Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Tiešraidē no Ņujorkas Metropolitēna operas būs skatāma Džona Adamsa opera "Niksons Ķīnā"

Mūsu laikabiedra, ievērojamā amerikāņu komponista Džona Adamsa pasaulslaveno un jau daudzos operteātros uzvesto dokumentālo operu “Niksons Ķīnā”, kuras jauniestudējums Ņujorkas Metropolitēna operā piedzīvoja pirmizrādi pagājušajā nedēļā (2.februārī), būs iespējams noskatīties izrādes tiešraidē no Ņujorkas kino “Citadele” 12.

februārī plkst.20 ar pašu autoru pie diriģenta pults. Komponists, kurš bieži pats diriģē savus skaņdarbus un to skaitā arī operas, tagad debitē pie Ņujorkas Metropolitēna operas diriģenta pults.1972.gada februārī ASV prezidents Ričards Niksons devās uz Ķīnu, lai tiktos pārrunās ar Ķīnas Tautas republikas līderiem: komunistiskās partijas priekšsēdētāju Mao Dzedunu un premjeru Džou Eņlaju. Niksona vizīte bija pirmais augsta līmeņa ASV un Ķīnas Tautas Republikas kontakts vairāk nekā divdesmit gadu laikā, un tas pieteica jaunu ēru Vašingtonas un Pekinas attiecībās: ASV izdevās uzlabot attiecības ar Ķīnu un tādējādi aukstā kara apstākļos iegūt stratēģisku pārsvaru pār Padomju Savienību. Par operas doklumentāli politisko saturu liecina jau pirmais Niksona dziedājums operas pirmajā ainā, ar zīmīgo tekstu: "Kas ir mūsu ienaidnieki? Kas ir mūsu draugi?"“Niksona un Mao tikšanās ir mitoloģisks brīdis pasaules vēsturē, jo sevišķi Amerikas vēsturē,” saka Pulicera prēmijas ieguvējs, komponists Džons Adamss, kura novatoriskajā operā “Niksons Ķīnā” mākslinieciski interpretēts šis svarīgais starptautisko attiecību notikums. Tāpēc šī opera pārstāv XX un XXI gadsimtā aktuālo, tā dēvēto dokumentālā teātra žanru. Tajā Dž.Adamss radījis arī operas "Atomdoktors" (par atomfiziķi, atombumbas izgudrotāja un tās izgatavošanas projekta vadītāja Roberta Openheimera iekšējo, faustisko drāmu) un kameroperu "Klinghofera nāve", kuras libreta uzmanības centrā - terorakts uz kuģa.

Operu “Niksons Ķīnā” Džons Adamss sacerēja sadarbībā ar savu domubiedru mākslā, režisoru Pīteru Selarsu un libreta autori Alisi Gudmenu. Pasaules pirmizrāde notika 1987.gadā Hjūstonā un mūzikas valodā sajūsmināja ar tobrīd aktuālā minimālisma strāvojuma apvienojumu ar krāšņām stilizācijām, kas ataino laikmetu —piemēram, bigbendu muzicēšanu, kāda skanēja Niksona prezidentūras laikā.
Arī režisoram Pīteram Sellarsam, kurš iestudēja šīs Adamsa operas pasaules pirmuzvedumu Hjūstonā, jauniestudējums Metropolitēna operā ir debija ASV galvenajā operteātrī. Viņš ap sevi sapulcējis visu pasaules pirmizrādes veidotāju radošo komandu, kurā ietilpst scenogrāfe Adriana Lobela, kostīmu māksliniece Dunja Ramicova, gaismu mākslinieks Džeimss F.Ingalss un slavenais amerikāņu horeogrāfs, mūsdienu postmodernā baleta meistars Marks Moriss.
Titullomu atveidos Džeimss Madalena, kurš dziedāja Ričarda Niksona lomu pasaules pirmizrādē 1987. Gadā un sekojošajos uzvedumos citos pasaules opernamos. Mao Dzedunu savukārt atveidos Roberts Brubeikers, Henrija Kisinžera lomā redzēsuim Ričards pols Finks, Džou Eņlaju atveido Rasels Brauns. Operas libretā un arī vēsturiskajā notikumā nozīmīgas ir arī sieviešu, abu lielvalstu vadītāju dzīvesbiedru lomas. Ar ASV pirmās lēdijas Petas Niksones lomas atveidojumu Dženīsa Kelija debitē uz Ņujorkas Metropolitēna operas skatuves, vokāli ārkārtīgi grūto Mao dzīvesbiedres Dzjanas Cjinas lomu – koloratūrsoprāna partiju dzied Ketlīna Kima.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja