Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Operā top G.Doniceti operas Mīlas dzēriens jauniestudējums

"Beidzot man lomā nav jāmirst no turberkulozes, nesajūku prātā, nav ar kinžalu jādara pašnāvība. Beidzot nav jāšķiras ar mīļoto, un viss beidzas laimīgi," jaunā, bet jau starptautiskiem panākumiem bagātā dziedātāja Marina Rebeka priecājas par Adīnas lomu topošajā Gaetāno Doniceti komiskās operas Mīlas dzēriens jauniestudējumā.

Par darbu, kas pilnā sparā rit diriģenta Aleksandra Viļumaņa un viesrežisora šveicieša Gija Montavona vadībā, klīst leģendas, ka pirmoreiz mūsu Operā viss notiekot tik disciplinēti un precīzi kā pēc Šveices pulksteņa. Arī vārda tiešā nozīmē, jo mēģinājumus pie Montavona nosebot nedrīkst! Taču tā ir tikai ikdienas darba virtuve, kuras "šefpavārs" tikpat prasīgs ir arī pret sevi. Dziedātāji viņu apbrīno par koncepcijas skaidrību un darba tempu, to īstenojot. Nav ne mazāko šaubu, ka līdz pirmizrādei 12.februārī viss būs noslīpēts perfekti.

"Es domāju, ka publikai būs jautri, jo paši ļoti uzjautrināmies strādājot. Tik smieklīgi redzēt, kad operas varoņi ar nopietnām sejām dara muļķības. Mācāmies paši nesmieties, lai smejas skatītāji. Viegls humors, viegla mūzika, koši kostīmi (tos, līdz ar scenogrāfiju veido vācu mākslinieks Henks Irvins Kitels). Šajos drūmajos laikos šāds iestudējums ir tieši tas, kas ļoti vajadzīgs," uzsver Marina Rebeka.

Viņai galvenā sieviešu loma Mīlas dzērienā ir ne tikai iespēja izbaudīt komiskas izrādes šarmu, bet arī beidzot iesaistīties jauniestudējuma tapšanā dzimtenē, pēc Verdi, Hendeļa, Rosīni un Čaikovska operu galveno, traģisko varoņu atveidotājas pieredzes jauniestudējumos Erfurtē, Berlīnes Komische Oper, Rosīni festivālā Pezaro un Kaljari liriskajā teātrī Sardīnijā.

Īpaši interesanti esot tāpēc, ka iestudējumā piedalās arī vairāki citi jaunie Latvijas dziedātāji — piemēram, viens no mīlētāja Nemorīno atveidotājiem, līdzās Dmitrijam Popovam ir debitants daudzsološais tenors Andris Kanniņš. Viņa sāncenša Belkores lomai gatavojas Jānis Apeinis, Armands Siliņš un Raimonds Bramanis. Savukārt Džanetas (Adīnas draudzenes) tēlā iejūtas Evija Martinsone un Inga Šļubovska, kura šai izrādei apguvusi divas lomas — arī Adīnu. Šī loma būs arī Kristīnes Gailītes repertuāra jaunums, un vienīgi Krišjānis Norvelis var lepoties ar bagātu pieredzi veiklā krāpnieka Dulkamares tēlā, ko, tērpies strīpainā uzvalkā, agrāk atveidojis jau divos Daiņa Kalna Opermūzikas svētu iestudējumos Siguldā un Dzintaros.

"Man būs sarkana kleita, un tā ir mana mīļākā krāsa. Režisors stāstu risina piecdesmito gadu Itālijā. Ļoti fifīgi," atzīst M.Rebeka.

Montavona versijā viņas Adīna būs makaronu fabrikas īpašniece, kurai patīk strādnieks Nemorīno. Bet kā gan lai pārvar sociālās barjeras, turklāt vēl, ja Nemorīno ir tik kautrīgs un samulsis? Te arī sākas visi pārpratumi, jo, kā zināms, — kas mīlējas, tas ķīvējas. Šīs spēlītes visos laikos ir līdzīgas. Par laimi visu atrisina Dulkamares "burvju dzira": kaut patiesībā tas ir lēts vīns, tas atklāj varoņu patiesās jūtas un dabu. Starp citu, ļoti piemērota pirmizrāde tieši pirms Valentīna dienas — spirgts jaunības prieks mūsu pelēcīgajā, stresa pārpilnajā laikā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja