Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pirmoreiz Latvijas Radio teātrī skanēs Aspazijas nepabeigtā luga Ragana

Pirmo reizi Latvijas Radio atskaņos tik apjomīgu teātra uzvedumu, kurā piedalās tikai Latvijas Kultūras akadēmijas topošie aktieri. Aspazijas lugas Ragana lomās viss Leļļu teātra aktieru kurss, kuri 1. septembrī uzsāks noslēdzošo studiju sezonu.

Iecere strādāt ar Aspazijas Raganu aktrisei un runas pedagoģei Zanei Daudziņai radusies pagājušā gada rudenī, kad kursa vadītājs Ģirts Šolis viņu ierosināja studentiem skatuves runas nodarbībās īpaši patrenēt dažādas mošķu balsis. “Atcerējos šo teiksmaino darbu (Aspazija mani allaž ir saistījusi) un mēs ķērāmies klāt. Sākotnēji nebija ambīciju iestudēt visu lugu un lietojām skaisto Aspazijas tekstu vien kā mācību materiālu. Bet tad dažādu apstākļu sakritības rezultātā ar četriem šī kursa studentiem Latvijas Radio ieskaņojām mazu, simpātisku grāmatiņu bērniem – Andrē Balžekienes stāstu Pilsētbērziņi zaļumos (ieraksts būs dzirdams LR1 ēterā 30.septembrī plkst. 10.35 no rīta). Tad pirmoreiz iejutos Radioteātra režisores ādā, un šī nodarbošanās mani ļoti savaldzināja. Āķis bija lūpā!,” stāsta Zane Daudziņa.

Tā kā viņa Latvijas Radio strādā arī kā runas konsultante, reiz, ieraugot Radioteātra vadītāju Māru Eglīti, skaļi izteikusi pēkšņi radušos domu, ka varbūt ar studentiem iespējams ierakstīt radio Aspazijas Raganu un Māra Eglīte tikpat spontāni piekritusi. Tagad ieraksts ir veikts, samontēts, un režisores tandēmā ar skaņu režisoru Andi Ploku Aspazijas teksts ir papildināts ar mūzikas un trokšņu partitūru, 1. un 2. septembrī plkst.. 17.05 divās daļās tas ceļos pie klausītājiem.

“Šis ir ļoti kaislīgs un krāšņs Aspazijas dzejas sacerējums, kas, tagad teju burts burtā visā pilnībā ieskaņots. Esmu atļāvusies izmainīt vien dažas nieka galotnes, kas neatbilst mūsdienu literārās valodas normām. Man šķita svarīgi pierādīt, ka ugunīgā Aspazijas dzeja jauniešiem nešķiet senila, tā uzrunā, valdzina un tās pēcgarša vēl ilgi nelaiž vaļā. Lugas noslēgumu dzejniece vairākkārt pārrakstīja, tā arī nerodot īstās beigas. Tā arī mūsu radio variantā fināls ir atvērts. Šis arī ir vienīgais modernais piesitiens – iespēja klausītājam stāstu pabeigt savā gaumē. Pārējā luga interpretēta kā pasaka pieaugušajiem. Tajā darbojas Princis un Princese, Karalis un īstas raganas. Stāsts risina mūžsenos lielos dzīves jautājumus – mīlestība un naids, dzīvība un nāve, uzticība un nodevība, tāpat nauda, vara un slava, kam iepretī tiekšanās uz gara gaismu un pilnību,” atklāj režisore.

Viņasprāt lugas galvenā varone Liesma savā dabā ir ļoti līdzīga Sidraba šķidrauta Gunai. Abas varones nav gatavas samierināties ar mazumiņu, viņas no dzīves grib visu. Alkas pēc nesasniedzamā tās pazudina. “Aspazija šos lielos jautājumus Raganā risina brīžiem rotaļīgi, brīžiem liriski, brīžiem sakāpināti un patētiski. Esmu centusies uzminēt viņas mīklu un tikpat krāsaini arī veidot lugas interpretāciju,” saka režisore. Par vienu no lielākajiem ieraksta ieguvumiem Zane Daudziņa uzskata sadarbību ar Edmundu Freibergu. “Esmu bezgala laimīga, ka viņš atsaucās manam piedāvājumam ielasīt Teicēja lomu. Viņa brīnišķīgais, absolūti unikālais tembrs palīdz uzburt pasakainu piedzīvojuma atmosfēru. Turklāt ieraksta laikā viņš, būdams ne vien spilgts aktieris un režisors, bet arī izcils aktiermeistarības pedagogs, man un jauniešiem bija neaizstājams padomdevējs un iedvesmas avots. Ceru, ka Aspazijas Raganas radiouzvedumam varētu būt visai plašs klausītāju loks – sākot ar skolas vecuma bērniem līdz pat senioru auditorijai. Lugas pamatkonflikts – ko iesākt ar negaidītu slavu un pēkšņu popularitāti mūsu Talanta fabriku X-faktoru un šovu laikmetā ir ļoti aktuāls”.

Režisore – Zane Daudziņa

Skaņu režisors – Andis Ploks

Teicējs - Edmunds Freibergs

Karalis - Matīss Millers

Līgita, viņa māsa - Elizabete Skrastiņa

Princis Almars - Matīss Budovskis

Visvaldis, galmenieks - Jēkabs Reinis

Aldona un Valda, galma dāmas - Una Eglīte un Sandija Dovgāne

Giltina, veca ragana - Alīda Pērkone

Liesma, viņas meita - Elīna Bojarkina

Galma ļaudis - Māris Skrodis, Mārtiņš Gailis, Agris Krapivņickis

Raganas - Rihards Zelezņevs, Una Eglīte, Sandija Dovgāne, Elizabete Skrastiņa

 

Kur, kad: LR1, 1. un 2. septembrī plkst. 17.05 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja