Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Festivāls Re Rīga! atklāj jauno cirka sezonu

Ar klaunādes, objektu manipulācijas un akrobātikas izrādēm šonedēļ tiek atklāts 11. starptautiskais laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls Re Rīga!, kas ieskandina Rīgas cirka jauno sezonu.

Melnais humors apvienības “Los Galindos” klaunādes izrādē “Beigts no smiekliem”, neticamas prasmes valdīt pār sadzīves priekšmetiem objektu manipulācijas izrādēs “Oyun” un “Aparāts”, Adriana Švarcšteina un Jūrates Širvītes-Rukšteles staigājošā izrāde “Ierašanās”, kas skatītājus ieved retro pasaulē, meditatīvā “Cie Monad" izrāde "Yin Zero" ar atsauci uz sūfiju dejas kultūru, sirsnīgā ceļotāja “Cronopio” stāsts izrādē “Pačamamo” – šīs un vēl citas izrādes iekļautas šonedēļ notiekošā festivāla Re Rīga! programmā.

Līdz ar festivālu tiek atklāta arī jaunā sezona Rīgas cirkā. Mārtiņš Ķibers, festivāla Re Rīga! radošais direktors, stāsta: “Desmit iepriekšējo festivāla “Re Rīga!” gadu laikā cirks ir pabijis dažādās Rīgas apkaimēs abos Daugavas krastos – parkos, skvēros, teātros un karstākajos pilsētas ballīšu kvartālos. Šo sezonu cirks uzsāks pats savās mājās – rekonstruētajā Rīgas cirka arēnā. Turklāt šī ir jubilejas sezona, jo decembrī Rīgas cirka ēkai apritēs 135 gadi.”

Rīgas cirka direktore Māra Pāvula sniedz ieskatu jaunās sezonas plānos: “Turpmāko mēnešu gaitā paredzēti vairāki būtiski jauninājumi ēkas infrastruktūrā – jau šoruden arēnu sāksim aprīkot ar mobilajām teleskopiskajām tribīnēm, kā arī skaņu un gaismu sistēmām. Līdz ar to jau 2024. gadā tehniskās iespējas ļaus mums piedāvāt ļoti bagātīgu programmu ar Eiropā šobrīd aktuāliem laikmetīgā cirka māksliniekiem.”

Vēl viens sezonas uzsvars ir plaša izglītības programma, kas jaunajiem cirka māksliniekiem sniedz iespējas attīstīt un pilnveidot savas prasmes. Šī festivāla “Re Rīga!” programmā jaunajiem skatuves māksliniekiem, tostarp Rīgas cirka skolas audzēkņiem, ir iespēja apmeklēt dažādas meistarklases. Festivāla noslēguma programmā 20. augustā plkst. 16.00 iekļauta jauno mākslinieku skatuve (“Young Stage”), kurā meistarklašu audzēkņi rādīs nedēļas gaitā apgūto.

Rīgas cirka skolas vadītāja Līva Tauriņa stāsta vairāk par šīs sezonas izglītības plāniem: “Rīgas cirka skola šogad uzsāk savu septīto sezonu, un ir izsludināta pieteikšanās jaunajam mācību gadam – gaidīti ir gan bērni no skolas vecuma, gan pusaudži, gan pieaugušie. Cirka skolā ir iespēja apgūt žonglēšanas, gaisa un grīdas akrobātikas, līdzsvara un skatuves mākslas iemaņas. Jaunajā sezonā iecerēts turpināt attīstīt ne vien prasmes, bet arī skatuves izjūtu un izrāžu veidošanas pieredzi – aizvadītajā sezonā audzēkņiem bija iespēja iestudēt un plašākam vai šaurākam publikas lokam parādīt veselas divas izrādes”.

Jāpiebilst, ka 17. un 18. augustā plkst. 17.30 no Rīgas cirka uz Vērmanes dārzu dosies Rīgas cirka skolas audzēkņu gājiens, kas simboliski iezīmē jaunās cirka sezonas atklāšanu, tostarp arī jauno sezonu Rīgas cirka skolā.

Cirka festivāls norisināsies no 15. līdz 20. augustam Rīgas cirkā un Vērmanes dārzā. Festivāla programmā iekļautas izrādes dažādu vecumu skatītājiem.

Festivāla “Re Rīga” programma aplūkojama šeit

Festivāla norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Nordic Culture Point, circusnext, Baltic Nordic Circus Network, Programma Radošā Eiropa. Meistarklašu programma notiek projektu Grassroot Network, Beta Circus un Rīgas cirka meistarklašu programmu ietvaros.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja