihails Barišņikovs (kategoriski atteicies no vārda pieminēšanas titros, jo esot filmējies joka pēc).

Paramount Pictures realitātē liek milzu cerības uz šo projektu – ne velti pirmizrādi studija atlika uz janvāri, lai paskrien garām tie visi Oskara tīkotāji – Volstrītas vilki un amerikāņu afēristi. Studijas runasvīri sola, ka Džeks Raiens I būs jaunās paaudzes Neiespējamā misija un Borna identitāte vienā kokteilī. Lai viņiem sokas.

Džeks Raiens. Ēnu aģents/Jack Ryan: Shadow Recruit ***

Action drāma, trilleris. ASV. 2014.
Režisors Kenets Brana. Lomās Kriss Pains, Keira Naitlija, Kevins Kostners, Kenets Brana u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja