Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kā pārvērst emocijas horeogrāfijā? Bādenbādenē paveras durvis uz Džona Neimeiera pasauli

26. septembrī Bādenbādenē tiks atklāts trešais ikgadējais dejas festivāls Džona Neimeiera pasaule, kura programmu veido leģendārais horeogrāfs Džons Neimeiers. Festivāls, ko uzņem Bādenbādenes Festivāla nams (Festspielhaus), turpināsies līdz 13. oktobrim

2023./2024. gada sezonas beigās Džons Neimeiers noslēdza savu vērienīgo darba posmu paša izveidotajā Hamburgas baletā – šo trupu viņš ir vadījis piecdesmit vienu sezonu. Par viņa pēcnācēju Hamburgā ir kļuvis Demiss Volpi. Džona Neimeiera baleti ir iekļauti labāko teātru repertuārā, savukārt festivāls Bādenbādenē piedāvā koncentrētā veidā iepazīt meistara daiļradi, rokrakstu un gaumi.

Horeogrāfs Džons Neimeiers šogad svin 85 gadu jubileju. Foto – Kirans Vests

Šī gada tematiskais fokuss ir īpaši tuvs horeogrāfa sirdij – viņa dzimtenes ASV literatūra. Bādenbādenē varēs redzēt divus Hamburgas baleta iestudējumus, kuros Džons Neimeiers ir adaptējis Tenesija Viljamsa slavenākās drāmas, – Ilgu tramvajs (no 4. līdz 6. oktobrim) un Stikla zvērnīca (no 11. līdz 13. oktobrim).

Horeogrāfs uz festivālu ir uzaicinājis ievērojamo trupu The Joffrey Ballet no Čikāgas – pilsētas, kurā viņš pats pirmo reizi kāpa uz skatuves. Šī kompānija ar bagātu vēsturi Eiropā sen nav redzēta, un Bādenbādenē līdz šim tā vēl nekad nav uzstājusies. No 27. līdz 29. septembrim The Joffrey Ballet iepazīstinās ar horeogrāfes Keitijas Mārstones veidoto Džona Steinbeka klasiskā stāsta Par pelēm un cilvēkiem interpretāciju, kā arī ar horeogrāfa Liama Skārleta dinamisko, virpuļojošo darbu Kolibri un Nikolā Blanka melanholiski rudenīgo Zelta stundu.

26. septembra vakarā skatītāji aicināti uz tikšanos ar Džonu Neimeieru – viņš pastāstīs par festivāla programmu un vadīs meistardarbnīcu. Daži mākslinieki klusē, kad viņiem jautā par iedvesmu un darba procesu, bet ne Džons Neimeiers. Viņš ir gatavs atklāt publikai, par ko ir domājis, iestudējot baletus, un kā norit mēģinājumi. Tikšanās ar horeogrāfu būs vairāk nekā meistara lekcija: viņš aicinās Hamburgas baleta solistus pievienoties sev uz skatuves – viņi dejos, un Džons Neimeiers sniegs komentārus un paskaidros, kā Tenesija Viljamsa dialogus un spēcīgās emocijas ir pārvērtis horeogrāfijā.

Jaundarbus festivālā rādīs gan Hamburgas baleta skolas absolventi izrādē Lēciens. Horeogrāfi rītdienai 3. oktobrī, gan Vācijas Nacionālais jauniešu balets, kas izpildīs Latvijas publikai labi zināmā Hamburgas baleta ilggadējā pirmā solista un horeogrāfa Edvīna Revazova jauno darbu 3. un 4. oktobrī.

Informācija: festspielhaus.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja