Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Par nāvi, cerību un mierinājumu. Ventspilī skanēs ērģeles un franču komponistu skaņdarbi

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā 25. martā Ventspilī koncertzālē Latvija plkst. 18.00 izskanēs Fransisa Pulenka Koncerts ērģelēm, stīgām un timpāniem un Gabriela Forē Rekviēms.

Rekviēmu diriģenta Aigara Meri vadībā izpildīs Ventspils kamerorķestris, jauktais koris Ventspils un solisti Laura Grecka (mecosoprāns), Rihards Mačanovskis (baritons) un ērģelnieks, divkārtējais Lielās mūzikas balvas laureāts Aigars Reinis.

Diriģents Aigars Meri norāda, ka Gabriela Forē Rekviēms vienlaikus spēj gan sāpināt, gan dziedināt. "Šis ir netipisks rekviēma žanra piemērs – emocionālā ziņā ļoti spriegots, dramatisma pilns. Dominē ļoti gaišas noskaņas, kas mijas ar cilvēciskām skumjām. Forē Rekviēms sniedz mierinājumu, ticību un cerību mūžīgajai dzīvošanai. Šī mūzika nav veltīta nevienam konkrētam aizgājējam, bet rakstīta kā dzidra un gaiša miera mūzika, kas parāda cilvēka attiecības ar laicīgo un garīgo dzīvi. Klausītājiem jo īpaši pazīstama ir skaņdarba izskaņas In paradisum tēma, kas dzirdama arī Jāņa Streiča kinofilmā Cilvēka bērns," stāsta diriģents.

Gabriela Forē Rekviēmam ir trīs autora radītas redakcijas, Ventspilī tiks atskaņota pirmā (1900) – solistiem, jauktajam korim, stīgu instrumentu orķestrim, arfai, timpāniem un ērģelēm. "Runā, ka mans Rekviēms neatspoguļo bijību un baisas priekšnojautas nāves un iznīcības priekšā. Kāds to pat nosaucis par "nāves šūpļa dziesmu". Tomēr tieši tāda ir mana izpratne par nāvi, tā mūs atpestī no šīs zemes rūpēm un likstām. Tā sniedz cerību uz mūžīgu dzīvošanu citā – laimes pilnā – pasaulē…" teicis pats komponists.

Savukārt Fransisa Pulenka Koncerts ērģelēm, stīgām un timpāniem, kura pirmatskaņojums notika 1938. gadā leģendārās Nadjas Bulanžē vadībā ar Morisu Diriflē pie ērģelēm, pēc autora vārdiem, ir viņa ceļš uz klosteri. Skaņdarba tapšanas laikā autokatastrofā gāja bojā tuvs komponista draugs un kolēģis – komponists un mūzikas kritiķis Pjērs Oktāvs Ferro. Satriektais Pulenks devās svētceļojumā uz Francijas dienvidrietumiem, kur pie Rokamadūras melnās Svētās Dievmātes statujas piedzīvoja reliģisku atklāsmi. Darbs, kas ilgst tikai 20 minūšu, tika rakstīts un pārstrādāts četrus gadus. Svinīgas nopietnības un dramatisma piesātinātais ērģeļkoncerts ir "robežšķirtne starp laicīgo un reliģisko mūziku. Tas nav liturģisks koncerts, bet, ierobežojot orķestra sastāvu – tikai stīgu orķestris un timpāni –, es darīju visu, lai tas varētu skanēt baznīcā", savulaik atklājis Pulenks.

Koncertu Ventspilī vadīs Latvijas Radio 3 Klasika programmu vadītāja muzikoloģe Liene Jakovļeva. Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja