Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

KDi lasi: Karavīri un barikādes

Valters Sīlis Viļņā provocē sarunu par patriotismu, Andreja Jarovoja izpētes objekts Ģertrūdes ielas teātrī ir latviešu karavīrs Afganistānā

Kad nākas skatīties vairāk vai mazāk postdramatiskā teātra tehnikā veidotas izrādes par politikas norisēm, vēstures faktiem, kā arī sabiedrības aktualitātēm, neglābjams atskaites punkts ir, manuprāt, pagaidām nepārspētie Valtera Sīļa 2011. gadā Ģertrūdes ielas teātrī iestudētie Leģionāri – ne tāpēc, ka perfekti un neapstrīdami, bet savas dzīvās, sāpīgi urdīgās, tomēr reizē arī pašironiski atsvešinātās intonācijas dēļ. To, cik ļoti Sīļa (un dramaturga Jāņa Baloža) intonācija atšķiras no citu režisoru vingrinājumiem sabiedriski politisko aktualitāšu atspoguļošanas jomā, var nepārprotami sajust, ar nelielu laika atstarpi noskatoties V. Sīļa jaunāko iestudējumu Barikādes Lietuvas Nacionālajā drāmas teātrī un Andreja Jarovoja Heavy Metal Ģertrūdes ielas teātrī Rīgā.

Ragana Prunskiene un citi zvēri

Dramaturgu Jāņa Baloža un Godas Dapšītes veidotā luga Barikādes, kas tapusi, iesaistot arī astoņus aktierus, apzināti skaldīta krasi atšķirīgās ainās. To ir daudz. Sākotnēji teātris mājaslapā bija norādījis provizorisko izrādes ilgumu – pusotras stundas, – bet beigu beigās ir tapušas trīsarpus. Ja godīgi – par daudz. Bet ne tāpēc, ka garlaicīgi, bet tāpēc, ka šīs stundas ir piesātinātas un pārsātinātas. Uz beigām tā pati publika, kas nule pērkondimdoši smējusies vai saspringti klusējusi, sāk knibināties un uzkrītoši skatīties pulkstenī. Tomēr beigās visi lec kājās un ilgi nelaiž aktierus prom. Mazā zāle ir pārpildīta, uz trepītēm sēž jaunieši. Lai gan Lietuvas presē esot parādījušās ļoti dažādas atsauksmes (kas ir gluži objektīvi), publika lielā mērā tomēr ir aktieru un režisora pusē. 

Ata Rozentāla recenziju par Valtera Sīļa izrādi Barikādes un Andreja Jarovoja Heavy Metal lasi 13. marta KDi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja